Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Jambo Kenijā!

Braukt uz Keniju fotosafari bija mans sapnis, kopš pirms 35 gadiem izlasīju slavenās dāņu rakstnieces Karenas Bliksenas grāmatu No Āfrikas dziļumiem. Tad iznāca filma ar Robertu Redfordu un Merilu Strīpu galvenajās lomās. 2004. gada oktobrī ģeogrāfa un putnu zinātāja Andra Klepera vadībā devos uz šo dzīvnieku un dabas dažādības skaistuma un iedzimto cilvēku dabiskās gudrības un elegances pārpildīto zemi.

Pirmajā vakarā, kad ar vietējiem bijām dejojuši dejas, kuras bija tik līdzīgas latviešu tautas dejām, ēdu neticamu maltīti - uz gariem zobeniem tika pasniegta oglēs cepta gaļa - sākot ar jēra, cūkas, liellopu un beidzot ar ķengura, strausa un krokodila gaļu. It kā pirmatnēji, bet tai pašā laikā eleganti. Kokteiļi ar augļu sulām bija ļoti garšīgi.

Kenijā visskaistākais ir dzīvnieki, un jāceļas ļoti agri, ap pieciem no rīta, lai redzētu dzīvniekus rīta rosībā pirms dienas svelmes. (Protams, gulējām moskītu tīklu pasargātās gultās.) Brokastojām kā safari mednieki - lielas brokastis angļu stilā: ceptas olas, speķis, pankūkas, putra un augļi. Dzīvnieki bija vareni - ziloņi, leopardi, degunradži, lauvas, gazeles, gnu, zebras un žirafes. Pēc rīta cēliena var atpūsties pie baseina ar augļiem un viegliem ēdieniem - ietekme ir gan no Āfrikas un arābu valstīm, gan angļu kolonizācijas laikā ievestajiem austrumu un indiešu ēdieniem. Pēcpusdienā atkal braucām vērot dzīvniekus (redzējām, kā lauvas pārojas) un vakarā to svinējām ar afrikāņu ēdieniem, dejām un dziesmām. Mēs parādījām, ka neesam nekādi sausiņi, un piebiedrojāmies - bieži vietējiem par apbrīnu un lielu prieku.

Liels piedzīvojums bija apciemot masaju cilti - slavenos garos, tievos Kenijas ganus. Brokastīs viņi bauda notecinātas govs asinis, samaisītas ar pienu. Visu dienu viņi gana lopus un iet milzīgas distances kājām. Vakarā ēd gaļu, rīsus, pupas, dārzeņus. Laba diēta! Tāpēc tievi...

Kenijā ir milzīga dabas dažādība - savannas, kalni, tējas un kafijas plantācijas, ielejas ar tik labu augsni un biežu lietu, ka dod trīs vai četras ražas gadā, daudz ezeru ar fantastiskiem putniem.

Nokļuvu arī Kresenta salā, kur filmēja Out of Africa, un arī Karenas Bliksenas mājā, kurā tagad ir muzejs, - tie man bija divi īpaši svētceļojuma elementi. Kad tiku mājās, aizsūtīju muzejam grāmatas tulkojumu latviešu valodā, lai tā būtu vitrīnā apmēram ar 35 citu valodu tulkojumiem.

Ceļojuma beigās bijām Mombasā Indijas okeāna krastā. Te izteikti jūt arābu vēsturi un kultūru - mošejas, laukums, kur tirgoja vergus, interesanti ēdieni, garšvielas, rotas un brīnišķīgs liedags. Mūs vecā buru laivā aizveda uz vairākām salām peldēties un tad garā koka laivā uz vienām no skaistākajām pusdienām manā dzīvē. Tur bija no palmām darināts restorāns, kur piedāvāja vienu interesantu ēdienu un dzērienu pēc otra. Kokteiļi tika pasniegti kokosriekstu čaulās, ēdieni - izgrebtās koka bļodās un uz skaistiem keramikas šķīvjiem. Maltītē bija arī zivis ar riekstu sviesta mērci, frī saldie kartupeļi (šos abus ēdienus esmu atkārtojusi arī Rīgā), cepts kokosrieksts, pitas maize ar pikantām mērcēm un rīsi ar kariju un augļiem. Kroņa numurs bija milzīgas kaudzes svaigu tvaicētu krabju, kurus lauž, mērcē dažnedažādās mērcēs un ēd ar pirkstiem. Garšīgākus dzīvē neesmu ēdusi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?