Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Digitālais laikmets

Pasaulē mode uz vīniem, priekšroka kādam no stiliem, garšas īpašībām pēdējos gados mainās arvien biežāk. Dzīvojam datoru laikmetā, un vīnu industrija nav izņēmums. Mūsdienās datoru programmas iesaka vīnogu audzētājam konkrētam zemes pleķītim piemērotāko stādāmo šķirni, vīna dārzu uzrauga modernas meteoroloģiskās stacijas.

Modernās ražotnes ir apbruņotas ar nopietnu datortehniku, kura nodrošina vīna rašanās noslēpumu. Vīnu kartes restorānos piedāvā planšetdatoros. Cik nu vairs tālu, kad mākslīgais intelekts bezpersoniski nodegustēs vīnu, piešķirs tam punktus un balles, nosakot, cik labi vai slikti tas padevies. Tomēr labi, ka galavārds vīna baudīšanā pagaidām vēl paliek vīnmīļu ziņā.

2012 Los Tilos Sauvignon Blanc, Centrālā ieleja, Čīle - baltais vīns

Pateicoties pēdējo gadu inovatīvajām vēsmām Čīles vīnu industrijā, tiek pieteikti jauni un pievilcīgi vīndaru darba augļi ar demokrātisku cenu. Gaiši dzelteno Los Tilos toņu paleti lieliski papildina viegla zaļgana nokrāsa. Savaldīgā un reizē rosinošā vīna smaržā izpaužas viegli ābeļziedu toņi, kuri mijas ar rūgtenu greipfrūtu, pamelo un saldskābas cidonijas niansēm. Spirgtajam pirmajam iespaidam pievienojas pilnskanīga un izsmalcināta pilnības sajūta. Lieliskais līdzsvars starp citrusu un minerālu notīm izceļ vīna eleganci. Apvienojumā ar jūras veltēm, kazas sieru, svaigiem salātiem baudījums būs neaizmirstams.

2011 Canepa Novᅢᆳsimo Cabernet Sauvignon, Centrālā ieleja, Čīle - sarkanais vīns

Viens no izciliem vārdiem Čīles vīnu pasaulē ir vīnu darītava Viᅢᄆa Canepa. Itālijas ieceļotājs Hosē Kanepa 1930. gadā Santjago priekšpilsētā savulaik nodibināja savu uzņēmumu un modernizēja Čīles vīnu industriju. Uzņēmums viens no pirmajiem valstī vīnu fermentācijā sāka izmantot nerūsējošā tērauda tvertnes, kontrolējot temperatūru, kā arī ieviesa pneimatiskās preses. Pagājušā gadsimta 40. gados uzņēmums sāka vīnu eksportu uz nozīmīgākiem pasaules tirgiem. Mūsdienās vīna darītavas vīni ir 35 valstīs, arī Latvijā.

Vasara Čīlē ilgst septiņus mēnešus un ir ļoti saulaina. Vīnogas gatavojas ātri, tām ir bagātīgs cukura līmenis un lieliska garšas buķete - potenciāls, kas pārtop vīnā. Centrālā ieleja ir viens no plašākajiem vīna ražošanas reģioniem Čīlē. Vīnogu plantācijas sadalītas vienlīdzīgi starp baltajām un sarkanajām vīnogu šķirnēm. Vīns Novisimo veidots no klasiskām vīnogu šķirnēm - Cabernet Sauvignon un nelielu Carmenere piejaukumu. Vīns nav iepazinis ozolkoka pieskārienu. Brīnišķīgais trio - tumša un bieza violeta krāsa, spēcīgs un piesātināts ar eksotisku garšvielu, kafijas, šokolādes un nogatavojušos ķiršu niansēm bagāts aromāts, maiga un plūstoša garša ar saldu miecvielu pieskaņu, ir kā radīts, lai tas būtu nevainojams partneris uz grila gatavotiem ēdieniem, jo īpaši jēram un liellopam, arī medījumam. Vīns radīs saskaņu ar pikantiem puscietajiem sieriem. Veiksmīgs vīns, lai iepazītu šķirni jaunā izpildījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?