Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ko grilējam?

Garda ēdiena radīto labsajūtu grūti salīdzināt ar ko citu, jo tā ir tik tīkama bauda. Tik skurbinošas sajūtas radoša. Tā skar cilvēka dziļākos slāņus burtiskā nozīmē - ēdiens uztur mūs pie dzīvības, nodrošina ar nepieciešamo enerģijas daudzumu un galu galā ietekmē mūsu veselības stāvokli un, ko tur slēpt, arī dzīves ilgumu. Tā ka par ēšanas baudu nebūtu vispār ko strīdēties.

Taču tieši tādēļ, ka ēšanas bauda bieži ir tik nepārvarams kārdinājums, mēs nereti šīs baudas pavadā krītam par upuri pārmērībām. Pārmērībām ne tikai apēstā un izdzertā apjoma, bet arī pagatavošanas veida ziņā.

Jaunākās paaudzes bērni laikam nemaz neatceras tādus laikus, kad vasaras sezona bija iespējama bez grilēšanas, lai gan arī mūsu jeb trīsdesmitgadnieku paaudzes bērnībā šašlikus cepām šim mērķim pielāgotos ugunskuros vai dažādos čuguna veidojumos. Taču tolaik tādi prieki bija retums kaut vai tā vienkāršā iemesla dēļ, ka gaļa un tās produkti paši par sevi bija retums veikalu plauktos.

Tagad par vasaras sezonas sākumu liecina nevis pirmie siltie saules stari, gaišie vakari un žilbinošais lapu zaļums, bet grilējamās gaļas reklāmu parādīšanās plašsaziņas līdzekļos un dažādu cepamo ierīču izvilkšana pircēju degungalā tirdzniecības vietās. Ak jā, un vēl tās nelaimes ar degšķidruma pudelēm. Tik nešķiramas kļuvušas šīs parādības.

Nenoliedzu, ka, pavadot brīvdienas laukos lielākā radu vai draugu pulkā, arī mēs īpašā čuguna kastē uz malkas oglēm cepam gaļu vai zivis. Taču vairāku iemeslu dēļ pēdējā laikā esmu sākusi aizdomāties par šīs nodarbes lietderības koeficientu un ietekmi uz apkārtējo vidi.

Mājā, kur dzīvojam Kopenhāgenā, ir gan dārza terase, gan palicis grils no priekštečiem. Pirmais instinkts, vasaras sezonai sākoties, protams, ir sarīkot ģimenei jauku maltīti dārzā. Tomēr trim cilvēkiem nepieciešamais vistas filejas daudzums un tās cepšanas ilgums izrādās neproporcionāli mazs iepretim tam laikam, kas nepieciešams grila ogļu uzkarsēšanai, un tam karstuma daudzumam, kas lēni un pamatīgi izkūp jau tā karstajā vasaras gaisā, oglēm izdziestot.

Protams, ka ēdiena baudīšana svaigā gaisā un patīkamā sabiedrībā to pamata baudu padara vēl tīkamāku. Tomēr apziņa, ka dažu ceptas vistas vai zivs gabaliņu dēļ tik daudz enerģijas tiek palaists vējā un palielināts kaitējums mūsu planētai, mani dara apdomīgu. Patiesībā jau gardu ēdienu maltītei svaigā gaisā var pagatavot arī virtuvē, bet notiesāt - labā gaisotnē brīvā dabā.

Nav jau arī tā, ka esmu pret jebkādu cepšanu vasaras laikā. Lielam radu vai draugu pulkam satiekoties, grilēšana joprojām ir gana patīkams un lietderīgs pasākums, jo uz grila vienlaikus var pagatavot vairāk ēdiena nekā uz pannas vai cepeškrāsnī un arī ogļu radītā enerģija tiek izmantota daudz lietderīgāk, mazāk karsējot gaisu un planētu.

Varbūt tiešām dabai draudzīgākais un pašiem veselīgākais cepšanas veids ir tāds, kas iet roku rokā ar mūsu tautas tradīcijām - cept tad, kad ir sapulcējies liels ļaužu pulks un ugunskurs kurts goda vietā?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?