Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Bībeles mācību nedrīkst uzspiest

Vecāku un ekspertu viedokļi par Bībeles mācības ieviešanu skolās ir atšķirīgi, tomēr visi aptaujātie ir vienisprātis, ka šādai mācībai būtu jābūt izvēles, nevis obligāto priekšmetu sarakstā. Lietderīgāk ieviest mācību priekšmetu, kurā izglītotu par visām pasaules reliģijām, tā, komentējot kardināla Jāņa Pujata svētdien uzrunā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos pausto aicinājumu partijām atbalstīt Bībeles mācības ieviešanu skolās jau nākamgad, norāda Sabiedriskās politikas centra Providus vadošā pētniece Marija Golubeva.

«Tas ir būtiski mūsdienās, kad daudzi emigrē un nākas iepazīties ar citām kultūrām un reliģijām,» spriež pētniece. Viņasprāt, nebūtu pareizi ieviest vienas reliģijas svētās grāmatas mācību stundu, neņemot vērā bērnu reliģisko piederību: «Arī šī brīža risinājums - izvēle starp ētiku un kristīgo mācību - nav īsti pareizs, jo ētika, manuprāt, būtu jāmācās katram.» M. Golubeva uzskata, ka skolā Bībeles mācību var ieviest kā izvēles priekšmetu tiem, kuri to vēlas.

Ideju nedrīkst sabojāt

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) uzskata, ka Bībeles mācība ir laba ideja, kurai vajadzīgs kvalitatīvs risinājums. Septembrī vecāku un skolotāju vidū atsākšoties diskusijas par šī priekšmeta nepieciešamību. «Jāsaprot, ko tieši vēlas šāda mācību priekšmeta piekritēji un kādi argumenti ir pretiniekiem. Ideju nedrīkst sabojāt ar pārsteidzīgiem lēmumiem,» saka IZM valsts sekretāra vietniece nozares politikas jautājumos Kristīne Vāgnere un piebilst, ka jauna mācību priekšmeta ieviešana ir sarežģīts process, kas šajā gadījumā aizņemtu aptuveni divus gadus.

Rīgas 2. ģimnāzijas direktors Valdis Jēkabsons uzskata, ka «galvenais vārds» par Bībeles mācību būtu sakāms vecākiem, tomēr ikvienam jauninājumam jābūt kā izvēles iespējai: «Arī mūsu skolā tika piedāvāta reliģijas mācība kā izvēles priekšmets. Lai gan daži reliģiozi vecāki bija diezgan radikāli par tās ieviešanu, vairākums vecāku tomēr bija pret.» Turklāt 2. ģimnāzijā mācoties bērni, kuru ģimenes pieder atšķirīgām konfesijām, - arī musulmaņi un pareizticīgie.

Rēzeknes 1. vidusskolas direktors Jānis Poplavskis norāda, ka pašlaik nav īstas skaidrības par priekšmeta principiem: «Kristīgās mācības pasniegšana mazākajās klasēs ir stipri atšķirīga no tās, kāda būtu vajadzīga vecākiem skolēniem.»

Arī Talsu 2. vidusskolas direktore Elga Vērdiņa ir pārliecināta, ka Bībeles mācībai jābūt kā izvēles, nevis obligātam priekšmetam. Pamatskolas klasēs tas jāizvēlas vecākiem, bet vidusskolā - pašiem skolēniem. Viņa uzskata, ka obligāta kristīgā mācība ir jāatstāj svētdienas skolu ziņā. Talsu 2. vidusskolā mazāko klašu vecākiem, izdarot izvēles iespēju starp kristīgo mācību un ētiku, vairākums lemj par labu pēdējai.

Vajag veselības mācību

Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka katoļu priekšlikumu ieviest obligātu Bībeles mācību neatbalsta: «Skaidrs, ka daži politiskie bloki ar savu nostāju cenšas vākt vēlētāju balsis. Katrs izmanto politiskos instrumentus, kā māk, tomēr kādēļ bērnam, kas nav kristietis, būtu jāstāsta leģendas.» Viņasprāt, ir daudzi citi mācību priekšmeti, kas būtu jāiekļauj skolu programmās, piemēram, veselības mācība, kur būtu jārunā par dzimumaudzināšanu un agrīnu grūtniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Valdis
Dombrovskis (JL)
Līdzīgi kā uzvedību un attieksmi pret vērtībām bērnos ieaudzina vecāki, arī attieksme pret Dievu pirmām kārtām veidojas ģimenē. Tādējādi arī vecāku attieksmei pret Bībeles mācīšanu ir nozīmīga loma vismaz tajā bērna dzīves posmā, kad viņš pats vēl nevar izdarīt izvēli. Ja Saeimā tiks iesniegta likumdošanas iniciatīva par obligātu Bībeles mācību skolās, Vienotības valde par šo jautājumu lems atsevišķi.
Jānis Urbanovičs (SC)
Saskaņas centra viedokli šajā jautājumā neesmu vēl noskaidrojis. Pujata teikto var uzskatīt par publisku sprediķi, tādus nekomentē.
Politiskais bloks Par Labu Latviju!
Kristietībai ir būtiska loma Eiropas identitātes veidošanā. Kristīgās vērtības ir gan Latvijas, gan Eiropas vērtību sistēmas pamats, tāpēc deputāti uzskata par nepieciešamu ikvienam skolēnam dot iespēju iepazīt savas tautas un eiropeiskās identitātes pamatus. Deputāti uzskata, ka Bībeles - kristīgā - mācība būtu mācāma no 1. līdz
12. klasei ar 2011. gada
1. septembri.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?