Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Gaida donorus. Taču ne pēc sēņu mēr ces ēšanas

Vai nu ārsti atgriezušies no atvaļinājumiem un vairāk operē, vai arī pacientiem kaites vairāk ielaistas, tāpēc šomēnes pieprasījums pēc donoru asinīm ir lielāks, spriež Valsts asinsdonoru centra (VADC) speciālisti. «Šonedēļ pieprasījuma nodrošinājums ir 65%,» ceturtdien Dienai teica Anna Šteinerte, VADC direktora vietniece. Rudens kā sēņu laiks asiņu sagatavošanai nav labvēlīgs. Pirms asiņu nodošanas sēņu mērci baudījušie donori jānoraida, jo plazma kļuvusi «trekna» un nederīga.

Atliek sirds operācijas

Par nedaudz lielāku pieprasījumu pēc donoru asinīm signalizējuši jau pēdējie mēneši, taču neatliekamā medicīniskā palīdzība nav apdraudēta. Cik donoru asiņu nepieciešams neatliekamām operācijām, tik arī nodrošina, taču mēdz gadīties, ka nedaudz jāpārceļ plānveida operācijas, ja nav retāku asins grupu asiņu. Asinis var nodot ne tikai VADC, bet arī vēl deviņās slimnīcās. Piemēram, Stradiņa slimnīca gaida donorus, jo ļoti trūkst asins komponentu. «Šonedēļ esam atlikuši sirds operācijas, nevaram nodrošināt arī anēmiskus pacientus ar pietiekamu asins daudzumu. Dienā izsniedzam 50-60 devas eritrocītu, kas ir daudz,» stāsta Ieva Stibe, Stradiņa slimnīcas pārstāve.

Vairāk nekā pusi asiņu - aptuveni 12 tonnu - gadā sagatavo VADC, nedaudz mazāk - aptuveni 10 tonnu - deviņās slimnīcās, kurām ir līgums ar VADC par asiņu sagatavošanu. Divas no tām ir Rīgā - Gaiļezers un Stradiņa slimnīca, septiņas - reģionos, piemēram, Liepājā, Ventspilī. Tiesa, piemēram, Stradiņa slimnīcai gadā nepieciešamas aptuveni 4,5 tonnas asiņu, taču slimnīcā sagatavo mazāk nekā pusi no vajadzīgā daudzuma. Trūkstošās devas slimnīca prasa VADC. Visvairāk asiņu nepieciešams Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai, slimnīcai Linezers (Austrumu slimnīca) un Stradiņa slimnīcai. Kā Dienai stāsta VADC direktore Gita Ņemceva, «prioritāte ir hematoloģiskie slimnieki, Dzemdību nams, Bērnu slimnīca - tos mēs pirmām kārtām mēģinām nodrošināt ar asinīm, pārējos - pēc tam».

Donori kļūst jaunāki

Sūdzēties, ka Latvijā trūktu donoru, nevar, taču var trūkt konkrētu asins grupu, viņa piebilst. A. Šteinerte min piemēru: var gadīties, ka slimnīca plānveida operācijām prasa 10 asins devas, taču VADC var iedot piecas vai sešas. Tādā gadījumā ar ārstiem vienojas, ka plānveida operāciju pārcels par dienu vai divām. A. Šteinerte saka - šomēnes ir lielāks pieprasījums. «Pacienti ir ielaisti - neiet pie ārstiem, kamēr nokrīt. Kad nonāk slimnīcā, nereti viņi ir jāglābj, stāvoklis ir tāds, ka nepieciešama asins pārliešana,» saka G. Ņemceva. Šā gada pirmajos mēnešos VADC sagatavoja nedaudz vairāk asiņu nekā tagad un arī tagad varētu tā darīt, taču trūkst naudas. Pērn valsts VADC piešķīra 6,2 miljonus latu, šim gadam - 4,8 miljonus latu. VADC jau tagad esot krietnas pārstrādes - padarīts vairāk, nekā samaksāts.

Jautāta, vai mēdz būt tā, ka donoru ir vairāk, nekā VADC spēj par valsts naudu sagatavot asinis, G. Ņemceva saka: «Tā var būt. Mēdz būt, ka sakām donoriem - paldies, šodien neņemam šādu asins grupu, lūdzu, atnāciet citu reizi.» Tā gan esot samērā reti. Par donoriem VADC direktore ļoti priecājas: «Jaunatne ir ļoti laba. Pirms dažiem gadiem vidējais donoru vecums bija 45-47 gadi. 2010. gadā - ap 30 gadiem. Pirmreizējo donoru vidējais vecums - 25-27 gadi.»

Stradiņa slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļas vadītāja Zigrīda Lapa Dienai saka: jaunieši ļoti iesaistās, asinis nāk nodot pat astoņpadsmitgadīgi 10. klases skolēni. «It sevišķi jaunieši nāk dzimšanas dienā nodot asinis, vienreiz atnāca dvīņi - māsa un brālis. Skatos datorā datus, saku - jums šodien dzimšanas diena. Viņi saka - dakter, šodien es piedzimu, man deva dzīvību, tāpēc šodien es gribu palīdzēt,» stāsta Z. Lapa. Salīdzinot ar pērno gadu, šogad slimnīcā asinsdonoru skaits krietni audzis. Apmēram puse no donoriem ir slimnīcas pacientu tuvinieki. «Mums vajadzētu ap 340-350 donoriem mēnesī, bet šogad bija daži mēneši, kad bija divsimt,» saka Z. Lapa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?