Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jūlijs, kas pieprasīja stāstu

«Divi mūsu aktieri vasarā pelnīja naudu izdzīvošanai. Novembrī gaidām atpakaļ. Bet cik var sēdēt, rokas klēpī salikuši?» par izrādi ar nosaukumu Par vienu vīru sāk stāstīt viens no teātra apvienības umka.lv kodola Ģirts Šolis. Jaunā umka.lv izrāde, kas piektdien Spīķeros piedzīvos Latvijas pirmizrādi, iepazīstina ar jauniem vārdiem - Ģirtam Šolim stāstu par vientulību palīdzēs stāstīt muzikālā apvienība Gaujarts.

«Bērns» divu nedēļu laikā

Stāsts par aktieriem Vācijas atrakciju parkā, pelnot naudu, darbinot marionetes, umka.lv raksturo spilgti. Četri Latvijas Leļļu teātrim skoloti aktieri apstākļu sakritības un sava mākslinieciskā redzējuma dēļ no oficiālās teātra vides izkrita, jau ar pirmajām izrādēm līdzi paņemot nelielu, bet noturīgu skatītāju bariņu. Nē, fakts, ka no oriģinālās četrotnes jaunajā izrādē darbojas tikai viens (Ģ.Šolis atbildīgs par scenogrāfiju, lellēm un režiju), par grupas izjukšanu neliecina. «Lainsuojattomat festivālam Somijā šogad bija desmit gadu jubileja, viņi gribēja, lai umka.lv šajā reizē ir klāt. Stāstu, ka neko nevaru aizvest, ja nu, smejos, monoizrādi. Viņi saka - ved. Nācās saspringt. «Bērns» piedzima divu nedēļu laikā. Zēni uz to nebija gatavi. Viņiem likās, ka teātris top lēni, apcerīgi, bez konfliktiem,» stāsta Ģirts Šolis. «Zēni» šajā gadījumā ir Gaujarts - Edgars Makens, Rūdolfs Kokins, Mārcis Gurtiņš, Edgars Šubrovskis, ar ko kopā Ģ.Šolis strādā līdztekus umkai.lv.

Kad piedzima Jūlijs

Sākumā izrāde veidota, pamatojoties uz Gaujarta repertuāru. «Bet, tiklīdz piedzima Jūlija lelle, kļuva skaidrs, ka tai nepatīk tas, ko bijām izdarījuši. Nācās visu darīt no jauna, izveidojās stāsts.» Par kādu vīru jeb angliski labskanīgākais About a Man stāsta par vientuļu vīru pasta darbinieku Jūliju, kura hobijs ir elektrotehnikas remontēšana. Jūlija dzīve ir rutīna bez sapņiem un komunikācijas ar ārpasauli. Kādu dienu viņa pakalpojumi pastam vairs nav nepieciešami. Kā nojaušat, Jūlijs ir uz atklājuma sliekšņa - tūlīt viņš uz pasauli paskatīsies citām acīm. Un šai ceļojumā paņems līdzi arī skatītāju.

Izrādē darbojas tikai viena lelle, kaut netrūks arī skatītāju tik iecienītās priekšmetu atdzīvināšanas. Ģirtam Šolim patīk, ka izrādē šoreiz ir arī «pirmreizīgas» lietas, piemēram, viņam kā režisoram bijusi iespēja izmēģināt spēkus darbā ar aktieriem neprofesionāļiem. Tomēr radikālu atkāpju no umka.lv rokraksta neesot. «Es pat gribētu, lai ar laiku mums atkāpju būtu vairāk. Bet šeit tomēr ir kas jauns - jauks stāsts par šodienas cilvēku. Par vientuļu cilvēku, par vērtībām, arī par to, ka lietas ap mums ne vienmēr ir tikai tas, kas tās ir, bet drīzāk - ko tās nozīmē. Līdz šim mums ir dominējušas sociālas tēmas.» Ģ.Šolis atminas, piemēram, Norvello, «riktīgu krīzes laika izrādi». Šī būšot muzikālāka, vieglāka. «Kad atgriezīsies puiši, varbūt taps kas jauns. Laikam jau esam apsēsti. Jo štruntīgāk sāk iet citās dzīves jomās, jo vairāk gribas, lai būtu labāks teātris,» viņš saka. Nauda? Teātris faktiski sevi neatpelna. Bet ir gandarījums, ka cilvēki ir atnākuši noskatīties umka.lv izrādi.#

Teātris

Umka.lv un Gaujarts izrāde Par vienu vīru

Dirty Deal Cafᅢᄅ, Maskavas 12, korpuss 2

30.X, 6.XI plkst.19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?