Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Būs gardas zupas mazdēlam

Šogad 23. novembrī būs pagājuši tieši četrdesmit gadu, kopš Lia Guļevska darbojas radio žurnālistikā. Padomju gados raidījuma Mikrofons ziedu laikos Lia bija atzīta radio dīva. Nupat Latvijas Neatkarības atgūšanas 20. dzimšanas dienā viņa kopā ar Tāli Eipuru Latvijas Radio 1 vadīja tiešraidi no svētku pasākuma pie Brīvības pieminekļa, bet ik svētdienu viņa vada raidījumu Siluets. Vēsā pavasara pievakarē rosīga un smaidīga viņa cienā mūs ar piparmētru tēju savas Mellužu mājas virtuvē.

Lēnām, bet nepiekāpīgi tuvojas diena, kad radio nama durvis aiz tevis aizvērsies pēdējo reizi. Parasti tas ir sāpīgs brīdis, kad dzīve, var teikt, jāpārkārto uz citām sliedēm. Vai esi tādam pavērsienam gatava?

Varbūt var teikt, ka jaunajā dzīves posmā es ieeju nesteidzoties. Visos laikos svarīgāka par naudu man bijusi brīvība. Tagad, kad darbā vairs nav jābūt regulāri, esmu pilnīgi neatkarīga un pārlaimīga. Ceru, ka manī nekas nesalūzīs. Savu brīvību izmantoju aizgūtnēm.

Piemēram, kā?

Kaut vai mazdēlam Kristeram gatavojot vienkāršas, bet gardas zupas. Gaišreģe Vanga teica, ka augošam organismam zupa ir ļoti nepieciešama. Man gatavošana nav laika nosišana, bet radošs process. Turklāt visgaršīgākās zupas iznāk nevis no dārgiem, bet gan ļoti vienkāršiem produktiem.

Kādreiz tu man stāstīji par savu Tibetas vingrojumu kompleksu.

Neesmu kaislīga vingrotāja, bet man ir problēmas ar muguru, tāpēc jau ilgus gadus ik rītu jaunu dienu sāku ar vingrojumiem. Neatceros vairs, kā ieguvu šo vingrojumu aprakstu, bet tie izpildāmi, vēl gultā guļot, un aizņem tikai kādas desmit minūtes, toties pilnībā atjauno asins riņķošanu organismā. Nereti šos vingrojumus papildinu ar sarežģītākiem, ko iemācījos Vaivaru un Druskininku rehabilitācijas centrā.

Kas vēl ietilpst tavos ik rīta veselības pasākumos?

Norīvēšanās līdz vidum ar vēsu ūdeni. Nedaru to tik cēli kā Ziņģīte, tas viss man vēl priekšā, bet, ja nenorīvējos, liekas, ka neesmu pamodusies. Vasarā ar mazdēlu tieši no gultas plikām kājām skrienam dārzā pa rasu.

Pie jūsu mājas ir daudz bērzu.

Dažādas sulas dzeram visu ziemu, bet šopavasar rakstnieks Jānis Lejiņš, kas dzīvo netālu, un mans brālis Andrians Kukuvass apgādāja mūs ar bērzu sulu. Rīkojām īstas sulu kūres!

Veselīgi dzīvot Jūrmalā noteikti ir vieglāk nekā Rīgas centrā, kur aiz durvīm nav sava dārza un svaiga gaisa.

Mans grieķu vectēvs bija ļoti iecienījis pieneņu lapiņas. Arī man tās garšo. Salasu pilnu vašbļodu, noplaucēju, saplucinu, pieleju olīveļļu, citronskābi, klāt pievienoju visu ko citu pavasarīgi zaļu - maigās gāršas, virzu, ceļmallapiņas, lokus, dilles, nedaudz krējuma un kefīru -, lieliski garšo! Tas mums ir īsts pavasara gardums. Tikai viens trūkums - pēc sagatavošanas no tās pilnās vašbļodas tik vien iznāk kā neliels trauks, ko uzlikt galdā. Dārzā mums pašiem izaug tomāti, gurķi, ir garšaugu dobes. Ar zemenēm gan tā švakāk.

Vai gaļu lietojat uzturā?

Desas un gaļa ir tas vienkāršākais, ko var ēst. Jau sesto gadu ar meitu Diānu ievērojam Lieldienu gavēni, kas ilgst sešas nedēļas. Agrāk gavēņa laikā, sajūtot šašlika smaržu, mutē saskrēja siekalas. Taisnību sakot, šogad pirmo reizi gavēņa laikā mani nemaz nevilka uz gaļu. Varbūt tāpēc, ka mums ļoti garšo zivis. Tās te pieved no Ragaciema, vai pati nopērku tirgū. Manai radio kolēģei ir sava zemnieku saimniecība, tāpēc piens, biezpiens un krējums jau ilgus gadus mums ir tieši no gotiņas, nevis no veikala. Taču vispār man garšo viss, vieglāk ir pateikt, kas negaršo.

Kas negaršo?

Bērnībā mani laikam pārbaroja ar sutinātiem ķirbjiem. Tiem nevaru virsū skatīties.

Un kas ļoti, ļoti garšo?

Karpu galerts. Skābu kāpostu zupa. Visi kompoti, ko pārdod veikalos. Ķirši un zemenes neierobežotos daudzumos. Kopš pagājušā gada, kad ar Diānu bijām manu vecāku dzimtenē Grieķijā, esmu liela krabju cienītāja. Saldētus tos var nopirkt arī Latvijā. Gribi recepti? Sagriez krabjus ripiņās, apviļā miltos, cep olīveļļā, uzkaisi garšvielas, un labu apetīti. Viegli, veselīgi un garšīgi. Vēl garšo pēc vectēva receptes gatavoti cepti baklažāni. Grieķi ēd viegli, jautri un veselīgi, un visus apstaro saule, kas man ļoti patīk.

Latvijā var izlīdzēties ar solāriju.

Šad tad mazliet ar to grēkoju, bet aizvien retāk. Sauli nevar aizstāt nekas, lai ko arī neteiktu par tās staru kaitīgumu. Galvenais, nevajag pārspīlēt.

Kā uz tavu ēstgribu iedarbojas stress?

Graujoši. Barikāžu laikā es, mājās pārnākusi, varēju apēst veselu pannu ar ceptiem kartupeļiem, rīvētiem mārrutkiem un marinētām sēnēm. Par laimi, tādu traku situāciju tagad nav daudz.

Tu dzīvo vidū starp jūru un Lielupi. Vai uz jūru bieži ej?

Līdz pludmalei jāiet 15 minūtes. Agrāk, ja vien nebija tiešais ieraksts, varēju pat darbu nokavēt, bet jūru peldsezonā neizlaižu nevienu dienu, jo man ļoti patīk peldēt, un to peldamo dienu mums nav nemaz tik daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?