Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dienvidosetijā pilsoņu kara draudi

Šāvieni, kas trešdien atskanēja Gruzijas separātiskā reģiona Dienvidosetijas galvaspilsētas Chinvali centrālajā laukumā, apliecina saspīlējuma pakāpi nelielajā Kaukāza reģionā. Spriedzes iemesls ir Dienvidosetijas Augstākās tiesas lēmums pasludināt svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas par nelikumīgām. Tiesa ar spriedumu nāca klajā pēc tam, kad provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecināja, ka tajās negaidīti uzvarējusi opozīcijas līdere Alla Džiojeva, nevis Kremļa atklāti atbalstītais Anatolijs Bibilovs.

A. Džiojeva pašreizējam prezidentam Eduardam Kokoiti izvirzījusi ultimātu diennakts laikā atrisināt krīzes situāciju Dienvidosetijā, piesolot viņam un viņa ģimenei tiesisko neaizskaramību.

Iegūst vēlēšanu protokolu

A. Džiojeva trešdienas rītā paziņoja, ka, neraugoties uz Augstākās tiesas lēmumu, viņa ir likumīgi ievēlēta prezidente. Bijusī izglītības ministre pavēstīja, ka viņa izveidos valsts padomi, kuras uzdevums būs «nodrošināt konstitucionālu varas nodošanu», raksta NEWSru.

Tiesa otrdien paziņoja, ka rezultāti jāanulē, jo A. Džiojevas atbalstītāji ir veikuši darbības, kas ietekmējot vēlēšanu rezultātus, tāpēc balsošana neesot uzskatāma par leģitīmu. Tiesa nekonkretizēja, kādi pārkāpumi konstatēti. Lēmumā teikts, ka jaunām vēlēšanām ir jānotiek 2012. gada martā, bet A. Džiojeva tajās nedrīkst piedalīties.

Viņasprāt, lēmums atzīt vēlēšanas par nenotikušām ir nesaprotams, jo gan Dienvidosetijas Centrālā vēlēšanu komiteja (CVK), gan starptautiskie novērotāji iepriekš paziņoja, ka nekādi nopietni pārkāpumi nav konstatēti.

Pašpasludinātā prezidente kopā ar aptuveni 600 atbalstītājiem trešdienas priekšpusdienā devās uz Teātra laukumu, kur atrodas CVK galvenais birojs, jo vēlējās tikties ar iestādes vadību. Kad pūlis centās iekļūt ēkā, drošībnieki raidīja gaisā brīdinājuma šāvienus.

Pēc tam apsargi A. Džiojevu ielaida ēkā. Pēc tikšanās ar CVK vadītāju Bellu Plijevu opozīcijas līdere pie saviem atbalstītājiem iznāca ar vēlēšanu protokolu, kas apliecina, ka A. Džiojeva vēlēšanās uzvarējusi, savu konkurentu A. Bibilovu apsteidzot par 16%. Tomēr šis dokuments nav juridiski saistošs.

Šķetina Kremļa lomu

Kremlim paklausīgais E. Kokoiti paziņojis, ka Augstākās tiesas lēmums nav grozāms, un brīdinājis, ka varasiestādes var lietot spēku, ja A. Džiojevas izveidotā valsts padome vai tās atbalstītāji centīsies pārņemt varu. Prezidents arī sacīja, ka ir aizdomas, ka, pie varas nākot A.Džiojevai, Gruzija varētu mēģināt atgūt Dienvidosetiju. Viņa teiktajam piebalsoja arī Ģenerālprokuratūra, kas apsūdzējusi opozīcijas līderi centienos sarīkot kārtējo «krāsu revolūciju». Sociālajos tīklos tā esot nodēvēta par «sniega revolūciju».

Krievijas medijos parādījušies minējumi, ka prezidenta vēlēšanas atzītas par nenotikušām, jo Kremlis bijis pārsteigts par sava protežē A. Bibilova sakāvi. Tomēr A. Džiojevas štābs izvairās saspringtajā situācijā vainot Maskavu un atbildību noveļ uz E. Kokoiti administrāciju, kas nevēloties atteikties no varas, uz kuras rēķina prezidentam pietuvinātie cilvēki esot iedzīvojušies bagātībā.

Pati A. Džiojeva nav tik piesardzīga: «Esmu sev jautājusi: Krievija, kāpēc tu mani nemīli? Esmu krieviete pēc pases un dvēseles, un man nav saprotamas tās darbības, kurām esmu lieciniece. A. Bibilovs maniem sabiedrotajiem atklāti pateica: «Kremlis prezidenta amatā redz tikai mani.»»

Tikai trīs dienas pēc Dienvidosetijas prezidenta vēlēšanām Maskava nāca klajā ar viedokli par situāciju separātiskajā reģionā, kura neatkarību Krievija atzina pēc 2008. gadā notikušās karadarbības starp Gruziju un Krieviju. «Maskava uzmanīgi seko notikumu attīstībai draudzīgajā kaimiņvalstī. Esam ieinteresēti, lai šajā jaunajā republikā saglabātos miers un stabilitāte un politiskie procesi attīstītos saskaņā ar likumu,» teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?