Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Divus miljonus sameklēja

2 067 887 cilvēki 2011. gadā dzīvoja Latvijā, secinājusi Centrālā statistikas pārvalde (CSP), apkopojot tautas skaitīšanas laikā ievāktos datus. Tas ir par 13% jeb 309 000 mazāk nekā 2000. gadā. Tie gan joprojām ir tikai provizoriskie rezultāti, bet CSP vadība norāda, ka būtiskas izmaiņas datos vairs nevarot parādīties. Tautas skaitīšanas rezultāti apstiprinājuši daudzas tendences, par kurām runāts pēdējos gados, un ne visas no tām bijušas pozitīvas. Finanšu ministrija (FM) jau paziņojusi, ka tādēļ būs nepieciešamas nopietnas korekcijas daudzās jomās, arī pensiju, izglītības un citās jomās.

Arī pēc tam, kad bija noslēgušies tautas skaitītāju apmeklējumi cilvēku dzīvesvietās, divus miljonus iedzīvotāju statistiķiem Latvijā atrast nebija izdevies - rezultāts apstājās pie aptuveni 1 880 000 pastāvīgajiem Latvijas iedzīvotājiem. CSP priekšniece Aija Žīgure, vakar iepazīstinot ar rezultātiem, skaidroja, ka pēc tam vēl 188 000 cilvēku, kuri dzīvo Latvijā, uzieti, analizējot dažādu valsts un pašvaldību iestāžu datubāzes, un šos datus korelējot, lai pārliecinātos, ka uzskaitītie cilvēki tiešām dzīvo Latvijā.

Pierīga aug, bet tukša

Apkopotā statistika rāda, ka apdzīvotība kritusies 94 no 110 Latvijas novadiem. No reģioniem visstraujāk Latgalē, kura zaudējusi vairāk nekā katru piekto iedzīvotāju. Vienīgais reģions, kurā iedzīvotāju skaita ziņā bijis vērojams pieaugums, ir Pierīga. Dienas aptaujātie statistiķi to skaidroja ar joprojām vērojamo tendenci iedzīvotājiem pārvākties uz dzīvi lielpilsētas tuvumā, jo arī pati galvaspilsēta zaudējusi 14,2% iedzīvotāju un kopējais iedzīvotāju skaits valstī turpina strauji kristies. Tas skaidrojams ar lielo emigrāciju, kuras rezultātā Latvija zaudējusi 190 000 iedzīvotāju, kā arī mirstības pārsvaru pār dzimstību, kas atbildīga par iedzīvotāju skaita samazināšanos vēl par 119 000.

Pierīgā pēdējā desmitgadē visaktīvāk arī izvērsušies jaunu mājokļu cēlēji - jaunuzceltas 15,5% no visām tur atrodamajām mājām, kurām gan, iespējams, iestājoties krīzei, nav izdevies atrast iedzīvotājus. Tāpēc šajā reģionā ir arī visvairāk neapdzīvoto mājokļu - 25,9% no visiem.

Savukārt vienīgā vieta perifērijā, kurā bijis vērojams iedzīvotāju skaita pieaugums, ir nelielais Salas novads blakus Jēkabpilij. Novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe Dienai skaidroja, ka iedzīvotāju skaits te pieaugot jau vairākus gadus. Pašvaldībā ir vidusskola, pamatskola un bērnudārzs, kā arī netrūkst darbvietu, jo Salas novadā ir, piemēram, maiznīca un vairāki lieli lauksaimniecības uzņēmumi. «Varbūt cilvēki nenāk tā pa tiešo mūs slavēt, bet izvēlas mūsu novadu par dzīvesvietu, un, protams, mēs par to ļoti priecājamies,» viņa prātoja.

Gudras, bet nestrādā

Bez dažādu Latvijas reģionu apdzīvotības tendencēm tautas skaitīšana izgaismojusi arī citas tendences. Latvijā joprojām sieviešu ir stipri vairāk nekā vīriešu, un procentuāli atšķirība tikai pieaug. Sievietes arī ir daudz izglītotākas - 64,1% no cilvēkiem ar augstāko izglītību ir sievietes.

Tomēr ekonomiski aktīvi ir tikai 52,8% sieviešu, savukārt vīriešu starpā šis rādītājs ir krietni augstāks - 63,2%.

Skaitītājs ciemos nenāks

Jaunie tautas skaitīšanas dati jau izsaukuši valsts iestāžu reakciju. FM aģentūrai LETA norādījusi, ka konstatētais reālais iedzīvotāju skaits, kas ir teju par 160 000 mazāks, nekā oficiāli reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā, būs pamats nopietnām korekcijām svarīgākajās valsts politikās - sociālās aizsardzības, pensiju, nodarbinātības, izglītības un veselības aizsardzības jomās.

CSP skaitīšanā iegūtos datus turpinās precizēt, un pēdējie rezultāti gaidāmi 2014. gadā. Skaitīšana uz vienu Latvijas iedzīvotāju izmaksājusi 2,6 latus.

A. Žīgure arī atgādināja, ka tautas skaitīšana notiek reizi desmit gados un nākamo tautas skaitīšanu plānots veikt bez iedzīvotāju aptaujas klātienē vai internetā, tā vietā paļaujoties uz dažādu reģistru datu analīzi, kā tas jau esot darīts, piemēram, Austrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?