Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Korupcijas skandāls apdraud ekonomiku

Spānijas konservatīvais premjerministrs Mariano Rahojs pēdējās dienās kā skaitāmpantiņu atkārto, ka nav saņēmis nelikumīgus maksājumus, kuri, kā liecina pagājušajā nedēļā publicēti dokumenti, gadiem ir ieplūduši viņa pārstāvētās Tautas partijas (PP) kasē. Viņš, neskatoties uz opozīcijas un simtiem tūkstošu spāņu prasību demisionēt, ir stingri apņēmies turpināt darbu, lai izvestu valsti no ekonomiskās krīzes.

Tomēr korupcijas skandāls nopietni iedragā M. Rahoja valdības tēlu laikā, kad tai nepieciešams nomierināt starptautiskos finanšu tirgus, no kuriem lielā mērā ir atkarīgs, vai Spānija neiestigs vēl dziļākos parādos, kas var radīt jaunas nepatikšanas krīzes mocītajai eirozonai.

Nauda un dāvanas

M. Rahojam un pašlaik Spānijā valdošajai partijai ir jātaisnojas par pagājušajā ceturtdienā valsts lielākajā laikrakstā El Pais publicētu sarakstu, kurā redzami daudzu vadošu PP politiķu un pazīstamu uzņēmēju vārdi, kā arī vairāku celtniecības uzņēmumu nosaukumi. Tiem pretī ir norādīti lieli skaitļi, kas, pēc laikraksta domām, ir naudas summas, ko ir saņēmuši politiķi.

El Pais uzskata, ka dokuments, kurā figurē datumi no 1990. līdz 2008. gadam, parāda PP melno grāmatvedību, ko ir veidojis partijas bijušais finanšu pārraugs Luiss Barsenass, kurš no amata atkāpās 2009. gadā saistībā ar apsūdzībām nodokļu nemaksāšanā un nezināmas izcelsmes naudas saņemšanā.

No dokumenta izriet, ka PP līderi kopumā gan skaidrā naudā, gan dažādās vērtīgās dāvanās ir saņēmuši vismaz 7,5 miljonus eiro (5,25 miljoni latu). Starp iespējamajiem saņēmējiem regulāri parādās arī pašreizējā premjera M. Rahoja vārds. Viņa kabatās no 1999. līdz 2008. gadam ik gadu esot ieripojuši 25 tūkstoši eiro (17,5 tūkstoši latu).

PP pietuvinātais Spānijas otrs lielākais laikraksts El Mundo publicējis L. Barsenasa iespējamās korupcijas shēmas detaļas, no kurām iziet, ka vairāki celtniecības uzņēmumi ir maksājuši PP politiķiem par to, ka tiem ir izgādāti valsts un pašvaldību pasūtījumi.

Laikraksts arī raksta, ka L. Barsenass ir piedraudējis PP vadībai atklāt naudas saņēmējus, ja valdība viņam nenodrošinās «izeju», lai izvairītos no cietumsoda. Valdība šādu informāciju noliedz.

Viena atzīšanās

M. Rahojs pirmdien, esot vizītē pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles, paziņoja, ka centriski kreisā laikraksta apgalvojumi esot «totāli un absolūti nepatiesi», vēsta BBC. Viņš arī solīja publiskot savus ienākumus un sacīja, ka tuvākajā laikā tiks veikts PP iekšējais audits.

Arī PP ģenerālsekretāre Marija Doloresa de Kospedala, kuras vārds ir atrodams El Pais publicētajā sarakstā, kategoriski noraida, ka partija būtu veikusi kādas nelikumības ar finansēm, un uzskata, ka tā ir sazvērestība, lai kaitētu PP un M. Rahoja valdībai.

Vairums sarakstā minēto PP politiķu apgalvo, ka nekad nav saņēmuši nelikumīgus maksājumus, bet Spānijas parlamenta augšpalātas - Senāta - prezidents Pio Garsija Eskudero atzinies, ka ir saņēmis 30 tūkstošus eiro (21 tūkstotis latu), ko uzrāda publicētais saraksts. Viņš norādīja, ka tas esot bijis aizdevums, ko viņš vēlāk partijai ir atmaksājis.

M. D. de Kospedala uzskata, ka viņas kolēģa atzīšanās nenozīmē arī pārējo sarakstā redzamo maksājumu ticamību, raksta The Christian Science Monitor.

Tikmēr citi PP augstākā ranga biedri, kuri nav minēti skandalozajā sarakstā, cenšas distancēties no partijas un valdības un ir aicinājuši veikt atklātu izmeklēšanu un saukt pie vainas atbildīgos, ja tādi būs.

Var nākties liecināt

Pat ja saraksts izrādīsies īsts, tas nepierādīs, ka no tajā minētajām personām kāda patiešām ir veikusi vai saņēmusi maksājumus.

Paši ziedojumi nav uzskatāmi par nelikumīgiem, ja vien PP par tiem ir informējusi nodokļu inspekciju. Partijai arī nav liegts maksāt saviem biedriem, bet viņiem par saviem ieņēmumiem obligāti jāinformē par nodokļiem atbildīgās iestādes. Tādēļ Spānijas ģenerālprokuratūra nodokļu inspekcijai ir pieprasījusi informāciju par PP, sākot no 2000. gada.

Spānijas ģenerālprokurors apgalvo, ka ir pietiekami daudz pierādījumu, lai varētu uzsākt izmeklēšanu par iespējamiem valdošās partijas finanšu pārkāpumiem, un vajadzības gadījumā liecināt vajadzēšot arī M. Rahojam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?