Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Fitnesa klubs pa rokai, blakusistabā

Ja darbā ir liela noslodze, neatliek laika vai iespēju regulārām pastaigām, izbraucieniem ar divriteni vai skrējienam pa mežu, var palīdzēt mājas trenažieri, ar kuriem var attīstīt gan spēku, gan izturību. Pirms to iegādes profesionāļi gan iesaka vispirms pašam noskaidrot, ko īsti vēlas panākt, kāds ir mērķis, ko labāk patīk darīt - skriet, braukt ar riteni, veikt citādus fiziskos vingrinājumus.

«Pirms sākt regulāras nodarbības, cilvēkam jāizvērtē savs veselības stāvoklis, slodzei jābūt atbilstošai fiziskajai sagatavotībai, vecumam, mērķiem,» stāsta Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas asistents, B kategorijas sporta speciālists un fitnesa klubu Georgs 5 un Active Life treneris Māris Lesčinskis. Viņa galvenais ieteikums - pakonsultēties ar treneri vai zinošu trenažieru tirgotāju, jo katrs trenažieris veic savu funkciju.

Slēpo istabā

Ir divas trenažieru grupas: kardiotrenažieri un spēka. No kardiotrenažieriem elipsveida jeb elipteris nodarbina vairākas muskuļu grupas gan ķermeņa augšējā, gan apakšējā daļā. Elipteris imitē slēpošanu. Velotrenažieris galvenokārt nodarbina kājas. Ja ir problēmas ar mugurkaulu, šis trenažieris jāiegādājas ar muguras atbalstu, lai tā ir fiksēta un nekustētos. Skrejceliņiem ir cieta amortizācija, tādēļ M. Lesčinskis iesaka uz tiem labāk soļot, nevis skriet, jo salīdzina to ar skrējienu pa asfaltu ar sliktiem apaviem. Latvijā mazāk populāri kardiotrenažieri ir steperis, kas atdarina kāpšanu pa kāpnēm, un airēšanas trenažieris.

Ar spēka trenažieriem savukārt iespējams regulēt muskuļu masu, to palielināt, padarīt sīkstāku, reljefaināku. Lai nodarbinātu pēc iespējas vairāk muskuļu grupu, speciālists iesaka izmantot svaru stieni un hanteles. Sēžot vai guļot uz speciāla soliņa un cilājot svaru stieni vai hanteles, panākams ļoti labs rezultāts. Šādas nodarbības gan prasa lielākas zināšanas un sagatavotību, labāku koordināciju un lielāku piepūli, bet izmaksu ziņā summa būs vismaz trīsreiz mazāka. Atliek nopirkt divas hanteles ar maināmu svaru (no viena līdz 40 kg), stieni ar svaru ripām līdz 100 kg, speciālu soliņu un treniņu vietu noklāt ar gumijotu pamatni. Tiesa, neiztikt bez vairākām konsultācijām pie trenera, jo jāpārzina treniņu metodika, vingrinājumu tehniskais izpildījums, lai netraumētu muguru un sasniegtu savus izvirzītos mērķus. Vēlāk, vingrojot patstāvīgi, jādomā līdzi ķermeņa stāvoklim - atšķirībā no citiem trenažieriem, kas atļauj darboties tikai noteiktā amplitūdā un neprasa šādu līdzkontroli.

Ir arī kompleksie trenažieri jeb multistacijas, kas ļauj veikt maksimāli daudzveidīgus vingrinājumus, bet šāda iekārta ir samērā dārga un mājās aizņems lielu platību.

Nevar visu un uzreiz

Iesācējiem un tiem, kas ar sportu līdz šim bijuši uz «jūs», profesionālais treneris atgādina, ka vēlamos rezultātus nevar panākt ātri un uzreiz ar lielām slodzēm; tā var vienīgi nodarīt pāri veselībai. Pakāpeniski palielinot slodzi, arvien vairāk tiek attīstīta sirds - asinsvadu un elpošanas sistēma, palielinās izturība. «Tas būtiski tiem, kas plāno piedalīties velomaratonā vai slēpot apkārt Alaukstam,» M. Lesčinskis smaidot piebilst. Būtiski, ka sporta veidus, kas saistīti ar smagumu cilāšanu, neiesaka sākt ātrāk par 14 gadu vecumu, kad organisms ir jau puslīdz nobriedis. Tas esot arī labs veids, kā izlādēt trakojošos pusaudžu hormonus.

«Maldīgs ir priekšstats, ka dažos mēnešos vai pat pāris nedēļās var panākt vēlamo, lai, piemēram, labi izskatītos pludmalē. Vingrinājumiem jāatrod laiks regulāri, bet ne mazāk svarīgi ir lietot pareizu uzturu,» uzsver M. Lesčinskis. Viņš atgādina, ka mazāk jāēd miltu ēdieni, baltmaize, pica, šokolāde, taukaini produkti, vairāk - veselīga un kvalitatīvāka pārtika.

Bez dīlera - riskanti

Profesionālais sportists Matīss Zacmanis atvēris veikalu Gymshop un kopā ar kolēģi Arni Seņkānu saka: drēbi zinām, varam ieteikt trenažieri mājas lietošanai. «Jāgūst prieks no tā, ka esi kustībā, pašam jāsaprot, kādas fiziskās nodarbības patīk. Tieši tam ir liela nozīme, lai izdarītu pareizu pirkuma izvēli,» teic A. Seņkāns. Jānovērtē, cik cilvēku ar trenažieri nodarbosies un cik intensīvi tas tiks lietots - vai tā būs liela ģimene, ieskaitot vecmāmiņu un vectētiņu, kas trenažieri darbinās katru dienu, vai arī tikai viens vai divi cilvēki pāris reižu nedēļā.

