Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

«Gan jau viņš atradīsies»

Lai arī advokāta Aināra Platača pazušanu viņa pašreizējie kolēģi no juridiskā biroja saista ar viņa profesionālo darbību, cilvēki, kas viņu labi zina, neizslēdz arī versiju, ka A. Platacis izgaisis vien uz īsu laiku. Viņš mēdzis dažkārt lietot alkoholu un tā dēļ reizēm advokāts aizgājis neceļos, vēsta Dienas neoficiālie avoti. Policija, kas par A. Platača pazušanu uzsākusi kriminālprocesu, neizslēdz nevienu iespēju. Tomēr bažas, ka noticis kas ļauns, pastiprina apstāklis, ka trešdien Muceniekos netālu no viņa dzīvesvietas atrasta neaizslēgta viņa automašīna ar mobilo tālruni.

Bīstams darbs

Jau ziņots, ka advokāts pazuda pirmdienas vakarā, kad devies prom no sava biroja. Viņa kolēģis, juridiskā biroja Platacis un partneri advokāts Aloizs Vaznis Dienai stāsta: «Pirmdienas vakarā pēc plkst. 19.00 viņš teica, ka dodas mājās, un aizbrauca. Nākamajā dienā neatnāca uz darbu un nebija sazvanāms. Sazinoties ar viņa vecākiem mājās, noskaidrojām, ka viņš tur nemaz nav bijis.» Otrdien kopā ar citu juristu Juri Dzelmi abi devušies rakstīt iesniegumu uz policiju. Atrastā mašīna kolēģus darījusi vēl bažīgākus.

«Tas bija novietots ceļa malā starp autobusa galapunktu un priekšpēdējo pieturu. Vardarbības pēdu tajā nav, taču šobrīd neviens nevar būt pārliecināts par to, vai advokāts šo auto tur atstājis pats,» stāsta A. Platača kolēģis. Pazudušais advokāts dzīvo Baltezerā, tādēļ ik dienu no Rīgas izbrauc uz Tallinas ceļa netālu no Muceniekiem.

A. Vaznis ir pārliecināts, ka kolēģa pazušana saistāma ar viņa profesionālo darbu, taču neatklāj, ar kuru no A. Platača lietām viņa pazušana varētu būt saistāma. «Es zinu, ar ko viņš strādāja, taču šobrīd izmeklēšanas interesēs to nedrīkstu teikt.» Viņš arī neatklāja, vai A. Platacim kādreiz izteikti kādi draudi.

Lai arī A. Platacis lielākoties pazīstams kā advokāts civilstrīdos, pēdējā laikā viņš bija uzņēmies arī vairāku apsūdzēto aizstāvību krimināllietās. Daži no A. Platača plašāk pazīstamiem pēdējā laika klientiem, pēc ziņu aģentūras LETA informācijas, ir aviopārvadājumu kompānijas Konkors īpašnieks, Baltkrievijas ieroču eksportētāja BelTechExport padomes loceklis Aleksandrs Sadovojs, ilggadējais Valsts ieņēmumu dienesta un pašreizējais Finanšu ministrijas darbinieks Vladimirs Vaškevičs, kā arī izspiešanas lietā aizturētais Oto Galsons.

Kā zina teikt advokātu aprindās, viena no profesijas bīstamībām esot neapmierināti klienti, kas par neizdevušos darbu advokātu var arī sodīt. Līdz šim Latvijā šādu precedentu nav bijis, taču tas nav izslēgts. Otra bīstamība - advokāta rīcībā, aizstāvot klientus, ir daudz informācijas, kas kādam var būt neizdevīga.

Drosmīgs cilvēks

«Viņš ir drosmīgs advokāts, kurš uzņēmies šķietami bezcerīgas lietas un vinnējis tās. Ne velti savulaik viņš bijis advokātu top piecniekā,» Dienai min kāds A. Platača pazinējs, kurš savu vārdu atklāt nevēlējās. Līdzīgi uzskata arī advokāts Uldis Cakars, kurš A. Plataci pazīst jau vairāk nekā 25 gadus un uztur ar viņu arī draudzīgas attiecības. Tomēr viņam par drauga pazušanu pagaidām raižu nav. Viņš trešdien kopā ar zemessargiem un policijas darbiniekiem izstaigājis meža masīvu atrastās mašīnas apkaimē.

«Es to meža masīvu pārzinu labi, tās ir manas medību vietas. Mēs to kārtīgi izstaigājām un neko neatradām, tādēļ domāju, ka A. Platacis ir dzīvs, ka viņam viss ir kārtībā un ka pavisam drīz viņš atradīsies pats,» stāsta U. Cakars, kurš teic, ka draugs mēdzis aizrauties ar alkoholu un viņš nebrīnītos, ja reibumā būtu kaut kur atstājis savu auto un vienkārši devies prom. Šādu viedokli pauda vēl vairāki labi A. Platača pazinēji, kam gan nepiekrīt A. Vaznis.

«Viņš ir pārāk atbildīgs cilvēks. Ir skaidrs, ka tāpat vien viņš nepametīs savu auto neaizslēgtu ceļmalā ar atslēgu aizdedzē un mobilo telefonu mašīnā, lai aizietu uz krogu,» secina A. Vaznis. Arī A. Platača bijušais kolēģis advokāts Ainārs Dzelze tik vienkāršam izskaidrojumam netic. «Viņš nekad nemēdza pazust no biroja tā, lai neviens nezinātu, kur viņš ir. Kāds no biroja darbiniekiem vienmēr zināja viņa atrašanās vietu.»

Policijas aprindās figurē arī versija, ka A. Platacis varētu būt izgaisis apzināti, taču šādas iespējamās rīcības motīvi netiek minēti. Acīmredzamais ieguvums, ka tādējādi varētu tikt novilcinātas kādu aizstāvāmo tiesas sēdes, ir pārāk niecīgs.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece, Dienai komentējot A. Platača pazušanu, atgādina citus nesenā laika notikumus. «Ņemcova slepkavība Daugavpilī, Venta Kodola pašnāvība, tagad - Platača pazušana. Tādas lietas nenotiek tāpat un ir grūti atklājamas. Zinot, ar kādām lietām šis advokāts strādājis...» sacīja ministre, aicinot neaizrauties ar versiju izvirzīšanu, bet gaidīt izmeklēšanas rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzbrukums

Iepriekšējos gados Latvijā atklātībā parādījušās ziņas par divu advokātu - Gitas Teivānes un Antona Drēbnieka - pazušanu.

G. Teivāne tika nolaupīta 1997. gada 1. februārī, kad divi vīrieši un sieviete uzbruka advokātei viņas mājas kāpņu telpā. Nolaupītāji aizveda G. Teivāni uz kādu dzīvokli un pieslēdza ar roku dzelžiem pie radiatoriem.
Divas dienas pēc nolaupīšanas pie viņas ieradās vīrietis, kurā advokāte atpazina savu paziņu Pāvelu Koledu. Viņš pieprasīja norakstīt uz svešu cilvēku vārda dažus no namīpašumiem Rīgā, kurus viņa pārvaldīja. Nolaupītāju nosacījumiem advokāte piekrita tikai pēc gandrīz divu nedēļu ilgas piespiedu atrašanās nebrīvē. 2001. gadā tiesa par vainīgiem advokātes nolaupīšanā atzina Ojāru Nūdiņu, Daigu Eglavu un Juriju Pančuku.

Savukārt A. Drēbnieks 2003. gada rudenī bija pazudis trīs dienas. Juristi pauda bažas par viņa iespējamo pazušanu, taču pēc šā laika advokāts atradās un joprojām praktizē advokatūrā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?