Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Jebko, tikai ne uz cietumu

Kā neveikls pīlēns Guntis Justs (28) ratiņkrēslā mājās seko sievai - mācās izbraukāt, manevrēt. Divreiz dienā sieva pārtin un apkopj Gunta kājas. Labajai amputēta puse, bet kreisā ir ģipsī sapakots Frankenšteina monstrs - sastiķēta ap metāla stieni. Stingrāk uzspiedīs, tā var izjukt. Mājās valda izmisums, jo pirmās instances tiesa neatbrīvoja Gunti no soda izciešanas par senāku grēku - braukšanu alkohola reibumā. Tas nozīmē - cietumā būs jāsēž trīs gadi. To Guntis «izpelnījās», vēl pirms kļuva par invalīdu.

«Cietumā viņš pazaudēs visu, ko ar lielām pūlēm esam saglābuši,» raizējas Gunta sieva Inese (23). Tagad Guntis ir 1. grupas invalīds. Nevar padarīt par nebijušu to, ko Guntis izdarīja pirms nelaimes. Viņš bija dzērājšoferis, trīsreiz pieķerts, centās izvairīties no soda. Pēc gada viņš kā pasažieris cieta avārijā, kurā sadragāja abas kājas. Krimināllikuma (KL) 59. panta sestā daļa paredz iespēju atbrīvot no soda izciešanas, ja pēc sprieduma pasludināšanas persona saslimusi ar smagu, neārstējamu slimību. Tomēr Aizkraukles rajona tiesa Gunta lūgumu atbrīvot no soda izciešanas noraidīja - viņa veselības stāvoklis neesot «smaga neārstējama slimība».

Uzskatot, ka tiesa tulkojusi formāli šo jēdzienu, Gunta advokāts Juris Zēģele lēmumu pārsūdzēja. Vēl lems Zemgales apgabaltiesa. Tiesību eksperti Dienai nevarēja pateikt, vai šis pants vispār iepriekš piemērots, tāpēc grūti spriest, kāda ir tiesu prakse. Vispārēji principi saka - tiesai, piemērojot sodu personai, ir jāvērtē arī personas veselības stāvoklis.

Remonts un alkohols

Guntis ar sievu un diviem bērniem, četrgadīgo meitu un nepilnus divus gadus veco dēlu, dzīvo Skrīveru apkaimē. Guntis attiecības ar alkoholu sācis pēc 9. klases, dzeršanā ievilka vecākie kolēģi gaterī. Mājupceļam allaž pirka divlitrīgās alus pudeles. 2006. gadā Gunti policija pirmoreiz pieķēra vadām mašīnu alkohola reibumā bez tiesībām. Piemēroja administratīvo sodu. Tiesību viņam joprojām nav.

2008. gadā bija nākamā reize. Ar citiem vīriem nosvinējis Vīriešu dienu, no rīta Guntis salāpītās paģirās vedis mājās kaimiņu. Uz ceļiem bija vētras sagāzti koki, un Guntis, cenšoties no tiem izvairīties, iebrauca krūmos. Guntim galvaskausā ietriecās zars, kaimiņš sveikā tika cauri. Guntim tiesa piemēroja triju gadu nosacītu brīvības atņemšanu. Nākamie divarpus gadi ģimenei bijuši laimīgi, jo Guntis nedzēra, abi audzināja meitiņu. Tomēr Guntis «norāvās» dažus mēnešus pirms beidzās nosacītā soda noteikumi. Viņa tētis bija izdomājis mammai pārsteigumu - izremontēt virtuvi, brālis mudināja: «Davaj, bračka, ko tu sievai zem tupeles!» Remontdarbu laikā viņi iedzēra, un Guntis iereibis brauca pēc materiāliem. Kad viņš neatļautā vietā apdzina mašīnu, policija paaicināja malā. Tiesas piespriestais sods - trīs gadi un viens mēnesis reāla brīvības atņemšana.

Nelaime ķēra ārzemēs

«Kāds labums no manis ģimenei, ja es sēžu cietumā,» nospriedis Guntis un devies naudu ģimenei pelnīt ārzemēs. Tas nozīmē izvairīšanos no soda izciešanas. Pēc pāris mēnešiem 27. maijā viņu Somijā ķēra nelaime - kā pasažieris Guntis cieta avārijā, jo viņa paziņa aizmiga pie stūres. «Pats arī gulēju. Bija triecieni, manā pusē plīsa stikli, kāja bija izmesta ārā pa logu un karājās ādā pie potītes,» atceras Guntis. Pirmās operācijas bija Tamperē, nākamās Rīgā. Gunti kā cietušo Somijas tiesībsargi vēl nav saukuši liecināt.

Inese ik dienu Gunti aprūpē, mazgā, ģērbj. Regulāri mājās nāk medmāsa. Kreisajā kājā joprojām mēdz parādīties izgulējumi. Labās kājas amputētā apakšstilba «bedre» nav aizvilkusies. Reizi pusotrā mēnesī jāapmeklē traumatologs. Kad sadzīs, nav zināms, bet tad vajadzēs rehabilitāciju, protēzi. «Jebko, tikai, lūdzu, ne cietumu. Viņš taču pazaudēs visu,» Ineses acis pieplūst asarām. Guntim noteikta īpaša diēta, uztura bagātinātāji. Ģimene dzīvo uz pabalstiem, uz četriem sanāk 190 latu. Nav naudas savam ratiņkrēslam, un aizlienētais drīz jāatdod. Kopš pērnā gada izbrauciena reibumā Guntis alkoholu nelieto nemaz. Tādi mums noteikumi - nosaka Inese. Pats Guntis saka: «Kad padomāju, ka es tā pālī braucu un kas varēja būt… slikti paliek. Bet tajā brīdī smadzenes nez kur sagriezušās.»

