Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Fiktīvā laulāšana noved aiz restēm

Sievietes no Austrumeiropas, arī no Latvijas, vēlējās labi nopelnīt un pie reizes palīdzēt afrikāņiem, kam bija noteikti nepieciešams saņemt uzturēšanās atļauju Lielbritānijā. Viņas piekrita noslēgt fiktīvu laulību ar šiem vīriešiem.

«Jaunos pārus» salaulāja mācītājs, kura vadītā draudze bija nonākusi finansiālās problēmās. Vikāram Aleksam Braunam šādu abpusējā labuma meklētāju iestūrēšana laulības ostā kļuva par ikdienu un biznesu. Tomēr beigās nelikumīgais rūpals viņu noveda uz apsūdzību sola. Tiesa ir lēmusi, ka priesteris un viņa sabiedrotie ir vainīgi, bet soda pasludināšana gaidāma tuvākajās nedēļās.

Trīsvienība

Lielbritānijas robežapsardzes darbinieku uzmanību pagājušajā gadā piesaistīja fakts, ka kādā nelielas protestantu draudzes dievnamā Sentleonardsas pilsētiņā Anglijas dienvidos salaulājušies imigranti, kas uzreiz pieprasījuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Pie darba ķērās policija, kas atklāja, ka no 2005. līdz 2009. gadam A. Brauns novadījis vairāk nekā 383 laulību ceremoniju, no kurām vismaz 360 bijušas fiktīvas. Līdz tam četru gadu laikā priesteris bija salaulājis tikai 13 pārus.

Izmeklēšanas gaitā atklājās, ka Ukrainas pilsonis Vladimirs Bučaks, kas Lielbritānijā uzturējās nelegāli un strādāja desu ražotnē, ārpus darba brīvajā laikā vervējis iebraucējas, kurām bija darba un uzturēšanās atļauja. Viņš tām piedāvājis pret atlīdzību, kas parasti bija 3000 mārciņu (2500 latu), apprecēties ar imigrantiem no Āfrikas (pārsvarā nigēriešiem), kuriem tuvākajā laikā beigtos vīzas termiņš. Savukārt līgavaiņus, no kuriem daudziem jau dzimtenē bija sieva, «piespēlēja» Nigērijā dzimušais advokāts un imigrantu konsultants Maikls Adelasoje. Darījums noslēdzās pie A. Brauna.

Lietuviete Elvīra Zogevičiene laikrakstam Guardian stāsta, ka naudas problēmas un ticība, ka kādam var palīdzēt uzlabot dzīvi, lika viņai piekrist fiktīvai laulībai. Ar savu topošo vīru sieviete tikusies divreiz - kopīgi izvēloties kāzu kleitu un precoties. Pirms ceremonijas viņa saņēmusi aploksni ar 2000 mārciņu (1,6 tūkstošiem latu). Abi ne dienas nav dzīvojuši kopā.

Pildījis pienākumu

A. Brauns neatzīst savu vainu un apgalvo, ka godīgi pildījis savu darbu, nezinot, ka vairākums viņa salaulāto pāru patiesībā nemaz nav bijuši īsti mīlētāji. Tomēr viss liecina par viņa ieinteresētību krāpnieciskās shēmas funkcionēšanā.

Savulaik, kad viņš ieradies Sentleonardsā, priesteris apkārtējo simpātijas ieguvis ar savu atvērtību, jo A. Brauns ikdienā ģērbies brīvi un vietējā pabā ar citiem vīriem malkojis alu. Tomēr viņa draudzes locekļu skaits krities, un līdz ar to pasliktinājies tās finansiālais stāvoklis. Baznīcas vadība aicinājusi viņu kaut ko darīt lietas labā.

Brīnumaini, bet pēc laika draudzes kasē sāka ieplūst aizvien vairāk naudas. Pirms precēšanās buma A. Braunam pusgada laikā izdevās iekasēt aptuveni tūkstoš mārciņu (840 latu), taču pērnā gada pirmajos sešos mēnešos draudzes ieņēmumi sasniedza astronomiskus 22 tūkstošus (18,4 tūkstošus latu), raksta The Independent.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?