Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Fotoradari vēl jāgaida

Fotoradarus uz ceļiem Iekšlietu ministrija (IeM) bija cerējusi izvietot jau rudenī, taču visdrīzāk tas notiks nākamā gada sākumā. Iepirkuma konkurss ir ievilcies - jau tā gaitā noteikumi tika apstrīdēti, un neilgi pirms IeM bija iecerējusi pasludināt uzvarētāju, sekoja vēl viena sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB).

Sūdzības iesniedzējs Lattelecom jau paziņojis par lēmumu izstāties no konkursa, iebilstot pret necaurredzamu šī iepirkuma organizēšanu. Uzņēmums norāda: konkursa nolikumā piedāvātais līgums ir riskants ne tikai no investīciju viedokļa, nav precīzi noteiktas arī iesaistīto pušu - pasūtītāja un izpildītāja - attiecības, kontroles mehānismi soda naudu iekasēšanā. IeM šos pārmetumus noliedz. IUB vadītājs Andrejs Tiknuss norāda, ka lēmumu par Lattelecom sūdzību IUB, visticamāk, pieņems nākamnedēļ.

Liks melnajos punktos

Patlaban konkursā piedalās septiņi dalībnieki. IeM pārstāve Gunta Skrebele stāsta, ka Lattelecom par savu nevēlēšanos piedalīties konkursā pasūtītāju nav informējis. «Lattelecom no Publisko iepirkumu likuma viedokļa turpina dalību slēgtā konkursā un dalību nav atsaucis. Publiski izskanējušais paziņojums var tikt uzskatīts par mēģinājumu ietekmēt IUB,» viņa saka. Lattelecom pārstāve Līga Bite gan norāda - uzņēmumam nav oficiāli jāziņo par izstāšanos.

Jau vēstīts, ka IeM plāno uzstādīt vairāk nekā simt fotoradaru tā sauktajos melnajos punktos. Konkursu IeM Nodrošinājuma valsts aģentūra izsludināja pērnā gada beigās. «Mērķis, iegādājoties fotoradarus, nav sodīt, bet darboties preventīvi, lai samazinātu vidējo ātrumu uz ceļiem un arī ceļu satiksmes negadījumu skaitu,» skaidro G. Skrebele. Visas izmaksas izpildītāji segšot no saviem līdzekļiem, bet atlīdzību par piegādātajām precēm un pakalpojumiem saņem kā savā piedāvājumā noteikto procentu no valsts budžetā saņemtajiem naudas sodiem. Procentuālais sadalījums jāpiedāvā konkursa dalībniekiem.

30 km/h - par daudz

Kaislības ir arī par konkursa nolikumā noteikto prasību par konkrētajām ātruma fiksēšanas robežām. «Nolikumā minētā ātruma pārkāpšanas fiksēšanas robeža 30 km/h pirmām kārtām jau neveicina mērķa sasniegšanu - samazināt ātruma pārkāpēju skaitu un uzlabot satiksmes drošību uz Latvijas ceļiem,» stāsta L. Bite. Tas neļautu atpelnīt arī nepieciešamās investīcijas, jo pārkāpēju skaits, no kuriem iekasēt soda naudu, būšot pārāk mazs. Ņemot vērā ceļu satiksmes statistiku, lielākā daļa ātruma pārkāpēju pārsniedz ātrumu robežās līdz 30 km/h, it sevišķi pilsētās. Lattelecom arī raizējas, ka nolikumā tiek paredzēta iespēja - veicot īpašus pasākumus, samazināt šo robežu, taču neesot precizēta kārtība, tādējādi saglabājot augstu korupcijas risku.

IeM pārstāve skaidro: «Noteikts, ka pasūtījumā noteiktā ātruma fiksēšanas robeža būs no 1 km/h līdz 30 km/h no atļautā braukšanas ātruma attiecīgajā vietā.» Lēmumu par konkrēto pārkāpuma fiksēšanas robežu pieņemšot Valsts policija, izvērtējot satiksmes drošību ietekmējošos faktorus, piemēram, apdzīvota vai neapdzīvota vieta, ceļu stāvoklis, laikpstākļi, ceļa reljefs. Tā notiek arī tagad, kad uz ceļiem uzstādīti četri radari.

Cits konkursa dalībnieks SIA Komerccentrs DATI grupa uzskata, ka konkursa nolikumā esot atsevišķas prasības, kuras varētu uzskatīt par nestandarta, taču tās nav nerealizējamas. «Konkurss ir ļoti smags, komplicēts un apjoma ziņā ietilpīgs, kurā pastāv arī daudzi riski. Diemžēl pašreizējā neadekvātā ekonomiskā situācija pasūtītājam ir uzlikusi šādas prasības,» saka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aldis Gulbis. Arī SIA Belss neuzskata, ka būtu kādas problēmas konkursa nolikumā, uzņēmumam nācies pamest konkursu, jo tam neesot pietiekamas finanšu kapacitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?