Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

KNAB pārbaude iespītēšanās dēļ

Nu jau bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants, kura atbrīvošana no amata pēdējās nedēļās tika pacelta mediju brīvības apdraudējuma līmenī, ir iespītējies un oficiāli informējis, ka neatmaksās valsts budžetā 305 eiro, kurus Valsts kontroles (VK) ieskatā 2013. gadā neattaisnoti notērējis taksometru braucieniem, kas nav saistīti ar NEPLP darbu - uz Biznesa augstskolu Turība lasīt lekcijas žurnālistikas studentiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šomēnes ir pieprasījis no NEPLP čekus un citu informāciju, kas attiecas uz šiem braucieniem, un apstiprina Dienai, ka ir sākta pārbaude, bet tās norises laikā par konkrētiem pasākumiem komentāru nebūs.

A. Dimants no vienas puses atzīst, ka šo disputu par taksometru rēķiniem var izmantot viņa kritiķi, pamatojot atstādināšanu no amata ar finanšu pārkāpumiem, bet vienlaikus uzstāj, ka šī viņam ir principa lieta, kurā nepiekāpsies. «Kāpēc man ir jāatmaksā, ja es nepiekrītu, ka braucu privātiem mērķiem, jo likums man atļauj apvienot abus darbus? Kas mums te ir - Staļina laiki, ka jākaisa sev pelni uz galvas? 300 eiro man ir liela nauda, man ir divi bērni un nav uzkrājumu. Es arī principa pēc netaisos to maksāt!» Dienai saka no amata pirms divām nedēļām atbrīvotais NEPLP priekšsēdētājs.

KNAB uzsākto pārbaudi A. Dimants uzskata par daļu no politiskā pasūtījuma, jo tas pēc laika sakritis ar Saeimā rosināto viņa atbrīvošanu. KNAB informācijas pieprasījumu par A. Dimanta izmantotajiem taksometra pakalpojumiem parakstījusi biroja priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Lai gan medijos un oficiālā sarakstē ar VK A. Dimants gada garumā konsekventi ir uzsvēris, ka braukāšana ar taksometru uz NEPLP rēķina, lai paspētu uz otro darbavietu Biznesa augstskolā Turība, nav uzskatāms par budžeta līdzekļu izmantošanu personiskām vajadzībām, ar viņa svētību pirms gada ar atpakaļejošu datumu grozīta NEPLP iekšējā kārtība taksometra pakalpojumu apmaksātai izmantošanai, nodrošinoties, ka braucieni darba vajadzībām tulkojami maksimāli plaši, noskaidroja Diena.

«Uzskatot, ka iepriekš veiktie braucieni, par kuriem saņemtas Valsts kontroles iebildes, pēc būtības bijuši saistīti ar darba pienākumu veikšanu, un tos aktualizētais iekšējais normatīvais akts pieļauj, nav uzskatāmi par privātiem, tika nolemts atmaksu neveikt,» pirms trīs nedēļām nosūtītajā vēstulē VK paziņojis tobrīd vēl NEPLP priekšsēdētājs A. Dimants. Aktualizētais iekšējais normatīvais akts, ko vēstulē VK min A. Dimants, ir NEPLP iekšējais nolikums, kas regulē transporta līdzekļu un transporta pakalpojumu izmantošanu.

No šī NEPLP nolikuma braucieniem uz augstskolu, kurā jāpasniedz lekcijas, ar gariem zobiem var mēģināt pielāgot atrunu, ka par taksometra pakalpojumu izmantošanu darba pienākumu pildīšanai var tikt uzskatīti arī «tie īpašie gadījumi, kad darbinieks izmanto transportlīdzekli ārpus tiešajiem darba pienākumiem, (..) intensīvos darba apstākļos vai steidzamu uzdevumu izpildes termiņu gadījumā, lai nokļūtu no darba vietas līdz dzīves vietai vai līdz citam gala mērķim». Tomēr pāris mēnešu pēc VK revīzijas nolikums grozīts, papildinot ar punktu, ka ar braucieniem darba pienākumu ietvaros saprotami visi braucieni, īstenojot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 60., 61. un 62. pantā noteiktos pienākumus un tiesības. Šie panti pēc būtības noteic NEPLP locekļa statusu, tādēļ saprotamā valodā tas nozīmē, ka darba pienākumi ir viss, ko dara NEPLP loceklis. Tas, ka nolikums tomēr grozīts, liecina, ka vismaz daļēji problēma de facto ir atzīta. «Tad mēs to neuzskatījām par pārkāpumu pilnībā, tagad uzskatām daļēji,» saka bijušais NEPLP šefs, uzsverot, ka pēc 2014. gada revīzijas aizrādījumiem viņš ne reizi nav izmantojis NEPLP apmaksātu taksometru, lai nokļūtu uz lekcijām Turībā, tikai gadījumiem, ja augstskolā pārstāvējis padomi.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, vismaz daļā no čekiem, kurus A. Dimants iesniedzis par taksometra pakalpojumiem, kā maršruta sākums norādīts Ģertrūdes ielas 123. nams, kur atrodas A. Dimanta dzīvoklis. Viņš apgalvo, ka ne reizi no mājām nav devies par valsts naudu apmaksātā taksometrā lasīt lekcijas Pārdaugavā esošajā Biznesa augstskolā Turība Graudu ielā 68. NEPLP apmaksātu taksometru no mājām viņš esot izmantojis vienīgi darba vajadzībām, piemēram, «ja vakarā uzvalkā jābrauc uz tiešraidi televīzijā», bet ar apmaksātu taksometru uz Turību braucis vienīgi no padomes biroja Smilšu ielā, ja ieilgusi padomes sēde un kavēts otrs darbs. «Es jau ne uz veikaliem ar taksometru braukāju. Ir bijušas reizes, kad arī NEPLP darīšanās braucu par savu naudu,» uzsver A. Dimants.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?