Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Cilvēciskas vājības

Vērojot Francijā izvērsušos izšķērdīgo ministru skandālu, pirmām kārtām tas izraisa smaidu - cik šarmanti cilvēciskas ir šīs vājības! Abi demisionējušie ministri uzvedušies kā sirdī jauni licejisti, kas skolas gados daudz cietušo tētuka maku nomainījuši pret valsts kasi. Pēc pamatīgas blēņas izklausās valsts sekretāra Kristiāna Blāna ar draugiem cigāros nopīpētie 12 tūkstoši eiro nodokļu maksātāju naudas.

Bet Alēna Žuandē 116,5 tūkstošus eiro vērtā aizšaušana ar privātu lidmašīnu līdz Haiti izklausās pēc atskaņas no jaunības dullumā pastrādāta piedzīvojuma bez atļaujas paņemtā vecāku mašīnā. Abstrahējoties no juridiskajām sekām un piekritīgās politiskās atbildības, jāteic, ka puikām ir bijis patiesi jautri. Pat pēc sava veida attaisnojuma izklausās fakts, ka Blāns ar _čomiem_ kūpinājuši tieši Kubas cigārus. Tātad nodokļu maksātāju nauda kaut kādiem mēsliem vis nav tikusi tērēta, un ar gaumi bijušajai amatpersonai viss ir kārtībā.

Salīdzinājumam varam atcerēties kaut vai mūsu pašu kādreizējo «pusministru» - Valsts nekustamo īpašumu aģentūras ģenerāldirektoru Jāni Motti, kas reiz izrunājās, kā ar draugiem Parīzē pusdienas ēdis. Pretīgākais šai atstāstā bija pat ne simtos latu mērāmais rēķins, kas taču apmaksāts no šiverēšanās ar valsts mantu, bet gan tas, ka Motte neatcerējās, kādi konkrēti ēdieni toreiz bijuši un kādi tieši vīni dzerti.

Neadekvāta šķiešanās ar uzticētu nodokļu naudu nav attaisnojama neatkarīgi no glamūra vai banalitātes, ar kādu tas tiek darīts, un Blāns jau pieteicies nokūpināto atmaksāt. Atkal gan salīdzinājums nav mums par labu, jo nezin kam būtu jānotiek, lai šeit kāds bez tiesas sprieduma pieteiktos kompensēt savas izšķērdības. Turklāt tās, piemēram, prezentācijas izdevumi Saeimas deputātiem 135 lati mēnesī, ir likumīgi nostiprinātas tautas kalpu pamattiesību statusā. Atskaitīties par šo naudu nevajag, tomēr ir skaidrs, ka zili brīnumi nāktu gaismā, ja mēs uzzinātu, kas tās par «prezentācijām», kam deputāti tērējušies. Katrā ziņā daža priekšstāvja paplukušais tēls sabiedriskos pasākumos neliecina, ka ik pa pāris mēnešiem tiktu pirkts jauns uzvalciņš.

Paši franči savu ministru izdarībās gan neko šarmantu nesaskata. Laikraksts Le Tᅢᄅlᅢᄅgramme abu grēkāžu krišanu no amatiem skaidro kā panikas pazīmi augstākajā varas virsotnē - kā upuri un uzmanības novēršanu no veselas nejēdzību sērijas valstī. Mērogā un nozīmē daudz vērienīgāks ir, piemēram, ap darba ministru Eriku Vertu samilzušais skandāls. Pirms pāris gadiem viņš varētu būt palīdzējis L'Oreal kosmētikas impērijas mantiniecei izvairīties no 30 miljonu eiro nodokļiem. Situāciju sarežģī tas, ka Vertam ir nozīmīga loma topošajā pensiju reformā, kas nepieciešama Eiropā prioritārajai budžeta optimizācijai. Un tas ir piemērs, kā viena cilvēciska vājība itin drīz sāk draudēt ar vispārēju postu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?