Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Esot jādomā par stabilitāti

Premjers Valdis Dombrovskis (Jaunais laiks) vēlētājiem sola darīt visu iespējamo, lai nākamo valdību varētu veidot tagadējās koalīcijas partijas no Vienotības, Zaļo un Zemnieku savienības un Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Taču arī trešdien preses konferencē partiju pārstāvji izvairījās skaidri pateikt, ka iespējama ir Vienotības sadarbība arī ar Saskaņas centru, kā arī to, ka tādā gadījumā ārpus valdības varētu atstāt Visu Latvijai!- _Tēvzemei un brīvība_i/LNNK, ko būtu grūtāk izdarīt pie pārsteidzoši labiem šī politiskā spēka rezultātiem vēlēšanās.

Sadarbība ar SC neformāli tomēr tiek izskatīta, domājot par politisko stabilitāti, uz ko būtu grūtāk cerēt, opozīcijā atstājot vēlēšanu uzvarētāju - vēl jo vairāk, ja atceras SC līdera Jāņa Urbanoviča pirms laika izteiktos brīdinājumus par iespējamajām nekārtībām valstī, ja sabiedrības daļas viedoklis netiks ņemts vērā.

Sabiedrības domas aptaujas liecina, ka tagadējām valdības partijām ir izredzes iegūt vairākumu, bet tādu paredz arī Vienotībai un SC. Vienotības aptauja par labāko premjera kandidātu, ļaujot izvēlēties starp V. Dombrovski un J. Urbanoviču, parādot, ka 74% no 173 318 aptaujātajiem atbalsta V. Dombrovski. Pirms četriem gadiem premjers Aigars Kalvītis (TP) līdzīgā situācijā paļāvās uz nelielu vairākumu un izveidoja koalīciju bez Jaunā laika, kas vēlāk kopā ar sabiedrības pārstāvjiem stāvēja zem lietussargiem Doma laukumā un aicināja atlaist Saeimu. Šogad A. Kalvītis Dienai atzina, ka JL atstāšana opozīcijā toreiz bija kļūda.

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis uzskata, ka politiskās stabilitātes priekšnoteikums ir pēc iespējas plašāka koalīcija, jo darba kārtībā ir sociālie jautājumi un nākamajai valdībai būs jāpieņem grūti un nepopulāri lēmumi, «un tad atbildībai, pieņemot šos lēmumus, ir jābūt pēc iespējas plašākai». Pretējā gadījumā opozīcijai, ja tur paliek kāds ietekmīgs politiskais spēks, paveras lielas iespējas «vērsties pie saviem vēlētājiem un aicināt uz dažādām darbībām», atzina sociologs.

To apzinās arī Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa, kura Dienai atzina, ka tālredzīgiem politiķiem ir jāspēj redzēt vairākus soļus uz priekšu. Viņa pieļāva - pat ja esošā koalīcija Saeimā iegūst vismaz 58 balsis, kas jau ir drošāks vairākums, Saskaņas centru nevarēs ignorēt un ir jāspēj to iesaistīt darbā kaut vai, uzticot amatus parlamentā. Pret sadarbību ar SC ir Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis - viņaprāt, SC ir mazāk zināms un neprognozējams politiskais spēks ar citām vērtībām, un «cita koalīcija prasītu iet uz lieliem kompromisiem, kas man nav pieņemami». Otra Vienotības izvēle būtu sadarboties ar apvienību Par labu Latviju!, kurā ir no V. Dombrovska valdības aizgājusī Tautas partija un LPP/LC, tām ir arī no tagadējās valdības atšķirīgs redzējums ekonomiskajos jautājumos un vēlēšanās pārskatīt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Medijos jau ir minēts, ka ārvalstu partneru raidītie neoficiālie signāli pastiprina pieņēmumu, ka nākamā koalīcija varētu atšķirties no tagadējās valdības un sabiedrotie atbalstošāk varētu vērtēt SC iesaistīšanu valdībā, uz kuras veidošanu savu iespaidu varētu atstāt arī ASV un Krievijas attiecības.

Dienas rīkotajā premjera kandidātu diskusijā uz lūgumu komentēt šo pieņēmumu VL-TB/LNNK premjera kandidāts, EP deputāts Roberts Zīle sacīja: «Nedomāju, ka mēs būtu ļoti svarīgi lielvaru ārpolitiskajos jautājumos. Šeit pārstāvētajām vēstniecībām ir intereses un neformāli ieteikumi var būt, bet nedomāju, ka no kādas vēstniecības puses iespējama vairāk vai mazāk redzama iesaistīšanās.» Arī premjers V. Dombrovskis neizslēdza, ka lielvalstīm ir intereses Latvijā un varbūt pat mēģinājumi ietekmēt situāciju, taču gala rezultātu noteikšot Latvijas vēlētāji. Ar teikto Ministru prezidents pārsteidza apvienības Par labu Latviju! premjera kandidātu Aināru Šleseru, kurš uzsvēris: «ASV un Krievijai Latvijā ir nopietnas intereses, un mani izbrīna premjers, kas šo jautājumu nemaz nevēlas komentēt. Būtu dīvaini, ja Latvija kā NATO un ES valsts ar tiešo robežu ar Krieviju nevienu neinteresētu. Tie ir meli. Maskavai, Vašingtonai un Briselei ir stratēģiska interese Latvijā, un tās ir atšķirīgas intereses. Un Latvijai ir nepieciešama valdība, kas neklanās nevienam no šiem, bet spēj definēt savas intereses un tās aizstāvēt.» Pagaidām mazāk tiek runāts par koalīciju, kuru veidotu SC, PLL un ZZS bez Vienotības, jo arī tāda nenodrošinātu politisko stabilitāti. SC līderis Jānis Urbanovičs no komentāriem izvairās vispār, norādot, ka visu izšķiršot vēlēšanu rezultāti, kas varot sagādāt pārsteigumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?