Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Ēst desu - tas ir darbs

Vēloties uzzināt, kā top desas un citi gaļas produkti, Diena devās uz uzņēmuma Rīgas miesnieks ražotni Jelgavā. Ieeja uzņēmumā notiek cauri stingrai apsardzes kontrolei, kurā mums ar fotogrāfu Kristapu prasa uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. Tikai tad, kad ierašanās reģistrēta, tiekam ielaisti uzņēmuma teritorijā.

Desu un pārējo produktu ražošana sākas ar receptūras izstrādi, ko veic tehnologi, uzsver uzņēmuma Rīgas miesnieks galvenā tehnoloģe Anda Sproģe.

«To, ko ražot, iesaka mārketinga speciālisti, kuri pēta, kādus produktus un par kādu cenu vēlas iegādāties pircēji,» stāsta A. Sproģe un piebilst, ka tehnologi jau var izdomāt receptūru ekskluzīvam, inovatīvam produktam, bet, ja cena neatbildīs patērētāju pirktspējai, produktam nebūs nākotnes. Tālāk seko izejvielu iegāde. Pēc uzņēmuma pārstāvju teiktā, izejvielas tiek piegādātas no Latvijas un ārvalstīm, jo ar mūsu valsts piedāvājumu vien esot par maz.

Pats desu tapšanas procesa aizsākums mums paliek noslēpuma plīvura klāts, jo uz to ražotnes daļu, kurā izejvielas iegūst desas formu, uzņēmuma galvenā tehnoloģe mūs neved. Tikai pa durvju aili ielūkojamies zālē, kurā notiek desas masas iepildīšana produktā. «Apmeklētājus mēs tur nevedam, lai ievērotu pārtikas ražošanas higiēnas prasības! Šajā ražotnes daļā uzturas vienīgi strādājošie,» noslēpumainību pamato A. Sproģe.

Toties apskatei brīvi pieejami stendi, kuros jau sapildītās desas gaida, kad tās ievietos termokamerās.

«Ražošanas process dažādiem gaļas produktiem ļoti atšķiras. Piemēram, dūmdesām tas ir citāds nekā Kikas cāļa cepamdesiņām ar sieru,» uzsver tehnoloģe. Būtisks posms ražošanas procesā notiek atdzesēšanas kamerā. Tajā ieejot, aukstums uzreiz sajūtams, un temperatūra gandrīz tāda pati, kā tiek solīts tuvākajās dienās laukā - ap plus 4 grādiem. «Desas atdzesēšanas kamerā atrodas apmēram 12 stundu, kamēr atdziest līdz plus sešiem grādiem,» skaidro A. Sproģe.

Nākamais posms ir gaļas produktu pakošana, ko tieši ietekmē pircēju vēlmes. Lielveikali vēlas saņemt fasētus produktus ar precīzu svaru, bet mazie veikali dod priekšroku pamatīgiem desas luņķiem, no kuriem vienam pircējam var nogriezt 100 gramu.

Desu un citu saražoto produktu pārbaude notiek, gan tos izgaršojot, gan arī laboratorijās.

«Man katru darba dienas rītu jādegustē apmēram divdesmit dažādu produktu. Tas ir darbs,» ar smaidu saka tehnoloģe un piebilst: «Katru rītu degustēt produktus ierodas arī viens pārstāvis no mārketinga nodaļas, kas strādā Rīgā. Garša ir ļoti svarīga, var teikt, tā ir produkta veiksmes pamatā!» Rīgas miesnieka galvenā tehnoloģe uzsver, ka, viņasprāt, atkāpes no receptūras lielā uzņēmumā, kur pastāv sistemātisks ražošanas process un iekšēja kontrole, faktiski nav iespējamas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?