Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Atklāta vēstule

Rīgas Stradiņa universitātes senatoriem!

Apmēram pirms diviem mēnešiem Jūs saņēmāt pirmās vēstules no A. Rubina ar aicinājumu veikt Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) «nopietnas strukturālas reformas, lai atjaunotu demokrātiju un atgrieztos uz attīstības ceļa», jo «diktatūrai, autokrātiskam režīmam modernā Eiropas universitātē nav vietas».

A. Rubins savu aicinājumu pamatoja ar nopietniem argumentiem:

1) Valsts kontrole konstatējusi RSU finanšu līdzekļu neefektīvu un neekonomisku izlietojumu, atzīstot nesamērīgi lielos administratīvos izdevumus un administratīvo darbinieku atalgojumus;

2) RSU nav stratēģiskā attīstības plāna, kur būtu redzams, kā augstskola ieplānojusi ekonomēt līdzekļus un attīstīt katedras;

3) RSU izpildvara saplūdusi ar lēmējvaru;

4) RSU docētāji un struktūrvienību darbinieki ir iebaidīti, jo ir izveidojusies cilvēku grupa (zīmīgi, ka kā pirmā minēta trijotne G. Bahs, J. Gardovskis, A. Platkājis), kura ir uzurpējusi varu RSU un izveidojuši diktatorisku režīmu (paši sev lemj algas, likvidē katedras utt.);

5) netiek reaģēts uz plaģiātismu docētāju darbos, netiek dotas atbildes uz viņu interesējošiem jautājumiem utt.

Tā vietā, lai rūpīgi analizētu radušos stāvokli un veiktu nepieciešamos pasākumus situācijas glābšanai, RSU vadība sāka izrēķināšanās procesu ar A. Rubinu, piemēram, RSU Ētikas komitejai tika lūgts izvērtēt viņa atbilstību RSU docētāja statusam.

Tā kā līdz šim RSU vadība nav sniegusi pierādījumus A. Rubina argumentu neatbilstībai patiesībai, nākas secināt, ka tie diemžēl ir patiesi. Piemēram, J. Gardovska apvainojumi kolēģiem par nelojalitāti pret RSU sakarā ar gada balles neapmeklēšanu, vadības izmisīgie centieni Satversmes sapulcē nepieļaut brīvu (aizklātu) balsošanu, šī nepatīkamā gadījuma izskatīšanas Senātā un Satversmes sapulcē kā aktuālās informācijas neievietošana RSU mājaslapā, akadēmiskā personāla vēlēšanu norises negodīga organizācija divu vai vairāku pretendentu gadījumā, zinātnisko darbu recenzentu darba ietekmēšana utt.

Līdz šim nav apgāzti A. Rubina apgalvojumi, ka es nepatīku G. Baham, kā rezultātā pēc viņa ierosinājuma bez jebkāda pamatojuma ar Senāta 22.12.09. lēmumu tika likvidēta 89 gadus dažādos režīmos pastāvējusī Farmakoloģijas katedra. Uzskatu, ka izšķirīgā nozīme manis nepamatotā atbrīvošanā ir G. Baham, kurš vēlējās ieņemt abus manus amatus - prodekāna un katedras vadītāja.

Pirmo mērķi G. Bahs sasniedza ciniski vienkārši un nekaunīgi. Man lika parakstīt brīdinājumu par Medicīnas fakultātes prodekāna amata likvidāciju un manu atbrīvošanu no tā, lai gan šī fakultāte ir lielākā RSU, bet citās mazākās fakultātēs prodekāna amati tika saglabāti. Pēc neilga laika šis amats tika atjaunots ar G. Bahu tajā.

Attiecībā par katedras vadītāja amatu RSU vadība rīkojās tikpat ciniski. Bez jebkāda pamatojuma lika man parakstīt brīdinājumu par atbrīvošanu no šī amata, kaut gan es biju ievēlēts tajā līdz 2013. gadam. Turklāt tas tika darīts sevišķi zemiski - šantāžas formā. Ja es neparakstīšu tādu dokumentu, Farmakoloģijas katedra tiks likvidēta un pievienota Iekšķīgo slimību katedrai. Katedras kolektīvs nekavējoties lūdza tikšanos ar rektoru J. Gardovski, bet šis lūgums tika atstāts bez ievērības.

Esmu pārliecināts, ka G. Baha plānos bija (un arī ir) pēc katedras atjaunošanas, tiesa, varbūt ar nedaudz mainītu nosaukumu, stāties tās vadībā. Šāda katedru reforma apšauba katedru un pat fakultāšu pastāvēšanas lietderību vispār, jo visi katedras vadītāja pienākumi tāpat jāpilda - tiesa, bez darba līguma un atlīdzības. Krīzes apstākļos šī ideja būtu atbalstāma, bet tad tikai visās katedrās.

G. Baha destruktivitāte un haotiskums izpaužas arī tajā faktā, ka viņš mierīgu prātu likvidē vienu no lielākajām katedrām, bet neveic daudz mazāko katedru apvienošanu.

Mans priekšlikums, ko lūdzu izskatīt, ir atcelt visus Senāta lēmumus katedru reorganizācijas sakarā ar no tā izrietošām sekām, izvirzīt koncepciju šai reorganizācijai, to apspriest akadēmiskajā sabiedrībā un studentu vidū, kā arī civilizēti realizēt.

Bijušais RSU senators, bijušais Farmakoloģijas katedras vadītājs Indulis Purviņš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?