Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Iztramdīti

Funkciju izvērtēšanas darba grupas sagatavotie priekšlikumi no valsts budžeta finansēto funkciju optimizēšanai pēdējo dienu laikā izraisījuši vētrainu reakciju. Par darba grupas priekšlikumiem steidz izteikties gan nozaru ministrijas, gan arī atsevišķas nevalstiskās organizācijas. Darba grupai tiek pārmesta neprofesionalitāte, nekompetence, pat kaitniecība un vēlme iznīcināt atsevišķas jomas.

Īsi sakot - darba grupa, kurā darbojās Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Finanšu ministrijas un Valsts kancelejas pārstāvji, kā arī Latvijas Pilsoniskās alianses piesaistīti nozaru eksperti, ir iemetusi pamatīgu akmeni valsts pārvaldes sistēmas dīķī, kurā mītošās «zivis» pēdējā pusgada laikā bija mazliet iesnaudušās.

Protams, daļa darba grupas priekšlikumu ir, maigi izsakoties, divdomīgi. Pie šiem visnotaļ diskutablajiem priekšlikumiem varētu minēt kaut vai ierosinājumu par vairāk nekā septiņiem miljoniem latu samazināt finansējumu valsts kompensējamajiem medikamentiem. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka svarīgs ir ne tikai provizoriskā ietaupījuma «sausais» cipars, bet gan veids, kā šis ietaupījums tiks panākts. Piemēram, ja pastāv reālas iespējas kompensējamos medikamentus aizstāt ar lētākiem, bet tikpat efektīviem, būtu aplami šādu iespēju neizmantot. Tomēr kompensējamo medikamentu apmaksai novirzītais finansējums Latvijā jau tagad ir visai paknaps, un ierosinājumu teju 10% no kopējā darba grupas aplēstā ietaupījuma iegūt uz kompensējamo medikamentu iegādei atvēlēto budžeta līdzekļu rēķina, iespējams, vajadzētu atlikt malā.

Iespējams, arī dažu citu priekšlikumu ieviešana reālajā dzīvē var radīt visnotaļ nepatīkamas sekas, tomēr ministriju sašutuma pilnie iebildumi vēl nav iemesls, lai visus Funkciju izvērtēšanas darba grupas priekšlikumus izmestu papīrgrozā. Attiecībā uz ministriju reakciju, šķiet, atliks vien piekrist Valsts kancelejas direktores Baibas Pētersones teiktajam: «Nevar cerēt, ka pat niecīgs samazinājums tiks atzīts par pamatotu un atbalstīts.»

Tomēr samazināt nāksies. Veidojot 2010. gada valsts budžetu, nākamajai valdībai būs jārēķinās ar to, ka maksimāli pieļaujamais budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 6% no iekšzemes kopprodukta un, lai to panāktu, būs nepieciešama konsolidācija aptuveni 400 miljonu latu apmērā. Un to var izdarīt tikai dažos veidos - palielinot ieņēmumus jeb ceļot nodokļus, samazinot izdevumus vai arī vienlaikus darot gan vienu, gan otru. Ierēdņiem un arī politiķiem, kas pretendē kļūt par ministriem nākamajā vadībā, šobrīd pieklātos domāt nevis par to, kā «nosargāt» savai ministrijai līdz šim atvēlēto finansējumu, bet vairāk par to, kā samazināt izdevumus tā, lai no kārtējās izdevumu cirpšanas pēc iespējas mazāk ciestu iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?