Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Kaut kas, ar ko izcelties

«Tā ir darbinieka pievienotā vērtība,» tā par CV minētajiem profesionālajiem un dažādu papildprasmju sertifikātiem saka biznesa konsultāciju un mācību centra LatConsul valdes loceklis Normunds Lokenbahs. Viņš uzskata, ka pašreizējā darba tirgū to esamība ir īpaši svarīga, savukārt darba tirgus eksperti uzsver, ka nopietni sertifikāti, kuru ieguve prasījusi nopietnas pūles, augstu vērtēti vienmēr.

Nopietnāki ir vērtīgāki

Kamēr darba devējam darba tirgū ir no kā izvēlēties, viņš neapšaubāmi gribēs pieņemt darbā pēc iespējas zinošāku pretendentu, tāpēc sertifikāti kā papildizglītības apliecinājumi noteikti ir priekšrocība, uzsver N. Lokenbahs. Kā raksta karjeras portāls CareerBuilder.com, ASV pat parādījusies prakse jau pašā CV augšgalā, blakus vārdam un uzvārdam, norādīt arī iegūto profesionālo sertifikāciju abreviatūras, lai, pretendējot uz vakanci, iekristu acīs potenciālajam darba devējam uz daudzu citu CV fona.

«Jo senāk iegūta vispārējā izglītība vai profesionālā kvalifikācija, jo būtiskāka nozīme tam, kā cilvēks tālākās darba dzīves gaitā ir papildinājis savas prasmes,» saka Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Pakalpojumu departamenta Apmācību nodaļas vadītāja Eva Lossane un piebilst, ka sevišķi nozīmīgi papildizglītības sertifikāti ir tad, ja darbam nepieciešamas specifiskas prasmes.

Darba tirgū vienmēr augstu vērtēti starptautiski atzītie un ilgtermiņa mācību sertifikāti, kas iegūstami, nokārtojot noteiktu eksāmenu, norāda SIA Eiro personāls vadošā konsultante un valdes locekle Arta Biruma. Savukārt sertifikāti no dažu dienu semināriem, kur cilvēks tikai sēdējis un klausījies, neko darbinieku atlases procesā īpaši neietekmē. «Angļu valodas kursu sertifikātam arī ir mazāka nozīme nekā intervijā pierādītām valodas prasmēm,» A. Biruma teic.

ACCA, PMA un citi zvēri

Galvenā darba devēju uzmanība fokusējas uz tiem sertifikātiem, licencēm un akreditācijām, kas nepieciešami konkrētā darba veikšanai. «Piemēram, dažāda līmeņa profesionālie sertifikāti IT jomā, brokera licence, darba aizsardzības sertifikāts, autovadītāja apliecība, valodas zināšanu līmenis (TOEFL un citi) utt.,» uzskaita A. Biruma. «Iepriekš darba devēji bija gatavi vairāk attīstīt cilvēkus, lai viņi šos sertifikātus nokārto, jau stājušies darba attiecībās. Patlaban tiek meklēti darbinieki, kuriem tas viss jau ir,» viņa atzīst. Starptautiskās profesionālās akreditācijas (tādas kā ACCA grāmatvežiem, CFA finanšu analītiķiem, Cisco un Microsoft sertifikāti IT jomā, IPMA, PMA, PRINCE2 projektu vadībā u. tml.) svarīgākas ir starptautiskajiem uzņēmumiem, kuri vēlas būt pārliecināti par pretendenta kvalifikācijas atbilstību starptautiskajiem standartiem.

Runājot par papildprasmēm, līdz ar jau ierasto pieprasījumu pēc valsts valodas, vairāku svešvalodu zināšanām un datorprasmēm pieredzējuša lietotāja līmenī, augstu kotējas arī izglītība projektu izstrādē un vadībā, stāsta N. Lokenbahs. Tāpat pieprasīti ir mācību kursi grāmatvedībā, apmeklētība nemazinās arī darba aizsardzības un ugunsdrošības speciālistu kursos, jo apliecība šādiem speciālistiem ir obligāta pēc likuma. Jāpiebilst, ka profesiju, kur regulāra resertifikācija ir neizbēgama, nav mazums. Piemēram, ir gadījumi, ka elektriķi mācās elektriķu kursos tikai tādēļ, lai iegūtu sertifikātu, jo bijušais darba devējs tā arī pateicis - būs sertifikāts, atkal būs arī darbs. «Pārsvarā gan cilvēki nāk mācīties nevis sertifikāta, bet zināšanu dēļ,» bilst N. Lokenbahs.

Pirtslietas - vienaldzīgas

«Attieksme pret nepieciešamību papildināt zināšanas dzīves laikā ir ļoti individuāla, bet jauna darba meklējumi bieži tam ir kā papildu stimuls. Darba tirgus prasības mūsdienās arī ļoti strauji mainās,» saka E. Lossane no NVA, komentējot dažādu sertifikātu «kolekcionēšanu», ar ko savu brīvo laiku cenšas aizpildīt daudzi bezdarbnieki. «Jebkuras jaunas zināšanas un prasmes (nevis sertifikāts!) ļauj iegūt kādas priekšrocības darba tirgū,» uzsver arī A. Biruma. Piemēram, cilvēkam, kam ir pieredze grāmatvedībā plus papildus iegūts ACCA vai CFA sertifikāts, kā arī zināšanas par IFRS principiem, šis komplekts var veicināt karjeras izaugsmi darbavietā vai arī palielināt izredzes atrast jaunu darbu. Bet vai nepietiek ar vienu kārtīgu augstāko izglītību attiecīgajā jomā? «Diemžēl patlaban vairākums augstskolu pret studentiem nav pārāk prasīgas, tāpēc bieži vien bakalaura, pat maģistra diploms darba devējam par absolventa zināšanām neko negarantē,» A. Biruma atbild, taču norāda, ka izvēle starp pieredzi vai izglītību jebkurā gadījumā atkarīga no darba devēja un sfēras. Papildizglītības apliecinājumi tomēr norāda uz cilvēka profesionālo attieksmi pret savu specialitāti, viņa pašiniciatīvu un mērķtiecīgu pieeju savas karjeras veidošanai. Tiesa, sertifikāts pirtslietās vai floristikā, ja tie ir tikai hobiji, darba devējus lielākoties atstās vienaldzīgus, A. Biruma skaidro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?