Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dievišķais pieskāriens

Rīdziniece Natālija Valuhova laulībā ar vīru Valēriju bija nodzīvojusi 23 gadus. Kā pasakā par Sniegbaltīti, viņiem bija viss. Nebija tikai bērniņa. 46,5 gadu vecumā ārpusķermeņa apaugļošanas metode ļāva piedzimt sievietes pirmajam mazulim, veselīgai, iznēsātai meitiņai Sofijai. «Daudzas sievietes saka: Dievs tā ir lēmis, tā ir jābūt,» teic Nataša (tagad 48).

Bet es sev teicu: gribu būt mamma! Lūdzu, uzrakstiet - tā ir tāda laime! Es sevi uzskatīju par nepilnvērtīgu sievieti. Viņš,» Natālija piemin reproduktīvās medicīnas centra _Embrions_ ginekologu Gintu Treiju, pie kā 45 gadu vecumā pāris vērsās pēc palīdzības, «mani uztaisīja par īstu sievieti.» Ārsts, kurš Natašu bija izmeklējis jau vairāk nekā pirms 10 gadiem, gan šūpojis galvu, tomēr atzinis, ka var mēģināt: viņa praksē esot veiksmīgs stāsts arī par kādu nedaudz vecāku pacienti.

«Tā sajūta, kad ārsts paziņo: jūs esat stāvoklī...» Nataša aiztur elpu. «Gribēju to izkliegt visai pasaulei.» Diemžēl pirmā grūtniecība beidzās 10. nedēļā. Dodoties uz tīrīšanas procedūru, sieviete teikusi: dariet, ko gribat, tikai atstājiet orgānu, kur vajag parādīties bērnam! «Kad pamodos no operācijas, nevēlējos vairs atrasties uz šīs zemes,» viņa atceras savas emocijas. Tad iedomājusies par paziņu, kurai normālā grūtniecībā nomiris gandrīz iznēsāts bērns, un aizliegusi sev sevi žēlot: «Komanda strādā, olvadi ir vietā - ejam uz priekšu!» Ārsts teicis: ne ātrāk kā pēc pusgada var mēģināt atkal. «Tieši pēc gada mēs uztaisījām Soņečku,» laimīgi stāsta Nataša. Otrā grūtniecība noritējusi gandrīz ideāli, viņa tikai 10 dienas bijusi slimnīcā neliela tonusa dēļ, divreiz mēnesī braukusi atrādīties ārstam. Lai izslēgtu visus riskus, Sofija dzimusi ar ķeizargriezienu - 4210 g smaga, 55 cm gara, skaista meitenīte.

Trīsarpus reižu veiksmīgāk

Par britu zinātnieka Roberta Edvardsa atklājumu pasaule uzzināja 1978. gadā, kad piedzima visu laiku slavenākais «mēģenes bērns» Luīze Brauna. Procedūru, kur olšūnu ar spermatozoīdiem apaugļo ārpus ķermeņa, apzīmē ar abreviatūru IVF - in vitro fertilisation. Šī nosaukuma pirmie divi vārdi latīņu valodā nozīmē «iekš stikla». Pirmie soļi šajā nozarē patiešām tika veikti laboratorijas traukos, ko tagad nomainījušas mūsdienīgākas iekārtas.

«Radās bāze, uz kuras tālāk izauga cilmes šūnu attīstība. Tas zinātnei piešķīra kolosālu grūdienu,» par IVF saka G. Treijs. Šo metodi Latvijā astoņdesmitajos gados sācis propagandēt tagad jau nelaiķis Ēriks Melks. «Tas bija interesants laiks. Atceros, ka ar kuģi 90. gadu sākumā braucu mācīties uz Vāciju - trīs dienas līdz Brēmenei! Voldemārs Lejiņš atvēra laboratoriju Ģimenes centrā, 1996. gadā «viņam» iestājās pirmā grūtniecība. Embrionu dibinājām 1997. gada augustā. Septembrī «mums» iestājās pirmā grūtniecība.» Metodes pamatnostādnes: inkubatorā tiek apieti procesi, kas parasti notiek olvadā. Attīstoties tehnoloģijām, vairākkārt palielinājusies efektivitāte. Embrionā, kas apjomu ziņā ir lielākā reproduktīvās veselības klīnika Latvijā, pirmsākumos IVF rezultējusies ar 13% grūtniecību, tagad - apmēram 45%. «Tas bija psiholoģiski grūti,» atceras G. Treijs. Pirmajā gadā mēs vienā atpakaļlikšanas reizē vidēji lietojām 2,6 embrijus. Tagad - 1,7. Un mūsu veiksmes procents ir 3,5 reizes augstāks!» Procedūras cena Latvijā gan pa šiem gadiem neesot īpaši mainījusies. Pirmās klasiskās IVF bez zālēm maksāja 460 latu, bet nu jau gadus desmit iekļaujas 590 latu robežās. Bez Embriona ārpusķermeņa apaugļošanu vēl var veikt klīnikās EGV, AVA un Jūsu ārsti. Speciālisti ir kalkulējuši, ka pagājušajā gadā Latvijā kopumā ir notikušas ap 1000 šādu procedūru.

