Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Atgriezās, kā nebijusi pro m

2013. gadā par Latvijas labāko cīkstoni Anastasiju Grigorjevu līdzjutējiem nenācās bieži dzirdēt. Astoņus mēnešus viņa vispār nepiedalījās sacensībās, jo nopietna savainojuma sadziedēšanai bija nepieciešama sarežģīta operācija. Taču par aizvadītā gada labāko Latvijas sportisti atzina tieši Anastasiju. Galvenokārt tāpēc, ka daugavpiliete kļuva par Eiropas čempioni un 2013. gadā vispār nezaudēja nevienu cīņu. Ne uz paklāja, ne ārpus tā.

Atskatoties uz aizvadīto gadu, kuri bija svarīgākie brīži?

Droši vien uzvara Eiropas čempionātā, jo tiešām nopietni tam gatavojāmies. Bet viss norisinājās diezgan labi. Pēc tam man bija problēmas ar veselību, nācās veikt operāciju un izlaist pasaules čempionātu, un tikai tagad es saprotu, ka visgrūtākais šogad bija atgriezties sportā. Tāpēc par nozīmīgāko startu šogad es tomēr uzskatu Baku Grand Prix, kas notika pavisam nesen, novembra beigās. Es tur vinnēju, lai gan pēc tik ilgas pauzes tiešām bija ļoti grūti savākties un vispār atkal noticēt tam, ka varu būt konkurētspējīga visaugstākajā līmenī.

Kāds tieši bija savainojums?

Bija problēmas ar starpskriemeļu diskiem. Divus man izņēma, ielika citus un sakniedēja kopā. Bija sarežģīta operācija.

Izklausās nopietns savainojums ne tikai sportam.

Ārsts teica, ka ļoti nopietns un ka par sportu vispār jāaizmirst, - uz to brīdi galvenais esot bijis atgriezties normālā dzīvē. Pēc tam Latvijas Olimpiskā vienība sadarbībā ar olimpisko komiteju deva iespēju aizlidot uz konsultāciju pie citiem ārstiem Vācijā. Tur man pateica, ka, jā, problēmas ir milzīgas, bet visu varot atrisināt. Man solīja, ka varbūt varēšu atgriezties sportā. Pēc operācijas izgāju visas pārbaudes, un man deva zaļo gaismu - varu mēģināt cīnīties.

Kā iedzīvojāties šādā savainojumā? Kādā konkrētā cīņā Eiropas čempionātā?

Nē, man tur kaut kas sāpēja jau nez cik gadu, bet centos tam īpaši nepievērst uzmanību, jo likās, ka visiem taču kaut kas sāp, - nedrīkstēju par kaut ko sūkstīties. Biju gājusi uz kaut kādām masāžām. Taču pirms šī Eiropas čempionāta sāpes palielinājās tā, ka pagulēt vairs nevarēju. Tad arī nolēmu, ka pēc čempionāta uztaisīšu magnētisko rezonansi, lai beidzot tiktu skaidrībā, kas tur ir. Kad bija zināma diagnoze, man jautāja, kā es vispār ko tādu esmu tik ilgus gadus pacietusi.

Kādas bija sajūtas, uzzinot, ka vairs nevarēsit nodarboties ar to, ko darījāt vislabāk?

Bija grūti. Sākumā īsti neticēju tam, ko saka, bet, kad ārsts nopietni pateica, ka sportam jāpieliek punkts un lai pat nedomāju atgriezties uz paklāja... Protams, kā jau vienmēr, raudāju. Saruna notika Rīgā, un pēc tam mums ar treneri (Sergeju Kursīti - aut.) bija jābrauc uz Daugavpili. Visu ceļu, kādas četras stundas, noraudājos. Jau tuvojoties Daugavpilij, samierinājos un nodomāju - dzīve ar sportu taču nebeidzas! Atbraukusi mājās, mierīgi pasēdēju minūtes divdesmit un tad stingri nolēmu, ka tik un tā atradīšu kādu izeju vai risinājumu, kā atgriezties cīņā. Dzīvē taču jādara tas, kas tevi dara laimīgu. Tātad vienkārši nevarēja būt tā, ka vairs nevarēšu cīnīties.

Kā bija sēdēt dīkā?

Es to visu neuztvēru kā paiešanu malā, bet gan kā iespēju nokārtot citas lietas. Varēju pabeigt mācības, vairāk laika pavadīju ar ģimeni, ar draugiem... Sanāca tāds piespiedu atvaļinājums, un īstenībā man tas bija ļoti vajadzīgs. Tagad atkal varu strādāt ar pilnu jaudu. Katrā ziņā es to pauzi pat neuztvēru kā veselības problēmas, drīzāk kā atpūtu, kas man bija vajadzīga.

