Viena no šādām neloģiskām lietām ir Pineau des Charentes. Šis ir ārpus Francijas ne pārāk plaši pazīstams stiprināts deserta vīns, ko ražo tikai noteiktā Francijas vietā. Kā daudzi izcili vīni, arī šis tapis kļūdas dēļ. Leģenda vēsta, ka kāds konjaka ražotājs 1589. gadā par godu karaļa kronēšanai mucā rūgšanai iepildījis vīnogu sulu un aizmirsis. Pēc vairākiem gadiem izrādījies, ka šajā mucā bija palicis nedaudz konjaka, kas, sajaucoties ar sulu, izveidojis burvīgu, saldu dzērienu. Tā radās Pineau des Charentes. Mūsdienās dzērienu ar šādu nosaukumu var ražot tikai divās Piejūras Šarantā (Charente-Maritime) un Šarantā (Charente), kas vienkāršam cilvēkam labāk zināma kā vieta, kur ražo konjaku. Atšķirībā no citiem stiprinātiem dzērieniem Pineau des Charentes vienmēr tiek ražots, svaigi spiestai vīnogu sulai pievienojot konjaka spirtu un pēc tam šo maisījumu vairākus gadus izturot ozolkoka mucās. Kopš 2008. gada 1. jūlija tirdzniecībā nevar nonākt neviena šā dzēriena partija, ja degustatoru komisija to nav atzinusi par pietiekami labu.
Chateau Montifaud Pineau des Charentes Vieux rouge ir šāds augstas kvalitātes iemiesojums, ko ražo jau sestā vīndaru paaudze. Tajā jūtams maiga konjaka aromāts, nedaudz vaniļas smaržas. Gaidītie ogu aromāti paliek otrā plānā. Savukārt garšā ogas dominē pilnā spēkā. Saldas zemenes, avenes un nedaudz arī ķirši, kas savijušies vienotā, harmoniskā garšā.
Pēdējos gados pirktspējas kritums visā pasaulē ir ietekmējis arī daudzus Eiropas vīndarus. Tas viņiem licis meklēt veidus, kā samazināt cenas. Iespējams, to jūt mūsu dzērienu importētāji, kas meklē un arī atrod jaunus, interesantus vīnus par pievilcīgām cenām. Mans jaunākais atradums ir vīni no Pago de Cirsus. Šī ir viena no slavenākajām vīna darītavām Navarras reģionā Spānijas ziemeļos, kas, pēc britu vīna žurnāla Decanter vērtējuma, ietilpst 100 pasaules labāko vīna ražotņu sarakstā. Tagad šie vīni nopērkami arī pie mums par pārsteidzoši draudzīgām cenām.
Mani visvairāk sajūsmināja Pago de Cirsus de Inaki Nunez Chardonnay 2009. Spiežot tikai pēc cenas, likās, ka būs vienkāršs, bet labi nostrādāts baltvīns. Dzīvē izrādījās kaut kas negaidīts. Aromātā izteikta vaniļa. 12 mēnešus vīns ir pavadījis mucā. Arī pirmais garšas iespaids liecina par mucas klātbūtni, taču turpinājumā pavisam negaidīti saldenā vaniļa paiet malā un garšā uzpeld izteikti skābi citrusaugļi, bumbieri. Izrādās, arī mani var pārsteigt. Neaizmirstama garšas kombinācija. Konkrētais vīns vēl ir nedaudz par jaunu, bet par šo cenu būs jānopērk pārītis un jānoglabā līdz vasarai. Kas zina, kas notiks pēc vēlēšanām?