Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Jūrascūciņas labsajūtai un veselībai

Viena no biežākajām jūrascūciņu kaitēm ir dzīvnieciņa apmatojuma un ādas problēmas. Jūrascūciņām ir ļoti plāna, jutīga āda, un tās ir uzņēmīgas pret ādas slimībām. Vesela jūrascūciņa kasās reti, un tās apmatojums ir spīdīgs, bez blaugznām. Slikta barība, zema vides temperatūra un stress var pastiprināt jebkuru ādas problēmu, īpaši jaunām jūrascūciņām. Viens no svarīgākajiem vides faktoriem jūrascūciņu ādas veselībā ir gaisa mitrums. Ja telpas ir siltas un ar paaugstinātu gaisa mitrumu, tas var būt kā veicinošs dažādu ādas iekaisumu un sēnīšu infekciju veidošanās iemesls.

Pastiprinātu kasīšanos jūrascūciņai var izraisīt stresa apstākļi, jo šie dzīvnieciņi ir stresa uzņēmīgi. Saimniekam palīdzība jāmeklē, ja mīluļa apmatojums kļūst nespodrs, blaugznojas, ja uzkrītoši krīt laukā apmatojums, parādās pliki ādas laukumi, dzīvnieciņš nepārtraukti kasās līdz pat asinīm un uz ādas parādās kreveles. Visbiežāk jūrascūciņām ādas problēmas izraisa parazīti (utis, kašķa ērces), sēnīšu infekcija, bakteriāla infekcija, alerģiska reakcija. Bieži tās var būt arī vairākas problēmas kopā. Sēnīšu infekcijas visbiežāk novēro siltā laikā. Tad uz ādas, visbiežāk purniņa un kāju apvidū, parādās niezoši laukumi bez apmatojuma. Bojātie laukumi var būt iekaisuši un klāti ar krevelītēm. Sēnīti var diagnosticēt, sūtot apmatojuma paraugu laboratoriskai izmeklēšanai, bet dažu sēnīšu veidus var diagnosticēt veterinārajā klīnikā ar ultravioletas gaismas palīdzību. Ārstēšanā izmanto gan pretsēnīšu šampūnus, ziedes, gan speciālu šķīdumu, kas jālieto uz skartajām vietām. Kašķi izraisa kašķa ērcītes, kas dzīvo zem ādas. Inficēšanās visbiežāk notiek kontakta ceļā ar jau inficētu dzīvnieku. Kašķa ērcītes izraisa spēcīgu niezi, jūrascūciņas pašas sev kož, plēš laukā apmatojumu, skrāpē, veidojas kreveles un asiņainas brūces. Veterinārārsts dzīvniekam paņems ādas nokasījumu un ar mikroskopa palīdzību ērcīti diagnosticēs. Ārstēšana ir efektīva, un visbiežāk tās procesā var izmantot skaustā pilināmus medikamentus, taču pašlaik tie reti pieejami, tāpēc visbiežāk izmanto pretparazitāras injekcijas, kuras jāveic ik pa desmit dienām trīs reizes. Arī jūrascūciņu utis, ko apmatojumā var redzēt ar neapbruņotu aci, ir viegli ārstējamas, visbiežāk pret tām izmanto uz apmatojuma izsmidzināmos sprejus.

Ja jūrascūciņa tiek ārstēta no parazitārām slimībām, ļoti svarīgi ir jūrascūciņas mājokļa, trauku u. c. piederumu dezinfekcija.

*Rīgas zoodārza ambulances veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?