Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Franciskais «rrrr», pašcieņa un gaume

Paldies, boļšoje spasibo, merci, danke schᅢᄊn - Mireija Matjē bija pateicīga par silto uzņemšanu savā pirmajā koncertā Latvijā. Dziedātāja pat bija pārsteigta, cik daudz skatītāju ceturtdienas vakarā ieradās Arēnā Rīga - ap 4000. Koncerta divās daļās estrādes džeza orķestra pavadījumā skanēja Mireijas Matjē oriģinālrepertuāra pērles, kā arī Edītes Piafas hiti (La vie en rose un Non, je ne regrette rien), krievu romances (Podmoskovnije večera un Oči čornije), amerikāņu klasika (Somewhere Over the Rainbow), dziesmas vācu, itāļu un japāņu valodā.

Arēnas Rīga «kaste» nav Parīzes leģendārā koncertzāle _Olympia_ - Mireijas Matjē balss pelnījusi labāku akustiku, kas ļautu sadzirdēt vokālās nianses.

Dziedātājas balss joprojām skan svaigi, apjomīgi un pietiekami fleksibli - protams, dziesmā Ciao, bambino, sorry 64 gadus vecās Mireijas Matjē vokālā vairs nav tāda kristāldzidruma un gracioza jestruma kā vēsturiskajā ierakstā, taču māksliniece uz skatuves izturas ar tādu pašcieņu un eleganci, ka viņas priekšnesuma stils paceļ koncerta kvalitātes latiņu. Nostalģiskas atmiņas, retro atmosfēra, idealizēti priekšstati par franču smalkumu un sapņu pilsētu Parīzi - ak, nesasniedzamie un vilinošie Elizejas lauki! Ak, Eifeļtornis! Ak, Triumfa arka! Ak, Edīte Piafa! Mireija Matjē publikai, kura atceras viņas tēlu un balsi kopš 70. gadiem, ir tāds pats Francijas simbols kā Eifeļtornis un Elizejas lauki. It kā nekā īpaša tajos Elizejas laukos nav, bet šie tēli joprojām silda dvēseli - tāpat kā Mireijas īpaši artikulētais franciskais «rrrr».

Kā jau franču dīvām pienākas, Mireija Matjē stāvēja pie mikrofona un artistiski demonstrēja roku «horeogrāfiju». Katrā viņas žestā, katrā kustībā bija jūtama cieņa pret sevi, skatuvi un klausītājiem. Seno laiku varoņu koncertos bieži rodas neveiklības sajūta - ir neērti skatīties uz viņiem prožektoru gaismās. Mireija Matjē joprojām spēj uzturēt interesi, viņas leģenda ir tik spēcīga, ka nav pakļauta devalvācijai. Šogad mūziķe svin 45 gadu karjeras jubileju, savu slavu viņa uzturējusi tikai dziedot - bez kinolomām, dzīves drāmām un bohēmiskiem skandāliem. Mireija Matjē pierādījusi, ka arī šāds karjeras ceļš var būt ilgtspējīgs un veiksmīgs. Mireija Matjē popularizējusi franču mūziku un stilu galvenokārt ārzemēs. Viņa tikusies ar Elvisu Presliju, Ellu Ficdžeraldu, Bērtu Bakaraku un Dastiju Springfīldu, dziedājusi ar Dīnu Mārtinu, Frenku Sinatru un ABBA. 60.-70. gados Mireijai dziesmas rakstīja Pols Moriā, viņas ierakstos akordeonu spēlēja komponists Fransiss Lē. Koncertā Rīgā Mireija Matjē izpildīja Fransisa Lē populārāko dziesmu Love Story (Where Do I Begin?) franču valodā.

Mireija Matjē, tāpat kā Patrīcija Kāsa, ārpus Francijas ir mīlēta vairāk nekā dzimtenē. Taču viņas statuss nav apšaubāms - šogad Francijas valsts svētkos Bastīlijas ieņemšanas dienā dziedātāja kļuva par Goda leģiona ordeņa virsnieci (pirms tam viņai bija kavaliera pakāpe). Gribētos Rīgā dzirdēt vēl vienu Goda leģiona ordeņa virsnieku šansona superzvaigzni un Francijas kultūras simbolu Šarlu Aznavūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?