Sanāca ļoti gara pauze - astoņi mēneši.

Sākumā staigāju ar tādu kā apkakli. Kādus divus mēnešus. Vispirms pateica, ka operāciju veiks maijā un ka novembrī varēšu pa bišķītim sākt skriet. Bet jūlija beigās aizbraucām uz apskatēm, un tad man pateica, ka varu pamazām sākt sportot, kaut kādu fizisku slodzīti veikt, un jau septembrī drīkstēju atgriezties uz paklāja. Tā solīti pa solītim izdevās atgriezties. Tāpēc es neteiktu, ka tā pauze bija tik gara. Jā, sacensībās varbūt nebiju astoņus mēnešus, bet bez sportošanas nācās iztikt krietni īsāku laiku.

Vai pieradums pie brīvāka režīma bija grūti pārvarams?

Jā, pēc atpūtas bija grūti atkal sevi piespiest kaut ko darīt. Bija slinkums. Pieradu, ka visu vasaru varēju mosties vēlu, iet uz pludmali un tur sēdēt pie datora pusi dienas. Biju izgājusi no ierastā treniņu režīma, bet tagad viss ir labi. Man jau bija rīta rosme, esmu jau pabrokastojusi (intervija notika pēc deviņiem no rīta - aut.), gatavojos pirmajam treniņam... Esmu apradusi ar režīmu.

Atgriešanās sacensību apritē padevās vairāk nekā veiksmīga - prestižā turnīrā Azerbaidžānā uzvarējāt. Vai pirms turnīra uz to maz cerējāt?

Nē, par uzvaru vispār nedomāju. Tur bija svarīgākais atgūt morālo pārliecību par to, ka es varu būt konkurētspējīga, lai nākamajā gadā būtu vieglāk.

Tas arī izdevās.

Jā, tā sanāca, ka vinnēju trīs cīņas. Turklāt nevis par mata tiesu, bet ļoti pārliecinoši - gan uz lāpstiņām noliku, gan uzvarēju ar vairāku punktu starpību.

Aizvadītajā gadā cīņas sports piedzīvoja vieglu izbīli par palikšanu ārpus olimpiskās programmas.

Jā, bet es domāju, ka tas nāca par labu cīņas sporta veidam. Pirmkārt, visi sarosījās: gan starptautiskā federācija, gan visas nacionālās. Katrs mēģināja kaut ko darīt lietas labā, tika veikti nepieciešamie labojumi sacensību noteikumos. Otrkārt, ar šīm runām cīņas sports piesaistīja sev papildu uzmanību un kļuva populārāks.

Jūsu 16 uzvaru sērija ir trešā garākā cīņas sporta vēsturē...

It kā esot trešā garākā. Vai tā tiešām ir, es nezinu. Godīgi sakot, neuzskatu to par kaut ko īpašu. Galu galā 16 uzvaras pēc kārtas nav nemaz tik daudz. Lai gan, protams, ir patīkami, ka cilvēki to zina un piemin. Bet tas nav svarīgākais. Man galvenais mērķis ir kļūt par pasaules čempioni.

Pagājušajā gadā to nācās izlaist savainojuma dēļ.

Jā, aizbraucām turp tikai paskatīties. Bija grūti to visu vērot no malas. Sevišķi, kad skanēja himna. Sēdēju un raudāju. Vienmēr jau galvā maisās domas, ka varbūt tieši tu varēji vinnēt, ka varbūt varēja skanēt Latvijas himna. Tur atrasties skatītāja lomā bija skumji. Cerēsim, ka viss vēl ir priekšā!

Pērn cīņā tika ieviesta rangu sistēma. Vienubrīd tajā bijāt otrā. Cik liela nozīme ir šim rangam?

Pagaidām gandrīz nekādas. Piemēram, pasaules čempionātā izsēto un neizsēto nav, pretinieki tiek noskaidroti izlozē, un pirmie divi numuri var tikties jau pirmajā kārtā.

Kad sākas jaunā sezona?

8. janvārī brauksim uz Krasnojarsku, kur mums ieplānota treniņnometne kopā ar Krievijas izlasi. Mēneša beigās tur būs Grand Prix.

Tad vēlu veiksmi jaunajā sezonā!

Paldies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Anastasija Grigorjeva

cīkstone
Dzimusi: 1990. gada 12. maijā Daugavpilī
Panākumi sportā: 1. vieta EČ (2010, 2013), 2. vieta EČ (2012), 9. vieta OS (2012), 15. vieta PČ (2011)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?