Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Klasiķi, jaunuļi un latvieši

Šodien Berlīnē sākas jubilejas svinības - tiek atklāts 60.Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kura vēriens, daudzos simtos mērāmās filmu programmas un pamatīgā vēsture īpašus komentārus neprasa. Kaut jubileja ir īstais laiks, lai pārlapotu šī savulaik pašā aukstā kara sākumā dzimušā festivāla vēsturi, tā centienus ilgu laiku būt kultūru tiltam un dialoga vietai starp austrumiem un rietumiem.

Atraktīvais _Berlināles_ direktors Dīters Kosliks, kuram patīk košas šallītes un kurš mīl vācu kino, festivālam izvēlējies ārkārtīgi demokrātisku un būtībā vienkāršu koncepciju: «Šī _Berlināle_ būs stilu un žanru miksējums, kurā piedalīsies gan cerīgi iesācēji, gan atzīti režisori.» Gods un slava Koslikam - iztikts bez «diskursiem un sinerģijām», vienkārši un skaidri, atklājot formulu, ko cenšas ievērot vai ikviens festivāls milzis (Kannas, Berlīne, Venēcija), - festivāla mugurkaulu būvēt no populāriem vārdiem - izcilu režisoru filmām, taču paralēli taustīties un meklēt jaunas asinis.

Jau iepriekš izredzētie

Protams, katra festivāla centrs ir konkursa programma, kurā Berlīnes festivāla atlases komisija šogad ir iekļāvusi 24 filmas. Vismaz divas no tām jau ir nodrošinātas ar īpašu publicitāti un ievērību: Berlīnē notiks gan patlaban Šveicē mājas arestā esošā Romāna Polaņska filmas The Ghost Writer/Rēgu rakstnieks pirmizrāde (vairāk lasiet 13.II SestDienā), gan Mārtina Skorsēzes un Leonardo di Kaprio kopdarbs - dokumentālos faktos balstīts trilleris Shutter Island/Slēgtā sala. Abas šīs filmas pēc dažām nedēļām kļūs arī par Rīgas kinoteātra repertuāra vienībām, taču to Eiropas pirmizrāde notiks Berlīnē nopietna festivāla programmā.

No skaļiem režijas vārdiem konkursā vēl pārstāvēts ļoti dažādais un talantīgais brits Maikls Vinterbotoms, kuram ķešā jau ir divi Berlīnes Zelta lāči (2003. un 2006.gadā). Šoreiz Vinterbotoma pienesums konkursa programmā ir ASV un Lielbritānijas kopprojekts filma Killer Inside Me/Slepkava, kas manī ar Holivudas sejām Keisiju Afleku (Bena Afleka brālis) un Džesiku Albu. Pārējā konkursa programma piedāvā ne tik daudz režijas zvaigžņu vārdus, cik kolorītu panorāmas spektru: pārstāvēta Indija, Ķīna, Argentīna, Japāna, Turcija un, protams, stabilās Eiropas kino lielvalstis Francija un Vācija. Pēc ilga laika konkursā ietikusi Krievija (Alekseja Popogrebska filma How I Ended This Summer/Kā man klājās šajā vasarā). Pamatīgs un spēcīgs ir Ziemeļvalstu pieteikums - divas filmas no Dānijas (arī Dogmas dibinātāja Tomasa Vinterberga jaunais darbs), kā arī Norvēģijas pazīstamākā režisora Hansa Petera Mūlanna A Somewhat Gentle Man/Jaukais vīrs. Šķiet, šīs visas filmas redzējušam, būs jābūt absolūti informētam par būtiskākajām pasaules nekomerciālā kino tendencēm.

Festivāla lielo žūriju, kas vērtēs konkursa filmas, vadīs vācu kinorežijas klasiķis Verners Hercogs, žūrijā darbosies aktrise Renē Zelvēgere u.c. Šo filmu komplekts būs jāredz arī man - Starptautiskās Kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) žūrijas loceklei. Tas nozīmē, ka Renē Zelvēgeri, šerpo Hercoga kungu un mani varēsiet satikt vienos un tajos pašos seansos Potsdamas laukuma kinozālēs. (Nieks, bet patīkams.)

Kino kā eksportprece

Vēl bez lielā konkursa Berlīnē ir arī satelītskates, kuru piedāvājums nereti ir pārsteidzošs, - Forumā, Panorāmā, Bērnu filmu konkursā, retrospektīvajās u.c. skatēs ir ko smelt un smelt. Labi, ka to sapratuši arī Latvijas kino ļaudis, no kuriem, kā jau ierasts, uz Berlīni dodas vairāki desmiti. Taču šogad latvieši Berlīnē akcentēs ne tikai radošu iespaidu gūšanu vien - jau daudz rakstīts par Nila Skapāna animācijas filmas Burvīga diena piedalīšanos Bērnu filmu konkursā. Pērn Berlīnē šajā pozīcijā startēja Reiņa Kalnaeļļa animācijas filma Kad āboli ripo, arī pats Skapāns šajā izlasē piedalās ne pirmo reizi, tātad varam secināt, ka animācijas filmas bērnu auditorijai patiesi ir Latvijas eksportprece.

Kino kā eksportpreces potenciālu sapratusi arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, kas pirmo reizi atbalsta kādas filmu studijas stendu starptautiskā kino tirgū. Berlīnes kino tirgū latviešu animāciju prezentēs studija Rija (Rija saņēmusi atbalstu arī aktivitātēm citos kino tirgos), paralēli darbosies arī latviešu un igauņu kopējā pārstāvniecība - Baltic Films stends. Ziņots, ka alternatīvu meklējumu programmā Forum Expanded iekļauts mākslinieka Kriša Salmaņa videodarbs, jauno talantu radošajā nometnē Talent Campus piedalīsies Lote Eglīte, kura uzvarēja sīvā atlasē, ko veic Berlīnes festivāla pārstāvji.

Punkts Berlīnes festivālam tiks pielikts 21.februārī, kad tiks sadalītas balvas - Zelta un Sudraba lāči.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?