Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kādā purvā esi, tādas ogas jāēd

Mēs esam Juglas ceļotāji. Mūsu mājas ir Juglas bibliotēkā Brīvības gatvē 430a.

Jau ilgus gadus Rīgas Centrālās bibliotēkas Juglas filiālbibliotēkas vadītāja Sandra Kokina savā bibliotēkā veido un uztur īpašu dvēseles auru, kura vieno ne tikai Juglas iedzīvotājus.

Te regulāri notiek tikšanās ar rakstniekiem, māksliniekiem, aktieriem un citiem interesantiem cilvēkiem. Visi šie radošie pasākumi vienmēr ir kupli apmeklēti, un lielākā daļa auditorijas parasti ir seniori.

Ar kādu mīlestību zāle klausās labu dzeju un mūziku, iepazīstas ar mākslinieku gleznām! Vienmēr pārņem sajūta, ka cilvēki aiznes uz mājām lielu dvēseles bagātību un siltumu.

Līdztekus šim svētīgajam darbam Juglas bibliotēkā Sandra daudzus gadus organizē un vada ekskursijas visā Latvijā.

Esam bijuši visās skaistākajās savas zemītes vietās - Pētera Upīša ceriņu dārzā Dobeles pusē, Pokaiņos, mūsu valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimtajās mājās Aučos, Edvarta Virzas Billītēs, Sēlijas pusē, Vidzemē, Kurzemē, Latgalē - šo neaizmirstamo braucienu uzskaitījumu varētu turpināt gandrīz vai bezgalīgi.

Šīs ekskursijas cilvēkus ir padarījušas par aktīvu ceļotāju un tuvu draugu kopu. Tāpēc mēs tā sevi arī dēvējam - Juglas ceļotāji.

Mums bezgala svarīga ir Sandras nenovērtējamā darbošanās ar saviem lasītājiem, tajā skaitā īpaši jau ar senioriem. Tā rada mūsos līdzdalības un piederības sajūtu. Sajūtu, ka esam šai dzīvei vajadzīgi un piederīgi. Šī sajūta dod stimulu pilnvērtīgi dzīvot. Tādā veidā Sandra ir izglābusi no vientulības ne vienu vien senioru.

Kā glābēji dzēš ugunsgrēkus, tā Sandra senioriem dzēš vientulību, un tas ir ļoti svētīgs darbs.

Sestajā oktobrī bija pēdējā mūsu ekskursija. Bijām Limbažu pusē. Baudījām skaisto rudeni. Bijām Laugas purvā. Zemnieku saimniecība Gundegas izveidota kā zinātniskās pētniecības saimniecība, kurā tiek ieviestas un pārbaudītas jaunākās tendences un inovācijas bioloģisku produktu ieguvē.

Pabijām zinātnieka A. Špata saimniecībā. Bez lielogu dzērvenēm šeit audzē smiltsērkšķus, pīlādžus, irbenes un citas vērtīgas ogas, kuras tiek pārstrādātas garšīgos un veselīgos produktos. Lasījām arī dzērvenes. Saka, ka katru dienu jāapēd desmit ogas, tas palīdz sirdij un asinsvadiem.

Savukārt zemnieku saimniecības Sautlāči saimnieks J. Ulmis aicināja veselīga dzīvesveida piekritējus un visus, kam interesē Latvijas dabas augu daudzveidība, arī fitoterapijas noslēpumi. Aplūkojām ārstniecības augu brīvdabas ekspozīciju un ieguvām plašu informāciju par pirtsslotiņām, ārstnieciskajām tējām, dabīgiem uztura bagātinātājiem.

Brīnišķīgs bija zemnieku saimniecības Reķi ābeļdārzs ar 8000 ābelēm. Arī Latvijā māk audzēt ābolus! Tas skaistums ir jāredz. Pavasarī šeit tiek ļaudis aicināti uz Ābeļziedu svētkiem.

Kādā purvā esi, tādas ogas jāēd!

Enerģijas akumulatori

Pasaules Garīgās veselības dienā 10. oktobrī mums, 80 senioriem, bija iespēja gūt†neaizmirstamus iespaidus†Rīgas domes Labklājības departamenta rīkotajā Dienā labām domām, kas notika†Dienas centrā Kamene.

Domāju, katra Latvijas seniora sapnis ir ieraudzīt un dzirdēt divus sava vecuma laikam gan visaktīvākos veselīga dzīvesveida popularizētājus Inesi Ziņģīti un Anatoliju Danilānu.

Gan Ineses Ziņģītes vadītā gandrīz divas stundas ilgā Veselības nodarbība, gan daktera Danilāna†lekcija - dzīves ziņa Dzīvot ilgi un laimīgi! - pagāja ļoti ātri un izpelnījās visu klātesošo sajūsmu.

Lektoriem klausītāji uzdeva nebeidzamus jautājumus, uz kuriem tika sniegtas atbildes pat tējas pauzes laikā. Nezinu, kā labāk apzīmēt šīs unikālās personības - vai par enerģijas kamoliem, no kuriem katrs aiznesām līdzi uz mājām ne tikai pa dzīparam, bet gan pa veselai šķeterei? Vai par enerģijas akumulatoriem, kuri mūs uzlādēja ilgākam laikam? Vai par spridzeklīšiem, kuri katrā klausītājā rada vēlēšanos tāpat kā viņi - nebūt iesīkstējušam un slinkam, bet gribēt būt optimistam līdzīgi viņiem. Un kustēties, darboties, piekopt aktīvu dzīvesveidu!

Inese Ziņģīte ne tikai stāstīja par savām nebūt ne vieglās dzīves gaitā gūtajām atziņām un demonstrēja dažādus vingrojumus, bet arī ļāva kopīgi izmēģināt viņas izstrādāto ikrīta noberzēšanos ar dvieli, kas†pēc vingrošanas un ūdens procedūrām aizņem tikai 20 minūtes, toties dod mundrumu visai dienai.

Vēl varējām darboties deju un kustību terapijas grupā vai vizuāli plastiskās terapijas sesijā, kur mēģinājām izteikt domas un emocijas bez vārdiem. Interesantas bija arī nodarbības RD Labklājības departamenta darbnīcā.

Piemiņai par šo jauko dienu varēja paņemt sev līdzi nozīmīti vai atslēgas piekariņu ar paša zīmējumu no radošās nozīmīšu darbnīcas.

Es uzzīmēju oranžu ziedu ar zaļām lapiņām, kas koncentrējis sevī šajā dienā gūtās brīnišķīgās emocijas.

Mudīte Smiltena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?