Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Izrādās, mani var pārsteigt

Lai cik viegls no malas liktos alkohola bizness, tas nebūt tā nav. Sākot ar brīdi, kad tiek noslēgts līgums ar vīna darītavu, līdz brīdim, kamēr vīns nonāk veikalā, paiet pietiekami ilgs laiks. Šajā laikā Latvijā jau ir nomainījušās nodokļa likmes, ieviestas jaunas nodevas un samazinātas algas. Līdz ar to patērētājs mainījis savus iepirkšanās paradumus. Tāpēc mani laiku pa laikam pozitīvā nozīmē pārsteidz tirgotāji, kas tirgū, kur cilvēki vīnus pērk, pārsvarā vadoties pēc vārdiem «akcija» vai «atlaide», atļaujas importēt dzērienus, kuriem šeit pēc loģikas nemaz nevajadzētu būt.

Viena no šādām neloģiskām lietām ir Pineau des Charentes. Šis ir ārpus Francijas ne pārāk plaši pazīstams stiprināts deserta vīns, ko ražo tikai noteiktā Francijas vietā. Kā daudzi izcili vīni, arī šis tapis kļūdas dēļ. Leģenda vēsta, ka kāds konjaka ražotājs 1589. gadā par godu karaļa kronēšanai mucā rūgšanai iepildījis vīnogu sulu un aizmirsis. Pēc vairākiem gadiem izrādījies, ka šajā mucā bija palicis nedaudz konjaka, kas, sajaucoties ar sulu, izveidojis burvīgu, saldu dzērienu. Tā radās Pineau des Charentes. Mūsdienās dzērienu ar šādu nosaukumu var ražot tikai divās Piejūras Šarantā (Charente-Maritime) un Šarantā (Charente), kas vienkāršam cilvēkam labāk zināma kā vieta, kur ražo konjaku. Atšķirībā no citiem stiprinātiem dzērieniem Pineau des Charentes vienmēr tiek ražots, svaigi spiestai vīnogu sulai pievienojot konjaka spirtu un pēc tam šo maisījumu vairākus gadus izturot ozolkoka mucās. Kopš 2008. gada 1. jūlija tirdzniecībā nevar nonākt neviena šā dzēriena partija, ja degustatoru komisija to nav atzinusi par pietiekami labu.

Chateau Montifaud Pineau des Charentes Vieux rouge ir šāds augstas kvalitātes iemiesojums, ko ražo jau sestā vīndaru paaudze. Tajā jūtams maiga konjaka aromāts, nedaudz vaniļas smaržas. Gaidītie ogu aromāti paliek otrā plānā. Savukārt garšā ogas dominē pilnā spēkā. Saldas zemenes, avenes un nedaudz arī ķirši, kas savijušies vienotā, harmoniskā garšā.

Pēdējos gados pirktspējas kritums visā pasaulē ir ietekmējis arī daudzus Eiropas vīndarus. Tas viņiem licis meklēt veidus, kā samazināt cenas. Iespējams, to jūt mūsu dzērienu importētāji, kas meklē un arī atrod jaunus, interesantus vīnus par pievilcīgām cenām. Mans jaunākais atradums ir vīni no Pago de Cirsus. Šī ir viena no slavenākajām vīna darītavām Navarras reģionā Spānijas ziemeļos, kas, pēc britu vīna žurnāla Decanter vērtējuma, ietilpst 100 pasaules labāko vīna ražotņu sarakstā. Tagad šie vīni nopērkami arī pie mums par pārsteidzoši draudzīgām cenām.

Mani visvairāk sajūsmināja Pago de Cirsus de Inaki Nunez Chardonnay 2009. Spiežot tikai pēc cenas, likās, ka būs vienkāršs, bet labi nostrādāts baltvīns. Dzīvē izrādījās kaut kas negaidīts. Aromātā izteikta vaniļa. 12 mēnešus vīns ir pavadījis mucā. Arī pirmais garšas iespaids liecina par mucas klātbūtni, taču turpinājumā pavisam negaidīti saldenā vaniļa paiet malā un garšā uzpeld izteikti skābi citrusaugļi, bumbieri. Izrādās, arī mani var pārsteigt. Neaizmirstama garšas kombinācija. Konkrētais vīns vēl ir nedaudz par jaunu, bet par šo cenu būs jānopērk pārītis un jānoglabā līdz vasarai. Kas zina, kas notiks pēc vēlēšanām?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?