Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Kas ir E621?

Reiz darbā pie pusdienu galda dzirdēju divu kolēģu sarunu par pārtikas piedevu E621. Neatminos, kas tas bija par produktu, bet viena no kolēģēm, pētot produkta etiķeti, tā sastāvā bija pamanījusi E621. Otra, to izdzirdot, bija šokēta: «Tu ko? Tiešām? Tur arī?» Toreiz arī es biju izbrīnīta - ne jau par to, ka kāds produkts satur man nezināmu pārtikas piedevu, drīzāk par to, ka kāds vispār zina, kuri ir sliktie E.

Intereses dzīta, pēc pusdienām steidzos pie datora, lai internetā sameklētu, kas tas E621 par zvēru, ja reiz izraisa tādu paniku. _www.evielas.lv_ lasu - E621 ir garšas pastiprinātājs. Ietekme uz veselību: galvassāpes, neskaidra redze, astma, depresija, bronhu spazmas, sirds slimības. Var negatīvi ietekmēt plaušas, kuņģi, acis, zarnas. Tiešām baiss zvērs, toreiz nodomāju. Lai arī lielveikalā stundām ilgi produkta etiķetes nepētu, kopš izlasītā vienmēr paskatos, vai produktā nav E621. Ja ir, lieku atpakaļ plauktā. Galvassāpes, neskaidru redzi un depresiju man nevajag.

Lielākoties iepērkos lielveikalos, eko bodēs neesmu pat kāju spērusi. Šad un tad labprāt aizšauju arī uz tirgu. Tur Latvijā audzētus produktus nemeklēju, jo nav ticības, ka biete vai burkāns tiešām būs audzis kādā no pašmāju zemnieku saimniecībām. Ticību pārdevējiem iedragājis mans paziņa, kas pats Rīgas Centrāltirgū rudeņos tirgo no Polijas ievestus «latviešu» ābolus. Viņš pats man reiz sacīja, ka pārdevēju teiktajam tirgū ticēt nevarot, jo viņiem galvenais ir notirgot preci. «Ja prasīsi, vai tās ir itāļu vīnogas, pārdevējs atbildēs, ka tās augušas saulainākajā Dienviditālijas reģionā,» skaidro paziņa. Šā iemesla dēļ, šogad dodoties zemeņu meklējumos, mans kritērijs tirgū bija lētas, ne obligāti pašmāju ogas. Latviešu zemenes maksāja Ls 3,50 kilogramā, savukārt poļu vai grieķu - Ls 1,20. Izvēlējos poļu - galu galā plūdos slīkstošie kaimiņi jāatbalsta.

Vispār ēdu visu ko, īpaši necimperlējoties, vai tomāts audzis vecmāmiņas siltumnīcā vai Spānijas tomātu plantācijās. Tomēr, izvēloties pārtiku, ir daži nerakstīti likumi, kurus ievēroju, - pērku tikai krējumu, nekad krējuma izstrādājumus. Maizi - tikai rupjo vai saldskābo. Ja makaroni, tad tikai labas kvalitātes, kas vārot nesalīp vienā lielā miltu kunkulī. Salātus ēdu tikai mājās gatavotus, jo prātā aizķēries dzirdētais par salātu mazgāšanu lielveikalos. Vārītā desa? Zinu, ka slikta, bet man garšo. Nu un kas, ka produkts tikai VAR saturēt gaļu, bet, visticamāk, nesatur. Labu apetīti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?