Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dzērvenes un ideāla vēderprese

Flautiste Dita Krenberga, būdama radošs cilvēks, radoši izturas arī pret veselīgu dzīvesveidu. Ir «kāpumi un kritumi».

Flautas spēlēšana prasa arī fizisku spēku. Vai tāpēc sportojat?

Lai izturētu koncertu un mēģinājumu slodzi, ir jāsporto. Mājās kā atgādinājumu redzamā vietā turu hanteles. Pati sev esmu izveidojusi vingrojumu kompleksu - tādu, kas man liek justies labi. Vingroju pāris reižu nedēļā. Flautas spēlēšanas dēļ man ir ideāla vēderprese, tā nav jātrenē. Vasarā, protams, fizisko aktivitāšu ir daudz vairāk - peldu un izvējoju ķermeni. Uzņemu mīlestību ar sauli. Braucu ar riteni, daudz staigāju, eju pirtī.

Kādas ir jūsu profesionālās kaites?

Ja iemācies pareizi sēdēt un stāvēt, tādu nav. Reiz sūdzējos par pleciem, bet, līdzko flautas plecu somu nomainīju pret flautas mugursomu, problēma atrisinājās. Slodze mugurai sadalīta vienmērīgi. Ļoti priecājos, ka mūsdienās ir moderni nēsāt mugursomas, manā skolas laikā no padomju mugursomām gribējās pēc iespējas ātrāk tikt vaļā.

Nosauciet veselībai paredzētas lietas, kuras vienmēr ir jūsu virtuvē.

Zaļā tēja. Sāku to lietot Japānā, kad mēs ar orķestri tur divas nedēļas koncertējām. Pirms koncerta bija iespēja dzert vai nu zaļo tēju, vai šķīstošo kafiju, kas man negaršo. Dzēru zaļo tēju un atklāju, ka tā man dod fantastisku enerģiju. Tas ir mans vislabākais atradums veselībai. Virtuvē uz galda vienmēr stāv dzērvenes. Ik pa laikam tās ar medu vai tāpat iemetu mutē. Dzērvenes lieliski aizstāj zāļu ripiņas un vitamīnus bundžā. Lieti noder arī ingvera tēja ar medu, bet ar to jāuzmanās - nedrīkst pārspīlēt, jo ingvera tēja ir stipra. Ja puncītis jutīgs, var nodarīt sev pāri. Man cieņā ir arī pašas kaltēta piparmētru un liepziedu tēja. Cukuru tikpat kā nelietoju, arī kafiju dzeru ar medu. Tomēr vissvarīgākais man ir ūdens. No rīta pamostoties vienmēr izdzeru ūdens glāzi. Esmu lasījusi, ka ir veselīgi dzert glāzi ūdens pirms katras maltītes, to arī ievēroju. Lai gan par to nebēdāju, bet, manuprāt, arī ēstgriba tad ir mazāka. Ēdot pirmais nosacījums ir nepārēsties. To man iemācīja mans vectētiņš, kura balsi pazīst visi Latvijas cilvēki, jo viņš vadīja vingrošanu Latvijas Radio. Tas ir mans mammas tētis Kārlis Liepiņš, bijušais Latvijas čempions kārtslēkšanā. Viņš manai mammai mācīja - jābeidz ēst tad, kad vēl gribas ēst.

Kā cīnāties ar saaukstēšanos?

Vai nu ar dabas līdzekļiem, vai homeopātiju. Ja sākas iesnu sajūta - kņudināšana degunā -, palīdz sālsūdens, ar ko skaloju degunu. Tā kā ūdens ir sāļš, nepatīkamu sajūtu, skalojot degunu, nav. Sālsūdenim var izmantot parasto rupjo sāli vai arī nopirkt jūras ūdeni. Esmu ievērojusi, ka saaukstēšanās piezogas, ja nāk koncerti ar lielu stresu. Galvenais - neturēt sevī sasprindzinājumu, tas rada papildu nogurumu, jo slimību cēloņi ir stress, sliktas domas. Palasu grāmatu, atpūšos. Esmu piedzīvojusi, ka gaišās un labās domas, pozitīva attieksme pret cilvēkiem, atvērta sirds pasargā no saslimšanas. Protams, ne vienmēr šādā veidā ir iespējams izsargāties. Tomēr, kad sākās gripas epidēmija, apzināti neskatījos raidījumus par slimības briesmām un riskiem. Es noraidu domas par šo slimību. Laba ir daktera Valērija Siņeļņikova grāmatu Izproti savu slimību. Tā man atvēra acis uz daudzām lietām.

Jūs radāt līdzsvarota cilvēka iespaidu.

Tāpēc, ka daudz strādāju ar sevi, lai pārāk emocionāli neuzvilktos. Ja ar mani runātu pirms 10 gadiem, daudz ciešāk iesaistītos sarunā - izliktu visu savu būtību tajā, ko runāju, un pati būtu pārgurusi no tā. Ir jāprot strādāt ar savu enerģiju un atšķirt būtisko no nebūtiskā. Sadalīt savus spēkus, lai neizpumpētos nevajadzīgās lietās. Man galvenais ir darbs, spēlēšana, meitiņa. Ja pārāk emocionāli visu uztveršu, netikšu ne ar ko galā.

Vai tiešām nekad neraudat?

Raudu, bet aiz aizkustinājuma, nevis aiz žēluma pret sevi. Piederu pie tiem, kuriem kādreiz vajag pabārties, izkliegties, lai kļūtu vieglāk. Labi jūtos, ja mani ikdienas darbi gājuši uz priekšu, tad laimīgāku cilvēku grūti atrast. Bieži vien mājinieki saka - tu nevari sev atrast vietu, aizej paspēlēt, kļūs labi! Tā arī ir. Diendienā esmu starp skaistām skaņām. Gribot negribot jāsmaida. Dzīvoju tā, ka netaupu labus vārdus citiem, nekautrējos savām kolēģēm pateikt (ja tā patiešām ir), cik labi viņas izskatās. Arī par kāda cilvēka darbu, ja tas ir labi izdarīts, pasaku to labāko. Tā ir mīlestības došana, tad ļaunums bēg, arī slimības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?