Metodes ieviesējs R. Edvardss esot devis zaļo gaismu vismaz četriem miljoniem jaunu dzīvību. Diemžēl neviens nevar pateikt, cik «mēģenes bērnu» ir dzimuši pie mums. Reproduktīvās medicīnas likums gan paģērē, ka Latvijā būtu jābūt trim reģistriem: neauglīgo ģimeņu reģistram, ārpusķermeņa apaugļošanas reģistram (cik bijis procedūru, kādi rezultāti), spermas un olnīcu donoru reģistram. Tie tomēr nav izveidoti. Reproduktīvās klīnikas izseko tikai grūtniecībai, rūpes par dzemdībām uzņemas citas iestādes.

Saldētie embriji

«Tam, ko mēs darām, ir kaut kāds mākslas piesitiens, dievišķa dzirksts,» atzīst G. Treijs. «Brīžam liekas, ka tu to nedari viens. Joprojām pārdzīvoju kopā ar pacientiem - par katru izdevušos un, tiesa, arī par katru neizdevušos gadījumu.»

Sāpīgs jautājums: cik embriju likt sievietes dzemdē, zinot, ka tie var dalīties, taču kāds no tiem bieži arī iet bojā. Valsts IVF procedūru neapmaksā, kā tas ir, piemēram, Igaunijā. Latvijā atļautie implantējamo embriju griesti ir trīs. Zviedrijā - 70% gadījumu tiek izmantots tikai viens, Amerikā, kur griesti ir elastīgāki, vairāk nekā 30% gadījumos veidojas daudzaugļu grūtniecības. «Tās diemžēl ir riska grūtniecības,» saka G. Treijs. «Pamatproblēma - neiznēsāšana. Šeit ļoti liela laime un šausmīgā nelaime ir cieši blakus. Ir bijuši pacienti, ar kuriem esmu stundu runājis un kas ietiepīgi paliek pie trijiem. American Dream! Ir bijuši pacienti, kas jau pirmajā atnākšanas reizē deklarē - mēs gribam tikai vienu. Pagājušajā gadā 29% esam ielikuši vienu, 64% - divus, 7% pacientu ir palikuši uz to, lai liekam atpakaļ trīs.» Otra jūtīga tēma ir neizmantoto, «labo» embriju saldēšana šķidrā slāpeklī - procedūra, kuras laikā tie var arī aiziet bojā. Mediķi pirms tam lūdz pacientiem parakstīties, kā tālāk rīkoties situācijā, ja embriji netiek izmantoti viņu pašu vajadzībām: donēt vai iznīcināt. «Itālijā ar likumu liek izmantot visas apaugļotās šūnas. Viņi to formulē kā respektu pret dzīvību,» stāsta G. Treijs. Par embriju uzglabāšanu ir jāmaksā. Tikko klajā nāca ziņa, ka Amerikā mazulis piedzimis pēc 20 «saldētavā pavadītiem» gadiem. Embriona rekords: pacientei 2001. gadā piedzima bērniņš, bet no 2008. gadā atsaldēta embrija - nākamais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā tas notiek

Ir divu veidu procedūras: klasiskā IVF un jaunākā ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection).

IVF izmanto, ja veselības problēmas ir sievietei: vaginālās punktēšanas ceļā dabūtās olšūnas savieno ar, masturbējot iegūtiem, vīrieša spermatozoīdiem. Apaugļošanās notiek inkubatorā.

ICSI lieto, kad problēmas ir ar spermu: vienu spermatozoīdu ar adatu ievada olšūnas citoplazmā. Abos gadījumos mērķis ir tikt pie viena vai vairākiem embrijiem, ko 3-5 dienu laikā ievieto sievietes ķermenī.

Vatikāna protests

Par Nobela prēmijas piešķiršanu «mēģeņu bērnu» tēvam R. Edvardsam, kura ieguldījumu Zviedrijas Karolinska institūta Nobela padome nosauca par «pavērsienu mūsdienu medicīnas attīstībā», noraidošs bija Vatikāna pārstāvis Ignacio Karasko de Paula: «Ja nebūtu Edvardsa, nebūtu arī tirgus, kurā tiek pārdoti miljoniem nenobriedušu olšūnu (..), un visā pasaulē nebūtu liels daudzums saldētavu, kas piepildītas ar embrijiem,» viņu citēja ziņu aģentūra ANSA. «Labākajos gadījumos tie tiek ievadīti dzemdē, taču, visticamāk, tie galu galā tiek pamesti novārtā vai iet bojā, un tā ir problēma, par ko atbildīgs jaunais Nobela prēmijas laureāts.»
Mākslīgo apaugļošanu Vatikāns uzskata par amorālu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?