Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Braco Dimitrijevičs. Būt saprotamam gaismas ātrumā

Aplūkojot vizuālās mākslas piedāvājumu šovasar Cēsu Mākslas festivālā, mākslas kritiķis Vilnis Vējš Kultūras Dienas lappusēs pauda mulsumu par horvātu mākslinieka Braco Dimitrijeviča izvēli īpašā viesa statusam un viņa apjomīgo instalāciju Kuģošana pēcvēsturē, kuras «didaktiskais vēstījums pasniegts tik nepārprotamā formā, ka būs skaidrs pat skolniekiem».

Tie, kas nepaguva uz Cēsīm, tagad savām acīm var skatīt un izvērtēt šo Braco Dimitrijeviča personālizstādi, kā arī speciāli Latvijai tapušo darbu - lielformāta fotoinstalāciju Ikdienas garāmgājējs - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē līdz 21. oktobrim.

«Būtībā tas ir viņa kredo - būt saprotamam gaismas ātrumā,» apgalvo izstādes kuratore, mākslas zinātniece Astrīde Rogule, kas horvātu mākslinieku pazīst jau sen un ir paguvusi sastapties ar viņa tiešumu un nesadomātību gan ikdienā, gan mākslā. 7. oktobrī plkst. 15 LNMM mākslas zinātniece kopā ar mākslinieku Leonardu Laganovski, iedvesmojoties no B. Dimitrijeviča personālizstādes darbiem, veidos sarunu muzejā par laikmetīgās mākslas aktualitātēm, pagātnes un nākotnes vīzijām.

1948. gadā dzimušais B. Dimitrijevičs absolvējis Zagrebas Mākslas akadēmiju un mācījies Svētā Martina mākslas skolā Londonā. Šobrīd dzīvo Dubrovnikos Horvātijā un Parīzē. «Viņa tēvs Vajo Dimitrijevičs bija ļoti slavens gleznotājs, kura mājās ir pulcējušies dažādi dižgari un brīvdomātāji, piemēram, Sartrs,» stāsta A. Rogule. «Kamēr tēva nebija darbnīcā, viņš ir steidzies ātri, ātri mālēt. Līdz ar to viņš saka: «Mans pirmais stils bija ekspresionisms.» Tomēr Braco saprata, ka glezniecība viņu nevilina, un sāka izpausties dažādās vizuālās zīmēs ar noteiktu koncepciju.» Pats sevi dēvē par vienu no konceptuālās mākslas aizsācējiem. 1963. gadā realizējis savu pirmo konceptuālās mākslas projektu - no grīdas lupatas izveidotu karogu kuģiem un laivām kā alternatīvu nacionālajiem karogiem, kuri jāmaina, iekuģojot valstij piederošajos ūdeņos.

«Viņam piemīt avantūrista daba un ārkārtīgi liela drosme. Kuram citam cilvēkam gan pasaules lielākie muzeji izsniegs mākslas darbu oriģinālus, piemēram, Magrita darbu, lai viņš varētu spēlēties ar tiem savās instalācijās?» teic A. Rogule.

«Šo izstādi ļoti gribēju šeit, jo Latvijas cilvēkam viņš ir saprotams - gan poētisks, gan ļoti, ļoti tiešs. Tie ir ļoti līdzīgie pasaules redzējumi, jo mēs atrodamies vienotā postpadomju telpā - mums arī reiz bija jārunā metaforās, lai savējie varētu saprast,» skaidro izstādes kuratore. «Pēcvēsture» ir B. Dimitrijeviča radīts termins jēdzienam, kurš apzīmē laiku, kas pārstāv dažādu vērtību līdzāspastāvēšanu un kuru raksturo vērtējuma atskaites punktu daudzveidība. Izstāde Kuģošana pēcvēsturē bija eksponēta 2009. gadā Venēcijas Modernās mākslas muzejā Palazzo Ca'Pesaro 53. Venēcijas mākslas biennāles ietvaros. Savukārt fotoinstalācija Ikdienas garāmgājējs interesanta ar to, ka mākslinieks, būdams relatīvisma teorijas piekritējs, sāka tādas veidot jau 1970. gadā ar mērķi parādīt, ka ikviens no mums var būt tikpat nozīmīgs kā ievērojams politiķis vai mediju zvaigzne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?