Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Irāņi līksmo par uzvaru pār Rietumiem

Kā vēsturisks panākums Irānā uztverts Teherānas un pasaules lielvaru panāktais kompromiss, neskatoties uz to, ka tas minimāli mīkstinās pret islāma republiku piemērotās starptautiskās sankcijas un iegrožos irāņu kodolprogrammu, aiz kuras rietumvalstis saskata mēģinājumus iegūt atomieročus.

Citās Tuvo Austrumu valstīs un Rietumos Ženēvas kodolsarunu iznākumu uztver pārsvarā pozitīvi vai rezervēti, bet visdziļāko sarūgtinājumu par vienošanos paudusi Irānas ienaidniece Izraēla, kas ir apņēmusies strādāt, lai panāktu vēl striktākus Teherānas kodolprogrammas ierobežojumus.

Naftas embargo neatcels

Sešas lielvalstis (ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija) un Irāna vienojās, ka apmaiņā pret Teherānai piemēroto starptautisko sankciju daļēju samazināšanu irāņi ierobežos savu kodolprogrammu. Vienošanās būs spēkā pusgadu.

Irāna apņēmusies pārtraukt urāna bagātināšanu virs 5% un «neitralizēt» tās rīcībā esošo līdz 20% bagātināto urānu. Teherāna arī nedrīkst uzstādīt jaunas centrifūgas, ko izmanto urāna bagātināšanai. Irāņiem ir jānodrošina Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras inspektoru pieeja saviem kodolobjektiem.

Ja Irāna pildīs saistības, tad tuvākajos sešos mēnešos pret to jaunas sankcijas nepiemēros. Tomēr daļa ASV kongresmeņu gan no opozīcijā esošās Republikāņu partijas, gan valdošās Demokrātu partijas jau tagad apsver «rezerves plānu» un ir gatavi apstiprināt jaunas sankcijas pret Irānu, ja tā pārkāps kādu no vienošanās punktiem.

Lielvaras apņēmušās mīkstināt Irānas sankciju slogu, naudiskā izteiksmē samazinot to par aptuveni septiņiem miljardiem dolāru (3,66 miljardi latu). No tiem 1,5 miljardus dolāru (780 miljoni latu) irāņi iegūtu, pateicoties zelta un citu vērtīgo metālu, petroķīmisko produktu un Irānā ražoto automobiļu eksporta lieguma atcelšanai.

Vēl aptuveni 4,2 miljardus dolāru (2,1 miljards latu) Teherāna varētu iegūt no saviem iesaldētajiem rietumvalstu banku kontiem. Vienlaikus lielākā daļa Irānas ārvalstu valūtas rezervju, kuru vērtība ir 100 miljardi dolāru (52 miljardi latu), joprojām būs pakļautas sankcijām un Teherānas režīms tām nevarēs piekļūt, vēsta Reuters.

Vienošanās gan nosaka, ka atsevišķas ārvalstu bankas drīkstēs atbrīvot to ASV filiālēs iesaldētos Irānas naftas dolārus, lai Teherāna varētu norēķināties par pārtiku, medikamentiem, medicīnas aprīkojumu un citām humānajām vajadzībām.

Sankciju atvieglojumi neattieksies uz naftas nozari, jo arī turpmāk ceturtā lielākā naftas eksportētājvalsts nevarēs eksportēt vairāk kā miljonu barelu naftas dienā. ASV lēš, ka kopš 2012. gada sākuma embargo dēļ Irāna ir zaudējusi 80 miljardus dolāru (41,6 miljardi latu).

Izraēla nepadosies

Vairākums irāņu vienošanos uzskata par nācijas uzvaru, jo ir atvieglotas ekonomiskās sankcijas pret Irānu, bet Teherānas kodolprogramma nav apturēta. «Tas ir nozīmīgs panākums. Tas sadragāja cionistu [Izraēlas], ASV un viņu sabiedroto mēģinājumus izbeigt Irānas urāna bagātināšanu. Bet tas nenozīmē, ka despotiskā rīcība pret irāņu tautu tiks ignorēta. Irāņi ASV joprojām saskata savu galveno ienaidnieku,» pirmdien rakstīja Irānas konservatīvā avīze Javan.

Visneapmierinātākā ar kodolsarunu iznākumu ir Izraēla, kas Irānas kodolprogrammā saskata tikai un vienīgi vēlmi iegūt atomieročus, ko likt lietā pret ebreju valsti.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien paziņoja, ka drīzumā uz Vašingtonu dosies viņa nacionālās drošības padomnieka vadīta delegācija, lai ar amerikāņiem apspriestu pastāvīgu vienošanos ar Irānu. «Šīs vienošanās iznākumam ir jābūt konkrētam - iznīcināt Irānas militārās kodolspējas,» sacīja B. Netanjahu, kurš svētdien Ženēvā parakstīto pagaidu vienošanos nodēvējis par «vēsturisku kļūdu» un kritizē amerikāņus par to, ka viņiem vairāku mēnešu garumā notikušas slepenas sarunas ar irāņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Galvenie vienošanās punkti:

Irāna pārtrauks urāna bagātināšanu virs 5% un «neitralizēs» bagātināto urānu, kas pārsniedz šo robežu

Irāņi nodrošinās Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras inspektoriem pieeju kodolobjektiem

Pārtrauks attīstīt Arakas kodolreaktoru, kurā var ražot plutoniju

Ja Irāna pildīs nosacījumus, tad pusgadu to nepakļaus jaunām sankcijām

Irāna arī saņems sankciju atvieglojumus septiņu miljardu dolāru vērtībā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?