Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Krājumu veidošanas ieradums

Vakar ar prieku uzsitu pati sev uz pleca par to, ka uzkrājumu veidošanu saldētavā esmu ieviesusi savos virtuves paradumos. Braucot mājās, nopirku sulīgus sparģeļus un Dor Blue sieru, tāpēc sparģeļu biezeņzupa ar pikantu sieru - garšīga, veselīga, vienkārši un ātri pagatavojama - likās tieši tas, kas vajadzīgs.

Te nu noderēja nelielās porcijās saldētais dārzeņu buljons no ledusskapja saldētavas. Diezgan ilgi saldētavu izmantoju galvenokārt kā vietu, kur iemest līdz galam neapēstu saldējumu. To, kas tagad vienmēr atrodams manā saldētavā, varētu iedalīt divās lielās grupās - gatavie jeb veikalā nopērkamie un pašas gatavotie, piedodiet, arī pārpalikumi.

Sāksim ar pirmajiem - mana ģimene ar prieku ēd jūras produktus un zivis visos iespējamos veidos, tāpēc saldētavā vienmēr būs vismaz divas pakas ar vārāmām garnelēm buljonam, dažas pakas ar zaļajiem zirnīšiem un kukurūzu (tik labi tos piemest klāt risoto, zupai vai sautējumam), zivju atgriezumi, piemēram, lielās asakas, spuras vai zivs galva (zupas pamats). Man ļoti garšo ceptas reņģes, tagad tās ir iespējams nopirkt jau sagatavotas cepšanai, tāpēc arī tās ir «iekrātas» - rūpīgi saliktas tā, ka atkausējot atliek tikai uzlikt uz pannas. Nebaltām dienām būs nelielās porcijās saldēti liellopa kauli, ko izmantoju buljonu gatavošanai. Parasti neslinkoju un visu sadalu jau tāda apjoma porcijās, ko varu arī vienā reizē izmantot. Tam labi noder, piemēram, Philadelphia vai Mascarpone siera trauciņi. Tā tie iegūst otro dzīvi... saldētavā gan, bet tomēr!

Otrā kategorija - pašas gatavotie. Šos varētu iedalīt divās apakšgrupās - tas, kas palicis pāri no regulārās ēdiena gatavošanas, piemēram, nelielās porcijās sasaldēti dažādi buljoni, saldēju arī mērces - ļoti noder darbdienu vakaros, kad gribas ātri kaut ko pagatavot. Ja cepu pīrādziņus vai smalkmaizītes, nepaslinkoju un izcepu vienu plāti vairāk sasaldēšanai. Kad nepieteikušies ierodas viesi, ar tiem cepeškrāsns dara brīnumus. Protams, lielāko daļu saldētavas satura veido tas, ko īpaši saldēju no dārza ražas, - neesmu nekāda pārcentīga dārzniece, arī «zaļo pirkstiņu» man nav, tomēr šis tas dārzā izaug. Piemēram, dilles, baziliks, timiāns, pētersīļi, selerijas - daļa tiek kaltēta, daļa - nonāk saldētavā.

Pesto no pašas audzēta bazilika, goda vārds, garšo izcili! Vēl - porcijās sadalītas ogas - zemenes, upenes, avenes, tie ķirši, ko neapēdam paši un dārza putni.

Vakar saldētavas stūrī atradu arī (gan veikalā pirktu) saldētu ķiršu paku. Ja arī jums tā gadās, izcepiet vienkāršu biskvīta ruleti ar ķiršiem. Biskvītam ņemu visu vienādos «skaitļos», piemēram, 5 olas, 5 karotes miltu, 5 karotes cukura un 5 tējk. auksta ūdens. Kad gatavais un satītais biskvīts atdzisis, attinu to, uzlieku ķiršus, tiem virsū - putukrējumu vienādās proporcijās sajaucu ar Mascarpone, satinu smukā rullī, obligāti dekorēju ar krēmu, ķiršiem un, piemēram, ar dārza piparmētrām. Lūk, kas sanākt, ja saldētavā ir krājumi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?