Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bez nosaukuma

Par Dziesmu svētku procesa apdraudējumu

2009.gada oktobrī tika reģistrēta Dziesmu svētku biedrība ar mērķi veidot sabiedrisku organizāciju, kurā lielā skaitā visupirms iesaistītos Dziesmu svētku dalībnieki - dziedātāji un dejotāji, koru virsdiriģenti, diriģenti, deju virsvadītāji, pūtēju orķestri, kā arī citu nozaru pārstāvji.

Šī radošā tautas daļa sanāk kopā, lai uzcītīgi atgādinātu mūsu valsts pārvaldītājiem, ka Dziesmu svētki nav pasākums reizi piecos gados. Tā ir mūsu kultūras neatņemama sastāvdaļa, kas savā nozīmībā ir līdzvērtīga valodai. Valstij par Dziesmu svētkiem ir jārūpējas. Daudzi to nevēlas saprast.

Kārtējo reizi par to pārliecinājāmies 30.janvārī, kad Dziesmu svētku biedrības kopsapulcē uzstājās Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras (NKMVA) Dziesmu svētku nodaļas vadītājs Jānis Puriņš, kurš, nespējot sniegt ieskatu par nākamo svētku veidošanas pašreizējo stadiju, ieskicēja šībrīža situāciju un virzību uz 2013.gada Dziesmu un deju svētkiem. Uz jautājumu, kā aģentūra, kas atbild par Dziesmu svētkiem, veido svētku procesu, tika sniegta atklāta atbilde: «Valstij nav iespējas ietekmēt Dziesmu svētku procesu. Nav mērķprogrammas, to var ietekmēt tikai pašvaldības. Valsts aģentūra nevar ietekmēt amatierkolektīvu vadītāju atalgojumu, esam runājuši par mērķdotāciju, bet nespējam ietekmēt.»

Diezgan baisa sajūta pārņem, ja NKMVA, kuras nolikumā galvenie uzdevumi ir amatiermākslas procesa nepārtrauktības nodrošināšana un Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku norises nodrošināšana, galvenais atbildīgais darbinieks par Dziesmu svētku procesa virzību 33 tūkstošiem dalībnieku faktiski vēsta par nespēju pildīt savu pienākumu.

Reāla svira mērķtiecīga Dziesmu svētku procesa nodrošināšanai bija valsts mērķdotācija, ar kuras atbalstu atlīdzību saņēma koru diriģenti un deju kolektīvu vadītāji.

Lai arī NKMVA direktora Jura Karlsona 4.februārī izplatītajā vēstulē ir uzskaitītas daudzas aģentūras veiktās aktivitātes, kas liek aiz tām saskatīt aktīvu darbu, Dziesmu svētku biedrība uzskata par nepieciešamu saņemt atbildes uz šādiem būtiskiem jautājumiem.

1.Ko NKMVA konkrēti darījusi 2009.gadā līdz jaunā budžeta pieņemšanai, skaidrojot, pierādot un pārliecinot tos, kam vara, lai atjaunotu likuma punktu par mērķprogrammu Dziesmu svētku procesa nodrošinājumam?

2.Ko NKMVA strādājošais labi atalgotais administratīvais aparāts administrēs 2010.gadā tieši koru nozarē, ja nozarei piešķirtais budžets ir 9000 latu gadā, kas ir desmit reižu mazāk nekā pērn, toties NKMVA kopējais finansējums ir samazināts mazāk nekā uz pusi?

3.Kādas konkrētas darbības tika/tiek veiktas, lai likvidētu haosu, kas patlaban norisinās lielākajā daļā novadu ar jauno reģionālo sadalījumu?

Biedrība pauž bažas, ka NKMVA nespēj nodrošināt Dziesmu svētku procesa vadīšanu vajadzīgajā profesionālajā līmenī, un uzskata, ka ir jāizvērtē divas iespējas - izvēlēties procesa vadībai personas, kas būtu rīcībspējīgas, vai lemt jautājumu par aģentūras pastāvēšanas lietderību.

Latvija ir koru lielvalsts. Brīvas gribas vadīti, dziedam un dziedāsim koros, izvīsim mūsu tautas deju rakstus un nodosim tālāk mūsu tautas gara mantas. Valsts prezentācijas materiālu pirmajā rindkopā pie bildes ar tautumeitu puķu vainagā ir rakstīts «Latvija ir zeme, kas dzied! Latvijas fenomens ir Dziesmu svētki!».

Dziesmu svētku biedrības valdes un kopsapulces dalībnieku vārdā,

valdes priekšsēdētāja Antra Purviņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?