Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ikviens varēs būt kaķu ķērājs

Vest uz sterilizāciju bezsaimnieka kaķus, par to nemaksājot neko, drīzumā varēs katrs rīdzinieks. To paredz jaunā pašvaldībā tapusī kārtība klaiņojošo dzīvnieku kontrolēšanai. Veterinārārsti gan ir neizpratnē par atsevišķām idejām, piemēram, sadarboties tikai ar trijām klīnikām visā pilsētā, kas pat neļaus citās vietās atrastos slimos un sakropļotos dzīvniekus bez maksas iemidzināt.

Pilsēta netiek galā

Lielākās kaķu kolonijas Rīgā ir daudzstāvu dzīvojamo māju mikrorajonos. Tur ir cilvēki, kas pabaro, pagrabi un automašīnas, uz kurām pasildīties. Ieva no Purvciema stāsta, ka reiz iekāpusi automašīnā, lai brauktu uz darbu, un izdzirdējusi klusu ņaudēšanu. Mazs kaķēns bija palīdis zem dzinēja pārsega. Viņa to ietina dvielī un atstāja pie mājas. Taču, aizbraukusi līdz Pārdaugavai, atklāja, ka motortelpā sēž vēl viens kaķis.

Žurnālists Lato Lapsa, kurš neskaitāmas reizes pieņēmis slimus un izbadējušos kaķus un pēc tam tiem sameklējis mājas, stāsta, ka pašvaldība ar klaiņojošu kaķu problēmu netiek galā. Nauda, kuru dome atvēl programmai «noķer-sterilizē-atlaiž» ar mērķi samazināt un kontrolēt bezsaimnieka kaķu kolonijas pilsētā, ir nepietiekama. «Tā kā viņiem patīk vairoties ģeometriskā progresijā, vienīgā izeja ir sterilizācija. Visus noķert un nošpricēt nav iespējams. Brīvo teritoriju uzreiz atradīs vai nu jauni kaķi, vai arī žurkas,» uzsver L.Lapsa.

Dzīvnieku aizsardzības biedrības Dzīvnieku SOS pārstāve Asne Krišjāne papildina, ka līdzšinējā prakse - programmas īstenošanu uzticēt patversmei - neļauj izsekot, vai nauda lietderīgi izlietota.

Pats ķer un ved sterilizēt

Pārmetumiem piekrīt domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietnieks Askolds Kļaviņš (ZZS). Viņš gan uzsver, ka šogad klaiņojošo kontrolei iedalīts par pāris desmitiem tūkstošu vairāk nekā pērn - aptuveni 130 000 latu. Par šo naudu kaķi jānogādā veterinārajās klīnikās, kur tos sterilizē vai eitanizē. Pēc sterilizācijas jāatved atpakaļ pagalmā, kur tie paņemti, klaiņojošie suņi jānogādā patversmē. Vidēji mēnesi tiek noķerti 60 suņi un 155 kaķi.

Lai sekmīgāk pārraudzītu naudas izlietojumu, plānots mainīt kontroles modeli. Turpmāk iesniegumus no iedzīvotājiem par bezsaimnieka kaķu sterilizāciju pieņems departaments, kurš tālāk dos norādījumus ķērājiem. Iepriekš saskaņojot ar pašvaldību, iedzīvotāji arī paši varēs ātrāk aizvest kaķus uz sterilizāciju un par to nebūs jāmaksā. Tiesa, to veiks tikai trīs veterinārajās klīnikās. Līdz šim ķērāji paši izvēlējās, kur dzīvniekus vest. Savus kaķus arī turpmāk bez maksas varēs sterilizēt maznodrošinātie. Konkursu ķērājiem un veterinārārstiem departaments sludinās tuvākajā laikā.

Neapmierināta, ka būs tikai trīs klīnikas, kurās varēs saņemt pakalpojumu, ir Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore, jo cilvēki negribēs tālu vest sterilizējamos kaķus un atļaus tiem vairoties. A.Kļaviņš atbild, ka veterinārārstu loks esot jāierobežo, lai iegūtu maksimāli zemāku cenu.

«Lai cik perfektu apsaimniekošanas modeli izstrādātu pašvaldība, tā diemžēl ir izmisīga mazu plāksterīšu līmēšana uz liela augoņa,» saka dzīvnieku aizstāve, juriste Ilze Džonsone. Klaiņojošo dzīvnieku problēmas cēlonis ir cilvēku bezatbildība, tādēļ pēc iespējas ātrāk jāievieš sen gatavotā apzīmētu dzīvnieku uzskaites sistēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?