Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ekspertu vara

Eksperts ir zinātājs. Es neesmu eksperts. Es nezinu daudz (vai prātīgāk būtu teikt «tik daudz ko es nezinu»?) Taču viens gan pat man, naivajam nezinītim, ir skaidrs - ja kāds Latvijā izgāzīs vēlēšanas, tad tie pirmām kārtām būs tā dēvētie politikas eksperti un t. s. reklāmisti. Tikai aiz viņiem, kaunīgi šņukstot, sekos visādu ekspertu un reklāmas guru apdullinātie vēlētāji.

Atsaucot atmiņā Prustu - «patiesas zināšanas mēs gūstam tikai par tām lietām, kas mums ar domas spēku jārada no jauna, lietām, kas dienišķajā esībā mums parasti apslēptas». Prastāk tulkojot mežģīņaino Marselu domā patstāvīgi!

Apbrīnojama ir reklāmas spēja apmāt cilvēku saprātu un maņas, atmodinot zemapziņu (nu, vismaz tādā līmenī, lai veikalā tava roka automātiski sniegtos pēc reklāmā ieteiktā priekšmeta/preces/sejas), - jo reklāmas kā aroda pirmais (a)morālais likums skan - pārdot pat to, ko nav iespējams pārdot. Piemēram, buldozeru vai raķeti, kas Latvijas ceļiem galīgi nav tie piemērotākie braucamrīki. Frederiks Beigbeders, cits franču rakstnieks, kurš reklāmbiznesā, kā saka, ir pašu velnu apēdis, zina, ko runā, kad bez nožēlas konstatē «reklāmas cilvēkiem nav sirdsapziņas, šis orgāns vienkārši atrofējas, nivelēdams trauslo izpratni par ētisko, atceldams robežas starp drīkst/nedrīkst, labs/ļauns, pieņemts/aizliegts - tāds vienkārši ir šis amats. Jūs taču nepārmetīsit prostitūtai, ka viņa piedāvā tirgum savu miesu - jo tas ir viņas darbs». Azarts un izdoma, ar kādu uz vēlēšanām tiek piedāvātas vecu vēžu kombinācijas jaunās kulēs, vairs pat nepārsteidz - reklāmisti taču ir par labu Latviju. Un Labajā Latvijā katrs saņems pēc nopelniem - Kargins & Co savus likumīgos procentus miljonos, lemttiesīgie ierēdņi savus otkatus, politbiznesmeņi - sava politbiznesa darba augļus, ierindas pilsoņi - Trakās dienas Stokmanī, bērna pabalsta Ls 4, viedkartes ar atlaidēm «invalīdu validācijai» pēc nolemtības izmisuma smirdošā sabiedriskajā transportā un Dziesmu svētkus. Oi, vēl piemirsu - piesolītās 50 000 darba vietas, ja romantiskais sapņotājs alias dāsnais darbadevējs būs attapies no «steidzamākiem darbiem» Rīgas domē. Vēl skumjāk kļūst, vērojot dažādus ekspertus. Viņu kļūst un kļūs arvien vairāk. Nesen viens omulīgs investīciju baņķieris televizorā salīdzināja Latvijas pensionārus ar «privileģētu šķiru» - proti, noziedzniekiem, kas «tur valstij pie deniņiem pistoli», ja nākamgada budžeta konsolidācijai aiztiks viņu pensijas. Gribas jautāt viedajam ekspertam - vai šie noziedznieki pensionāri, kuri apdraud valsts eksistenci, paši sev tās «lielās» pensijas piešķīra? Jautājums tikai ir šāds - kādēļ reāli ir jācieš neaizsargātākajai «šķirai» (vecajiem un bērniem), bet neviens no trekno valdības vai tālaika makroekonomikas ekspertiem neizjūt mazāko atbildību par ziepēm, kas sastrādātas? Un par to nesamaksā - nu, kaut vai «villu un piļu nodoklī» vai nodoklī no dividendēm?

Šonedēļ priecēja Somijas prezidentes Halonenas atzinīgie vārdi Latvijas cilvēkiem, kuri «ir tik daudz ko paveikuši» krīzes likvidēšanā, tomēr gribas pajautāt - vai Somijā arī skolotāji un ārsti ir vienas no zemāk atalgotajām profesijām? Vai Somijā arī ir teju iznīcināta zinātne un līdz eksistences minimumam pazemota profesionālā māksla un vispār kultūra - mūsu nācijas izdzīvošanas vienīgais garants? Bīstos, ka Halonenas kundze ir slikts eksperts «Latvijas reāliju jautājumos», bet par komplimentiem, protams, paldies. Latvija var ne tikai likvidēt krīzes. Latvija var daiļi pašiznīcināties, dziedot Mūžam zili un svēti turpinot ticēt reklāmai. Mūsu pacietības vadzis nelūzīs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?