Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ja iedzeļ odze vai irsis

Ilgstošā karstuma dēļ šovasar aktīvāki kļuvuši gan kukaiņi, gan čūskas, skaidro Latgales zooloģiskā dārza vadītājs, herpetologs Mihails Pupiņš.

Čūskas agresīvākas

Čūskas šovasar ir agresīvākas un daudz straujāk reaģē jau no pāris metru attāluma, skaidro M. Pupiņš. Turklāt arī indes daudzums, ko tās iekožot iešpricē, ir lielāks. Visagresīvākās ir čūsku mātītes, jo tām jāaizsargā gaidāmie mazuļi. No trim Latvijā sastopamajām čūsku sugām indīga ir vienīgi odze, tāpēc herpetologs pārliecināts - ja cilvēkam iekož čūska, tā, visticamāk, ir odze, jo tā vienīgā aizstāvas kožot. Zalktis, sajūtot briesmas, izliksies par beigtu vai izdalīs specifisku šķidrumu (no bailēm apčurāsies). Glodenei ir pārāk maza mute, lai spētu iekost, savukārt iespēja uzskriet virsū gludenajai čūskai ir pavisam niecīga, jo šī suga Latvijā ir reti sastopama, skaidro M. Pupiņš. Herpetologs gan jebkuras čūskas koduma gadījumā iesaka rīkoties pēc principa, ka čūska ir indīga. Nekad nevar zināt, vai cilvēks uztraukumā nav pārskatījies. Turklāt Latvijā pēdējos gados savvaļā sastopamas arī dažādas izbēgušas vai palaistas no ārzemēm ievestas čūsku sugas, kuras cilvēks var arī nepazīt.

Odze nav nāvējoša

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics neatceras gadījumu, kad Latvijā kāds pēc odzes koduma būtu nomiris, tomēr viņš teic: ja čūska iekodusi, ar mediķiem jāsazinās nekavējoties. Mediķi telefoniski konsultēs, kā cilvēkam jārīkojas, gaidot ārstus ar pretalerģiskajiem preparātiem vai speciālo serumu (pretindi).

No čūsku koduma cilvēku mežā vai brikšņos pasargās slēgti apavi un blīva auduma bikses, caur kurām čūska nevar iekost. Dodoties atpūsties pie dabas, lieti noder ar nūjiņu vai kādu citu kociņu zigzag veidā apstaigāt teritoriju, kurā plānots atpūsties. «Ja teritorijā čūsku nav, šai vietā būs droša atpūta, bet, ja tur ir pamanīta kāda čūska, tad jāmeklē cita atpūtas vieta, jo tuvumā, iespējams, būs arī citas čūskas,» skaidro M. Pupiņš.

Dzēliens rada tūsku

Ne mazāk bīstams kā odzes ir arī iršu vai lapseņu dzēliens, sevišķi, ja dzēliena vieta atrodas tuvu galvai vai kaklam. «Odze nekad neiekodīs kaklā, mēlē vai sejā, bet kukaiņu dzēlieni parasti ir atklātās ķermeņa daļās pie krāgas vai gar cepuri, kas ir tuvu dzīvībai svarīgo orgānu centriem un elpvadam,» skaidro M. Šics. Tāpēc reizēm irša dzēliens var būt pat bīstamāks dzīvībai nekā odzes kodiens. Atšķirībā no čūskas, kas kož tikai vienu reizi, irsis, ja to atgaiņā, var sadzelt arī vairākkārt vai arī var uzbrukt vesels bars. Sadzeltam cilvēkam var rasties alerģiskas reakcijas - piepampums, izteikta nieze, bet, ja kodums ir tuvu galvai, pat smakšana.

No bīstamiem lapseņu vai iršu dzēlieniem brīvā dabā sargās paša piesardzība. «Pirms bāžat kaut ko mutē vai dzerat no pudeles vai krūzes, apskatieties, vai traukā nav ielaidies kāds kukainis, kas varētu sadzelt,» iesaka M. Šics. Savukārt, ieraugot lapseņu vai iršu pūzni, Šics aicina nebūt pārgalvīgiem un nemēģināt pārbaudīt pūžņa izturību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?