Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ko intervijās iepriekš solījis Kalnmeiers?

Lai arī pierasti, ka amatpersonas pirms apstiprināšanas amatā no žurnālistu acīm slēpjas un uz jautājumiem atbild nelabprāt, nule apstiprinātais ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers masu medijiem labprāt sniedzis intervijas un no preses uzmanības nav vairījies. Tiesa, viņš nav nācis klajā ar radikāliem paziņojumiem vai apgalvojumiem par nepieciešamajām izmaiņām, norādot, ka «prokuratūra ir kā liels tankkuģis, kura virzienu nevar strauji mainīt - tas jādara pamazām un saskaņojot ar komandu».

Galvenais, par ko viņš runājis, ka jāuzlabo prokuratūras darbs. Piemēram, Ē. Kalnmeiers vairākkārt minējis nepieciešamību sistemātiski organizēt apmācību seminārus prokuroriem. Par kolēģu kvalifikācijas krišanos liecinot tiesai nodoto lietu un attaisnoto personu skaits. «Ļoti daudz kritikas saņemam no tiesām par celto apsūdzību kvalitāti. Sākot kriminālvajāšanu, prokurors uzrāda apsūdzību. Jautājums ir, cik stabila ir šī apsūdzība. Šim rādītājam vajadzētu būt stabilākam,» norādījis Ē. Kalnmeiers. Īpaši kritiskus vārdus sarunā ar Dienu līdzīgi kā viņa priekšgājējs Jānis Maizītis viņš veltījis finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas kvalitātei. Tiesībsargājošo iestāžu funkcijas Ē. Kaln-meiers salīdzinājis ar mājas būvniecību - pirmstiesas izmeklēšanas iestādes būvei ieliekot pamatus; uzrādot apsūdzību, prokurors būvē sienas, bet, iztiesājot šo darbu, tiesa būvei uzliek jumtu. «Ja pamati nav stabili, sienas ir šķības un jumtu uzlikt ir pavisam grūti,» viņš teicis.

Tomēr vairums žurnālistu jautājumu pār viņu biruši saistībā ar smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Abiem ir īpašums Ugāles novadā, kur dzimis Ē. Kalnmeiers, un abiem Ugāles meži ir iecienītas medību vietas. Laika posmā no 1994. līdz 2000. gadam Ē. Kaln-meiers ir strādājis advokāta Guntara Antoma birojā, kura darbinieki snieguši juridiskos pakalpojumus uz apsūdzības sola nonākušajam A. Lembergam.

Ē. Kalnmeiers kategoriski jelkādu saistību ir noliedzis - Dienai viņš norādīja, ka A. Lembergu savā dzīvē saticis vienu reizi uz prokuratūras kāpnēm. Tāpat viņš noliedzis, ka plāno ietekmēt vai mainīt lietu izmeklēšanu par A. Lembergu, jo līdz šim tām neesot nemaz sekojis līdzi. «Man ir cits darbības lauciņš un prokuratūrā nav pieņemts jaukties citās lietās. Tas vienkārši būtu neprofesionāli un pat aizdomīgi, ja es tagad pēkšņi ietu pie saviem kolēģiem un bez jebkāda pamata iztaujātu - kas tev tajā vai šajā lietā. Tā tas nenotiek,» viņš skaidroja.

Tiesa, viņš arī nav tik kategorisks kā J. Maizītis, kurš intervijā Latvijas Avīzei savulaik atzinis, ka viņa vadlīnijas darbā ir tā sauktās A. Lemberga un digitālās televīzijas lietu izmeklēšana. Ē. Kalnmeiers šādu pozīciju neatbalsta. «Iestādes vadlīnija nevar būt kāda konkrēta lieta,» arī intervijā Latvijas Avīzei pirms apstiprināšanas amatā teicis Ē. Kalnmeiers.

Nav arī īsti skaidrs, cik liels ir pašu prokuroru atbalsts Ē. Kalnmeieram. Pats viņš minējis, ka milzīgs, savukārt Dienas avoti prokuratūrā saka, ka tomēr esot arī bažas par viņa objektivitāti un neitralitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?