Nevar būt spīdzināšana

Gunta cerības vēl ir uz apelācijas tiesu. Viņa advokāts J. Zēģele atzīst - likumu var tulkot formāli gramatiski, taču šajā gadījumā būtu jālieto teleoloģiskā likuma tulkošanas metode - pēc mērķa, ko likums paredzējis sasniegt. «Likumdevējs ir paredzējis, ka var atbrīvot no soda izciešanas konkrētos gadījumos, un šis ir tāds,» skaidro advokāts. Gunta rīcība arī neesot radījusi smagas sekas apkārtējiem. J. Zēģele uzsver - sods nedrīkst būt fizisku ciešanu sagādāšana, taču tieši tā sanāks - kas Gunti cietumā iznēsās, izcilās?

Tiesībsarga biroja pārstāve Ineta Piļāne saka: «Saskaņā ar cilvēktiesību standartiem tiesai, piemērojot sodu personai, noteikti jāvērtē arī personas veselības stāvoklis.» Tiesa nevarot noteikt tādu sodu, apzinoties, ka soda izpildes vieta nevarēs nodrošināt personai atbilstošus apstākļus veselības stāvoklim. 2007. gadā Tiesībsarga birojs, pārbaudot kāda apcietinātā - 1. grupas invalīda ar smagiem kustību traucējumiem - sūdzību, konstatēja, ka netiek nodrošināta vajadzīgā aprūpe, nav iespējas doties pastaigās, nav pat ratiņkrēsla. Taču visiem ieslodzītajiem ir jābauda tās pašas tiesības - pastaigāties, aprūpēt sevi, nomazgāties, paēst.

Kā norāda Providus pētniece Ilona Kronberga - būtu rūpīgi jāvērtē personas veselības stāvoklis, ja vien pastāv aizdomas, ka tas cietumā radīs šķēršļus pilnvērtīgam soda izpildes procesam. Soda izpildes mērķis ir piemērot notiesātajam tādus resocializācijas pasākumus, lai viņš spētu, vēlētos un mainītu savu uzvedības modeli sabiedrībā. Ja persona savas veselības dēļ nevar piedalīties cietumā organizētajos pasākumos - atkarību novēršanā, izglītības apguvē, nodarbinātības un citos pasākumos, tad mērķis nav sasniegts.

Ieslodzījuma vietas pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte norāda: «Nodrošinām jebkurus medicīniskos apstākļus personai, kas notiesāta vai apcietināta.» Taču esot atsevišķas personas, kuru veselības aprūpe rada ļoti lielas problēmas, jo tā ir ļoti specifiska. «Katrā cietumā ir sertificēts medicīniskais personāls, ir medicīniskā daļa. Tā izvērtē, vai paši spēj veikt pārsiešanu vai jāsūta uz Latvijas cietuma slimnīcu,» saka V. Puķīte. Vizītes pie sava ārsta brīvībā gan parasti nenodrošinot, tam nav paredzēts finansējums. Cietuma slimnīcas ārsti tad konsultē un vērtē, vai vajag nodrošināt vizīti ārpusē. Rehabilitāciju gan cietumā neveicot. V. Puķīte saka - tiesa jau var atlikt soda izciešanu uz laiku. Latvijas cietumos ir trīs ieslodzītie ratiņkrēslos, viens Latvijas cietuma slimnīcā.

Aizturēto un ieslodzīto palīdzības fonds Gara spēks atzīst, ka cietumos ir lielas problēmas ar medicīnisko pakalpojumu nodrošināšanu. Fonda konsultants Boriss Klopcovs teic: neviens normatīvais akts neparedz īpašu kārtību attiecībā uz ieslodzītajiem ar kustību traucējumiem, piemēram, ratiņkrēslos. «Tā kā nav paredzēta īpaša kārtība šādu personu aprūpē, cietuma administrācijai ir tiesības faktiski ignorēt šādu personu,» viņš norāda un piebilst - trūkst arī pielāgotu telpu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

No likuma un Konvencijas
Krimināllikuma 262. panta otrā daļa. Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. (KL 51. pants. Ja notiesātais pirms pilnīgas soda izciešanas izdarījis jaunu noziedzīgu nodarījumu, jaunajā spriedumā noteiktajam sodam pilnīgi vai daļēji pievieno sodu, kas nav izciests).
KL 59. panta sestā daļa. Ja persona, kura notiesāta par noziedzīgu nodarījumu, pēc sprieduma pasludināšanas saslimusi ar citu smagu, neārstējamu slimību, tiesa var atbrīvot šo personu no soda izciešanas.
EP Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 3. pants uzliek valstij pozitīvu pienākumu nodrošināt, lai visi ieslodzītie tiktu turēti apstākļos, kas savienojami ar cilvēka cieņu, lai nepakļautu personu tādas intensitātes grūtībām vai pārbaudījumiem, kas pārsniedz neizbēgamo ieslodzījumam piemītošo ciešanu līmeni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?