Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Domes tandēmu izrāda teju katrā numurā

Kaut arī līdz pašvaldību vēlēšanām vēl ir gads, Rīgas domes valdošā koalīcija jau sākusi aktīvu savu labo darbu reklamēšanu, turklāt mērs un vicemērs gandrīz visos materiālos redzami kopā. Katru mēnesi rīdzinieku pastkastēs parādīsies krāsaini informatīvi biļeteni divās valodās Tava Rīga, ko finansē apvienība Saskaņas centrs (SC), taču Rīgas domes vadībai komplimentāri raksti parādās arī medijos bez norādes, ka tās būtu apmaksātas publikācijas. Domes vadība arī noliedz, ka par šādām publikācijām maksātu.

Kritizē ekspertus

Pirmajā bukletā Tava Rīga Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) dzēlīgi kritizē ekspertus, šo vārdu liekot pēdiņās, kuri uzskatot, ka ikviens domes labais darbs tiek paveikts tikai saistībā ar vēlēšanām. «Šiem «ekspertiem» ir grūti saprast, ka var vienkārši normāli un mierīgi, lai cik tas izklausītos teikts ar patosu, strādāt rīdzinieku labā,» pauž N. Ušakovs, pamatojot, kāpēc bukletu izdod SC. Mērs uzskata, ka šāds izdevums pildot pašvaldības funkciju. Bukletā izteikties ļauts arī no LPP/LC ievēlētajam vicemēram Andrim Amerikam, kurš šobrīd vada partiju Gods kalpot Rīgai (GKR). Viņš skaidro, ka SC piedāvājis vietu bukletā, par to neprasot naudu: «Es domāju, ka tas ir pareizs gājiens. Vai tad SC ir vienīgā partija, kas dara labos darbus?» Jautāts, vai šis buklets jau ir priekšvēlēšanu reklāma, vicemērs atbild: «Tas ir tāpat kā ar matu - ja zupā, tad viens mats ir daudz, bet, ja uz galvas, tad viens mats ir maz.»

Rīgas domes gaišo tēlu regulāri spodrina arī vairāki preses izdevumi. Piemēram, laikraksts Vesti Segodņa (VS) rūpīgi dokumentē, kā A. Ameriks atklāj skolas pagalmu un pavingro trenažierī, mērs un vicemērs iemēģina veloceliņu utt. Uz jautājumu, vai par šādiem rakstiem VS saņem Rīgas domes vai abu partiju finansējumu, gan Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova, gan A. Ameriks atbild noliedzoši. VS regulāri publicējas Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs, tur strādā arī Rīgas domes deputāts Vadims Faļkovs. Daudzu domes koalīcijai komplimentējošu rakstu autors ir Abiks Elkins. Viņš saka - VS nepastāvot stingri izteikta redakcijas politika, kas noteiktu šādu rakstu parādīšanos: «Skaidrs, ka vairākums mūsu lasītāju balsoja par SC, un viņi atbalsta domes vadību. Es tur neredzu problēmu.» Savukārt par A. Amerika biežo parādīšanos laikraksta slejās A. Elkins izsakās: «Nevienam nav noslēpums, ka atšķirt Ameriku no Ušakova vairs nevar. Viņiem formāli ir divas atsevišķas partijas, bet viņi neslēpj, ka uz vēlēšanām ies kopā.» Tomēr A. Elkins stāsta, ka viņa kolēģi esot rakstījuši kritiskus rakstus par Rīgas domes darbībām - skolu apvienošanu, Saktas puķu tirdziņu un namu pārvaldēm.

Pastnieks vairs nezvana

Pagājušā gada augustā rezonansi izraisīja bezmaksas laikraksts Pastnieks, kura pirmo numuru izdeva 200 000 eksemplāru metienā. SC politiskie oponenti un eksperti saskatīja rakstos Rīgas domes reklāmu. Pastnieka izdevējs bija Krievijas pilsonis Dmitrijs Glotovs, kurš nodibināja SIA Baggi. Laikraksta galvenais redaktors Dzintars Zaļūksnis pastāstīja, ka maijā iznācis pēdējais numurs, jo izdevēji nolēmuši pievērsties citiem projektiem. Pēc Dz. Zaļūkšņa teiktā, SIA Baggi mainījušies īpašnieki, viņš pat nezinot, kas ir tagadējie, bet viņi saistīti ar izdevniecības namu Petits. Dz. Zaļūksnis noliedz, ka Pastnieks bijis politisks izdevums, jo SC tur neesot bijis pieminēts un arī Rīgas mērs - tikai garāmejot. «Apvainojumi, ka mēs esam Ušakova avīze, bija viens no iemesliem, kāpēc nebija reklāmdevēju un viss beidzās,» viņš skaidro.

Rakstus, kuros komplimentārā stilā atspoguļota vairāku Rīgas domes kapitālsabiedrību (Rīgas satiksme, Rīgas nami) darbība, reizēm publicē arī Neatkarīgā Rīta Avīze (NRA). Rakstu autore ir Daiga Stokenberga, kura mēdz rakstīt arī apmaksātus rakstus NRA tematiskajos pielikumos. Vaicāta, kāda ir NRA redakcijas politika apmaksāto publikāciju jautājumā, galvenā redaktore Anita Daukšte atbild: «Mēs jau vienmēr varam pastrīdēties par to, kas ir kvalitatīva žurnālistika un kas nav, kas ir komplimentāri un kas nav, kam var prasīt viedokli un kam nevar. Vai trīs intervijas ar Latvijas gāzes Juri Savicki pēdējo mēnešu laikā Dienā ir komplimentāras, apmaksātas vai tās ir vienkārši nopietna ekonomikas spēlētāja viedokļa izzināšana? [..] Es domāju, ka Neatkarīgās Rīta Avīzes redakcionālā politika nav Dienas darīšana. Un mēs kā žurnālisti jau vislabāk zinām, ka katrs raksta tā, kā pašam patīk un nav kauns pēc tam lasīt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?