Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grieķu vilcināšanās satrauc Eiropu

Finanšu pasaules un ES politiķu nokaitētas uzmanības centrā šonedēļ atgriezies eirozonas rūpju bērns Grieķija. Politiķu vilcināšanās dēļ valsts draudīgi pietuvojusies maksātnespējas slieksnim. Minējumi par Grieķijas izstāšanos no eirozonas izskan arvien biežāk un uzstājīgāk, turklāt eksperti steidz mierināt, ka šāds solis nebūt nenozīmētu nepārvaramu traģēdiju, proti, kādas dalībvalsts izstāšanās nesagraus Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas projektu.

Tuvākās dienas parādos grimstošajai valstij ir izšķirīgas, jo grieķu politiķu lēmumi un veiksme sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem noteiks to, vai Grieķijai izdosies izvairīties no draudošā bankrota, kas, pēc analītiķu domām, skaidri ieskandinātu arī valsts atvadas no eiro un satricinātu pasaules finanšu tirgus.

Vilcināšanās draudi

Eiropas smagsvari Grieķiju brīdinājuši, ka laiks izsīkst. Valstij līdz marta vidum nepieciešama kārtējā starptautiskā aizdevuma daļa, pretējā gadījumā tā bankrotēs. Taču politiķi jau kopš pagājušās nedēļas nogales vilcinās apstiprināt starptautisko aizdevēju prasības. Trešdien valdošo partiju līderi no jauna solīja sēsties pie sarunu galda.

Par troiku dēvētie aizdevēji - ES, Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskas Valūtas fonds (SVF) - pieprasa jaunus taupības pasākumus, bez kuriem grieķiem netikt pie nepieciešamās naudas. Eiropa, raugoties līdzšinējā pieredzē, ir skeptiska un apšauba Grieķijas spēju ierobežot tēriņus, tādēļ šoreiz pieprasa ātri un salīdzinoši viegli īstenojamu budžeta samazināšanu, ziņoja raidsabiedrība BBC.

«Vēl ir laiks. Kad runa ir par valsts nākotni, mēs laiku atradīsim,» labējās partijas LAOS līdera Georga Karatzafera teikto citējis Reuters. Svarīgākais esot pārliecināties, vai plānotie samazinājumi atbilst konstitūcijai, kā arī - vai tie palīdzēs izkļūst no krīzes, uzsvēra politiķis.

Eirozonas līderi norādījuši, ka līdz 15. februārim taupības pasākumiem jau jābūt apstiprinātiem no troikas puses, lai Grieķija laikā saņemtu līdzekļus, kas 20. martā jāatmaksā obligāciju turētājiem. Valdības izdevumi jāsamazina par 3,2 miljardiem eiro (2,25 miljardi latu), jālikvidē 15 tūkstoši valsts sektora darbvietu. Tāpat jāsamazina pensijas un minimālās algas apjoms.

Grieķija jau kopš 2010. gada maija, kad saņēma pirmo glābšanas paketi 110 miljardu eiro apmērā, balstās uz aizdevēju naudu. Tomēr pērn oktobrī kļuva skaidrs, ka ar to nav gana, tādēļ tagad valsts gaida jau otro - 130 miljardu lielo - aizdevumu, ko nesaņems, ja neizpildīs aizdevēju prasības. Privātie aizdevēji varētu norakstīt 50% no Grieķijai aizdotā, taču valdības sarunas ar privāto aizdevēju pārstāvjiem pagaidām ir nesekmīgas.

Pacietība izsīkst

Galvaspilsētas Atēnu ielās šonedēļ protestā pret iecerētajiem taupības pasākumiem pulcējās ap 20 tūkstošiem grieķu. Tautas vidū aug niknums pret aizdevējiem, un par galveno dusmu objektu kalpo ES ekonomiskā līdere Vācija, kuras karogs dedzināts arī otrdienas demonstrācijā.

Arvien biežāk izskan minējumi, ka grieķiem tomēr būs jāšķiras no eiro. Kā uzsver arvien vairāk ekspertu, visi - gan grieķi, gan Eiropa - noguruši no nebeidzamajām sarunām, kas nenes rezultātus. Eiropas apņēmība nosargāt Grieķiju rūk. Citigroup analītiķi norāda uz 50% varbūtību, ka grieķi tuvākā pusotra gada laikā atvadīsies no eiro, savukārt vēl rudenī šādu iespēju vērtēja kā 25-30% ticamu.

Taču Vācijas kanclere Angela Merkele cenšas glābt saspīlēto atmosfēru, brīdinot, ka grieķu izstāšanās radītu neparedzamas sekas. «Eiro nav tikai ekonomisks projekts, tas ir arī politisks projekts,» viņas teikto citēja ziņu aģentūra Associated Press. «Es neatbalstu Grieķijas izstumšanu no eiro.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izšķirošie datumi

Šonedēļ: eirozonas finanšu ministri var apstiprināt jaunu aizdevumu, ja grieķu politiķi samazinās budžeta izdevumus
15. februāris: jābūt noslēgtam līgumam ar privātiem aizdevējiem, lai grieķi laikus saņemtu nepieciešamo naudu
20. marts: Grieķijai jāiegūst kārtējā starptautiskā aizdevuma daļa, lai atdotu obligāciju turētājiem 14 miljardus eiro (9,94 miljardi latu)
Aprīlis: Grieķijas parlamenta vēlēšanas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?