Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eglēs karājās divas stundas

Vieta, kurā pagājušajā sestdienā notikusi deltaplāna avārija, esot bīstama, un parasti lidotāji tai metot līkumu, izmeklētājiem stāstījuši vietējie iedzīvotāji. Šajā negadījumā bojāgājušais režisors Kristaps Streičs motordeltaplānu nolīdzis, lai kāda pasūtījuma ietvaros nofilmētu slavenos Daugavas lokus.

Pēc vietējo iedzīvotāju stāstītā, negadījums noticis, lidaparātam pēkšņi zaudējot jaudu. Blakus Daugavai šajā vietā atrodas kalns ar ļoti stāvu nogāzi, un, ņemot vērā atšķirības gaisa temperatūrā virs ūdens un zemes, tur veidojoties neprognozējamas gaisa plūsmas. Deltaplāns, kurš lidojis virs Daugavas, pacēlies līdz kalna virsotnei un ļoti strauji pamests augšup, pēc tam strauji zaudējis augstumu un sācis virpuļot, apgalvojuši aptaujātie aculiecinieki. Pats deltaplāna pilots izmeklētājiem skaidrojis, ka viņa lidaparātam bijušas problēmas ar dzinēju.

Šīs gan vēl ir neoficiālas versijas, un patiesos negadījuma iemeslus izdosies atklāt tikai izmeklēšanas gaitā, uzsver aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklētājs Visvaldis Trūbs.

VUGD izmeklēs glābšanu

Medijos jau izskanējuši kritiski vārdi par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbu - glābēji esot ieradušies ar lielu nokavēšanos un darbu darījuši nesteidzoties. Portāls kasjauns raksta, ka glābēji K. Streiču un pilotu no koku galotnēm, kur bija iekāries lidaparāts, nocēla tikai pēc divām stundām. Šajā laikā cietušie izmisīgi lūguši pēc palīdzības. Kāds komentētājs portālam raksta: «Cilvēki uz vietas viņus [glābējus] skubināja un bakstīja, skaidrojot, ka cilvēks mirst. Inventāra nekāda, 10 metru garas kāpnes un striķis - sviests pilnīgs! Kristaps visu laiku runājis un, kad beidzot nolaida viņu zemē, zaudēja samaņu... Dārgās minūtes tika zaudētas, vīri divas stundas atradās koka galotnē, un Kristaps ar galvu uz leju.» Ātrā palīdzība esot ieradusies ātrāk nekā glābēji - mediķiem zvanījusi Kristapa dzīvesbiedre, kurai pirms tam par notikušo pa mobilo telefonu esot ziņojis pats cietušais. K. Streiču pēc nocelšanas neizdevās glābt - viņš nomira slimnīcā.

VUGD stāsta - ņemot vērā, ka deltaplāns bija iestrēdzis koku galotnēs aptuveni 18 metru augstumā, vienu brīdi pat tikusi apsvērta iespēja avārijā cietušo glābšanai piesaistīt helikopteru, tomēr beigās glābējiem izdevies viņus nocelt, izmantojot izbīdāmās kāpnes. Avarējušais lidaparāts pēc tam vēl kādu laiku palicis karājoties kokā. Vēlāk, lai tiktu tam klāt, nozāģēta koka galotne.

«Katrā ziņā šis bija ļoti sarežģīts glābšanas darbs, tādi mums gadās reti, bet par to, vai tika izdarīts viss iespējamais, veiksim faktu pārbaudi,» skaidro VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere. Viņa uzsvēra, ka šajā gadījumā izsaukuma vieta tikusi norādīta ļoti neprecīzi, tādēļ to bijis grūti atrast, un pie tās nav varēts piebraukt ar automašīnu. «Klasisko skatu, ko var redzēt filmās, kā ar pacēlāju noceļ cietušos, šeit nebija. Nācās ņemt pārnēsājamās kāpnes, kuras nebija tik garas, un nākt kājām,» glābēju grūtības skaidroja I. Vetere.

Avarējušā deltaplāna pilotam bijusi izsniegta attiecīgā atļauja, un arī visi lidaparāta dokumenti atbilduši prasībām, Diena.lv uzzināja no Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāves Anastasijas Laizānes.

Filmē Latgales skaistumu

Latviešu kinorežijas klasiķa Jāņa Streiča dēls K. Streičs arī darbojās kā režisors. Viņš uzņēmis vairākas dokumentālās filmas, mūzikas videoklipus ar pašmāju māksliniekiem, kā arī dažādas reklāmas.

Patlaban viņš veidojis pilnmetrāžas mākslas filmu, kurai jau bija iesācis rakstīt scenāriju, bet liktenīgajā lidojumā ar deltplānu K. Streičs devies, lai nofilmētu Latgales skaisto dabu no putna lidojuma, kas bijis nepieciešams dokumentālajai filmai, kuru viņš veidojis jau pusgadu, stāsta aizgājēja draugs producents Jānis Elsts.

«Domājot par viņu, ir tāda iekšēja ļoti gaiša sajūta. Kristaps kļuva par sevi, kad ņēma rokās ģitāru - tā bija viņa sirdslieta. 40 stīgas uz viņa ģitāras ir viņa mūža skaistā dziesma, bet 41. stīga pārtrūka. Es tomēr ticu un ceru, ka tur augšā dziesma turpināsies mūžīgi, un ar viņa dēlu Silvestru jau runājām, ka viņš pabeigs tēva iesāktos darbus,» teica J. Elsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?