Pēc A. Seņkāna domām, vislielākā kļūda ir nepareizi novērtēt paredzamo trenažiera lietošanas intensitāti. Cilvēki mēģina ietaupīt, nopērk lētu trenažieri, kas, visticamāk, ātri salūzīs, jo arī ražotāji, cenšoties samazināt izmaksas, neliek tās labākās detaļas lētākajos aparātos, kas savukārt nav paredzēti intensīvai lietošanai.

Izvēloties lētāku vai dārgāku trenažieri, jāņem vērā paredzamais lietošanas biežums un ilgums, konstrukcijas atbilstība lietotāja svaram, kardiotrenažieros ieprogrammētā pults informācija. Labākie aparāti ir aprīkoti ar bezvadu pulsa mērīšanas sistēmu, informē, kā ķermenis atjaunojas pēc slodzes, cik ātri normalizējas pulss, tiek mērīti ķermeņa tauku procenti, ir iespēja sekot līdzi izmaiņām, kas rodas treniņu rezultātā.

Patlaban tiek ražoti trenažieri, kas lietojot nav jāpieslēdz pie strāvas. Elipteri un velotrenažieri pārvērš elektrībā muskuļu radīto enerģiju - tajos ievietots ģenerators, un, griežot pedāļus, cilvēks pats rada pretestību un nodrošina nepieciešamo strāvas daudzumu displeja darbībai. Lai arī strāvas patēriņš trenažieros ir samērā neliels, tā ir iespējams dzīvot zaļāk, teic A. Seņkāns. Viņš vērš uzmanību, ka riskanti ir pirkt trenažierus, kuriem Latvijā nav oficiālā dīlera, jo būs problemātiski iegādāties rezerves daļas un nepieciešamības gadījumā veikt remontu. Tāpat jānoskaidro garantijas laiks.

Pirms pērc, izmēģini

Tomēr ar trenažieriem esot līdzīgi kā ar auto - ja tos kopj un saudzē, tie kalpos ilgi. Kopšana samērā elementāra - jānoslauka putekļi, berzes vietas periodiski jāieeļļo, telpā, kur trenažieris atrodas, nav ieteicamas krasas temperatūras svārstības vai mitrums. Regulāri jāpārliecinās, ka skrūves ir pievilktas un nav atskrūvējušās. Skrejceliņu (arī profesionālo) lentes eļļošanai paredzēts speciāls šķidrums, lai lente labi slīdētu un neradītu pārslodzi motoram, kas to griež.

Kardiotrenažierus, bet jo īpaši spēka trenažierus, nav ieteicams pirkt, tos iepriekš neizmēģinot, jo katrs cilvēks ir citāds un katram ir nedaudz atšķirīga biomehānika. Tāpēc vienam konkrētais trenažieris var likties ērts un atbilstošs, bet citam ne. A. Seņkāns norāda, ka ne vienmēr sarežģītākais un dārgākais variants dos labāko rezultātu. «Tikpat labi nopērc soliņu, izjaucamās hanteles, stieni, ripas un vari uzturēt sevi kondīcijā. Viss slēpjas metodikā - pareizie vingrinājumi, to atkārtojumu skaits pareizā kombinācijā. Efekts būs, ja darīs sistemātiski un pēc pareizās shēmas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Jāatrod motivācija regulārām nodarbībām vismaz trīs reizes nedēļā. Jāievēro pakāpenības princips - no vieglākā vingrinājuma uz sarežģītāko, no mazākas slodzes uz lielāku, jāļauj organismam adaptēties.
Kardiotrenažieri trenē izturību, veicina sirds - asinsvadu sistēmas funkcionalitāti, spēka trenažieri attīsta muskuļu spēku, nostiprina mugurkaulu u. tml. Ja nolemts atbrīvoties no liekā svara, jāizvēlas kāds no kardiotrenažieriem, bet tikpat labi var izmantot brīvos atsvarus, svara stieņus, kā arī personīgo ķermeņa masu.
Slodzes dozējumam jābūt atbilstošam veselības stāvoklim, fiziskajai sagatavotībai, vecumam, mērķim. Rekomendējamā mazas intensitātes slodze sirdij ir no 100 līdz 130 sitieniem minūtē. Divdesmitgadniekam tie būs 120 līdz 130 sitieni minūtē, bet, ja cilvēks pusmūžā, tad vēlams sirdi pārāk nenoslogot - vēlamie ir 100 līdz 110 sitieni minūtē.
Ar mazu pulsa frekvenci ieteicamais nodarbību ilgums dienā ir pusstunda. Sākumā nodarbību ilgums būs 30 minūtes trīs reizes nedēļā, tad 40 minūtes līdz stundai, no trim reizēm pakāpeniski pārejot uz piecām reizēm nedēļā.
Jāizvēlas pareizi vingrinājumi, lai tie attīstītu nepieciešamās muskuļu grupas un veicinātu iecerēto rezultātu sasniegšanu.
Paralēli treniņiem jālieto pareizs uzturs.
Sievietēm ieteicams veikt dažādus stiepšanās vingrinājumus uz speciāla paklājiņa, uz kura vingrinājumu secība pat var būt vizuāli attēlota, kā arī izmantot fitnesa bumbas un vingrinājumus ar personīgo ķermeņa masu. Tie arī palīdz atbrīvot un stiprināt muguru, ja ir sēdošs darbs pie datora.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?