Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ērtākai dzīvei

Tikko atbraucot uz Flandriju, mums bija nepieciešams noīrēt dzīvokli mazpilsētā. Vērsāmies dažādās aģentūrās, pētījām interneta vietnes. Rakstījām vēstules (angļu valodā), zvanījām. Uz mūsu vēstulēm nebija nevienas atbildes. Atnākot uz aģentūru un runājot angļu valodā par piedāvājumiem, kurus uzgājām mājaslapā, mums laipni smaidot atbildēja: «Piedodiet, bet šis dzīvoklis ir tikko izīrēts! Mums ļoti žēl! Diemžēl tagad neko atbilstošu jūsu prasībām nevaram piedāvāt!» Citā aģentūrā piedāvāja dzīvokli ar divkārt augstāku īres maksu.

Pasūdzējos par situāciju vietējai skolotājai, ar kuru iepazinos maizes veikalā. Viņa palīdzēja - iemācīja dažus «burvju vārdus» nīderlandiešu valodā un piekodināja šos dažus izteicienus izmantot iespējami bieži. Valoda mums pavēra vārtus uz jaunu dzīvesvietu.

Dzīvojot Flandrijā, ir nācies iepazīties gan ar flāmiem - tie ir mūsu tuvākie kaimiņi un biznesa partneri, gan ar valoņiem - cilvēkiem, kuri ieradušies Flandrijā atpūsties pie jūras vai darba meklējumos, ieprecoties vai vēloties labāku dzīvi. Mums pazīstamie flāmi pārvalda vismaz trīs četras valodas - nīderlandiešu, franču, angļu un vācu. Un runa ir ne tikai par cilvēkiem ar augstāko izglītību. Savukārt Flandrijā dzīvojošie valoņi, arī tādi, kuri dzīvo Flandrijā 15 un vairāk gadu, pārsvarā runā franciski, kā otru valodu izmantojot angļu.

«Esmu gatava jums dot atlaidi par lauku pienu,» smaidot saka mūsu mājas saimniece un lielas fermas īpašniece, «jūs, dzīvojot šeit nepilnus divus gadus, nīderlandiski runājat labāk par manu palīdzi, kura pie manis strādā nu jau septiņpadsmit gadu!» Nezinu, kāds tam iemesls. Varbūt lielās kaimiņienes Francijas tuvums.

Flandrijas likumi visādi atbalsta nīderlandiešu valodas apguvi. Ja cilvēks nevar atļauties flāmu valodas kursus, kuri notiek 4 stundas 3 reizes nedēļā un pusgadā izmaksā aptuveni 90 eiro, tos apmaksās valsts no speciālās Integrācijas programmas. Šos kursus (pirmo un otro līmeni no sešiem, kas ir nepieciešams, lai sāktu strādāt parastākus darbus) daži iebraucēji apmeklē 8-10 gadus. Jo - kamēr cilvēks mācās nīderlandiešu valodu, tikmēr viņu un viņa ģimeni uztur valsts (tas gan neattiecas uz ES iedzīvotājiem, kuriem pašiem jārūpējas par valodas apguvi). Lai atrastu labi atalgotu darbu Flandrijā, obligāti jāzina nīderlandiešu valoda, arī franču, angļu, vēlams, vācu. Pēdējā laikā daudzi flāmu jaunieši papildus apgūst vēl krievu un poļu valodu, iespējams, atvērtāka darba tirgus dēļ, lai varētu labāk pārvaldīt svaigo darbaspēku.

Ieejot veikalā, bibliotēkā, bērnu skolā vai kafejnīcā, droši saku burvju vārdus «Dag meneer! Dag mevrouw!» (Sveicināti kungs/kundze! - nīderl. val.) un vēroju, kā cilvēku sejā atplaukst sirsnīgs smaids un apmierināti iemirdzas acis. Atskan «Mag ik hulp u?» (Vai varu jums palīdzēt?) un noteikti arī atbalstošs «U sprekt nederlands beter en beter!» (Jūs runājat nīderlandiski labāk un labāk!).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?