Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Bez rozā brillēm

Jau kopš 2000. gadu sākuma, kad Labvēlīgais tips radīja hitu Eiropa mūs nesapratīs, tēze par nesaprotošo Eiropu tiek lietota gan vietā, gan nevietā. Tomēr šad tad gadās, ka Eiropas Komisijai (EK), kas uz lietām skatās bez rozā brillēm, mūs un mūsu tautiešus skarošās likstas rūp pat vairāk nekā vietējām amatpersonām.

Piemēram, pagājušā nedēļā EK vērsusies pret valsti, uz kuru daudzi Latvijas pilsoņi dodas labākas algas un sadzīves apstākļu meklējumos. EK pieprasījusi Lielbritānijai izbeigt diskriminēt jauno ES dalībvalstu pilsoņus, tas ir, mainīt darba ņēmēju reģistrācijas sistēmu, kas ir nelabvēlīga viesstrādniekiem no Polijas, Ungārijas, Čehijas, Igaunijas, Lietuvas un, protams, arī no Latvijas. Lieta tāda, ka saskaņā ar Lielbritānijā piemērotajiem nosacījumiem, jauno ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri darba attiecības ar pilnvarotu darba devēju pārtrauc, nenostrādājuši pie viņa vienu gadu, ir liegtas tiesības _miglainajā Albionā_ uzturēties kā darba ņēmējiem. Savukārt šīs uzturēšanās tiesības ir priekšnosacījums dažādu sociālo pabalstu, arī mājokļa pabalsta, bezpajumtniekiem domātā pabalsta vai sociālā mājokļa saņemšanai.

Varētu jau bezrūpīgi attraukt: kas tur īpašs? Tomēr šāda skepse noteikti ir nevietā patlaban, kad gana bieži tiek runāts par reimigrācijas veicināšanu. Daudzi Latvijas iedzīvotāji, nespējot atrast darbu šeit Latvijā, vēl arvien par vienīgo glābiņu uzskata pārcelšanos uz Lielbritāniju vai Īriju, kas ir populārākie latviešu viesstrādnieku galamērķi. Precīzas statistikas nav, taču ir pamats uzskatīt, ka liela daļa no šiem cilvēkiem dodas strādāt tā dēvētos sezonālos darbus. Tas nozīmē, ka veselu gadu pie konkrēta darba devēja nostrādāt viņiem nav lemts. Pēc tam tiesību uz sociālajiem pabalstiem nav, sapnis par labāku dzīvi pārvēršas murgā. Varētu atgriezties Latvijā, bet arīdzan šeit dzīve nebūt nerādās rožainās krāsās. Tiem, kas dodas darba gaitās uz ārzemēm, nereti tā ir ķeršanās pie salmiņa, kad bezdarbnieku pabalsts jau beidzies.

Protams, pie mums veco ES dalībvalstu īstenotā sociālo pabalstu sistēma ir izdaudzināta kā ļoti dāsna. Salīdzinājumā ar mūsu pašu paplāno sociālo spilvenu tā var šķist kā mīksts dūnu pēlis, uz kura grūtos laikus pārlaist bez bēdu. Arīdzan algas šķiet vilinoši lielas, tādēļ daudzi īpaši netic pētījumiem, kuros apgalvots, ka patiesībā viesstrādnieki no Latvijas savās jaunajās mītnes zemēs tiek diskriminēti arī darba samaksas ziņā. Sūdzību par diskrimināciju ir maz, taču, iespējams, tas drīzāk liecina, ka lielai daļai viesstrādnieku nav īstas saprašanas, kur meklēt palīdzību, nevis - ka sūdzībām nav pamata.

Katrā ziņā, ja mēs ceram, ka viesstrādnieku gaitās devušies Latvijas pilsoņi vēl kādreiz atgriezīsies Latvijā, jau tagad būtu jāpievērš lielāka uzmanība tam, kā viņiem klājas jaunajās mītnes zemēs. Arī sajūta, ka tavai valstij nav gluži vienaldzīgs tavs liktenis, varētu būt reimigrāciju veicinošs faktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?