Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bez nosaukuma

Kalpa dvēseles sindroms - latviešu valodas noniecināšana

Izlasot Lehmusas-Briedes rak-stu Dienā Dzimtā valoda, jāsecina, ka latviešu valoda kā valsts valoda ir apdraudēta. Tā jāaizsargā. Rusifikācija okupācijas laikā atstājusi lielu ietekmi, kas turpinās, un turpinās prasība pēc divvalodības.

Ušakovs, kļūdams par Rīgas domes mēru, mierināja nelojālos krievvalodīgos, ka latviešu valoda pati atmirs. Kārlis Skalbe valsts rītausmā rakstīja: «Tā mēs vēl stāvam še ar savas valsts valodas tiesībām, kā esam ieraduši stāvēt - arvien malā un aizdurvē.» Vai turpināsim stāvēt aizdurvē ar saliektu muguru. Mūsu spožais publicists Ernests Blanks sarkastiski rakstīja: «Daudzie mūsu runātāji ir ģērbti glītās advokātu frakās, bet zem tām pukst vecās latviešu kalpu dvēseles.»

Laikmetīgi. Advokāts Grūtups ar cepuri rokā, saliektu muguru devās pie Saskaņas centra, bet trāpīgi tika nodēvēts par «kārklu krievu».

Tautas gudrība saka - jo zemāk liecas, jo niknāk per. Par kalpa dvēseli, valsts valodas noniecināšanu liecina dažu varas pārstāvju intervijas krievu valodā, lai gan krievu žurnālisti spēj nodrošināt krievvalodīgai auditorijai tulkojumu. Nevajag atbalstīt tos, kuri prot valsts valodu, bet negrib to lietot. Latviešu valoda ir mūsu identitātes, inteliģences stūrakmens.

Starptautiski cienītais valodnieks Endzelīns vācu okupācijas laikā anketā par valodu prasmi rakstīja - latviešu valoda vārdos un rakstos, tā apliecinādams cieņu mūsu valodai. Katram latvietim jāaizstāv sava valoda, par to jārunā, jāraksta, jāatgādina. Kārlis Skalbe: «Beidzot tak pamodīsies tautas pašlepnums - un mēs uzvarēsim, kad būsim uzvarējuši sevī kalpa dvēseli.»

Tiem, kas nesatraucas par valsts valodu, atgādināšu par Baltkrieviju, kas notiek, ja ir pazaudēta valoda. Minska gan ir sakopta, uzraksti baltkrievu valodā, bet ielās skan krievu valoda, arī karogs pielabots, bet tiek vajāta opozīcija. Konflikts ar poļu minoritāti utt.

Atgādinot par mūsu valodas aizstāvību, Baltkrievijas totalitāro režīmu, sapratīsim, ka Krievija joprojām grib ar mūsu tādu bāleliņu kā šleseri, šķēles, kalvīši palīdzību pakļaut Latviju savai ietekmei, skandinādami par tautiešu interesēm, divvalodību, pilsonību visiem utt.

Zelma Birzniece

Jaunup, kādēļ politizē?

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) aicinājis gan politiķus, gan sabiedrību kopumā nepolitizēt pašreizējo ažiotāžu ap Valsts kancelejas vadītājas Veismanes kundzes gadījumu saistībā ar žurnālistiem.

Tomēr tajā pašā laikā viens no JL līderiem Rīgas domē Edgars Jaunups (JL) savos blogos Dienā atļaujas asi kritizēt Veismanes kundzi un Valsts kanceleju, tādējādi tiešā veidā politizējot šo lietu. Nu, piemēram, citēju: «Tāpat es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc Veismane nav varējusi īstenot pirms gada pašas ar lielu pompu prezentētos priekšlikumus valsts pārvaldes optimizēšanai jeb tā saucamās strukturālās reformas, kas Latvijai patlaban akūti nepieciešamas. Var jau atrunāties ar politisko lēmumu force majeure, bet vairāk gan izskatās pēc lielas brēkas, bet mazas vilnas. »

Visu cieņu Jaunupam par viņa viedokli, kurā viņš pats atzīst, ka sen jau valstī bija nepieciešamība pēc strukturālām reformām. Tomēr kādēļ JL neatbalstīja tā saucamo Zalāna plānu, kurš bija par atsevišķu ministriju apvienošanu u.c., lai nebūtu šādas, Jūsprāt, absurdas situācijas par bezjēdzīgu dokumentu pēckontroli un «Resniem, trekniem runčiem». Vai Jūs nenonākat pretrunā ar JL viedokli gan šajā, gan Veismanes kundzes jautājumā?

Kaspars Kuļikovskis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?