Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Krievijā sāk pietrūkt benzīna

Krievijas valdība ceturtdien nolēmusi maijā pārtraukt benzīna eksportu, lai risinātu degvielas krīzi, kuras dēļ valsts reģioni izjūt degvielas trūkumu un cenu pieaugumu.

Degvielas ražotāji apgalvo, ka notiekošajā ir vainojams naftas cenu pieaugums pasaulē un akcīzes nodokļa palielināšana pašmājās, savukārt valdība uzskata, ka naftas pārstrādes kompānijas nespēj tikt galā ar augošo pieprasījumu un izmeklē aizdomas par slepenu vienošanos degvielas cenas paaugstināšanai.

Analītiķi uzskata, ka notiekošajā ir vainojama Krievijas valdības mākslīgi noteiktās zemās degvielas cenas, tādēļ ražotājiem pievilcīgāks šķiet ārvalstu tirgus. «Degvielas ražotāji palielinājuši naftas produktu eksportu, kā rezultātā ir novērojams degvielas deficīts Krievijas tirgū,» uzskata finansists Sergejs Vahramejevs.

Draud «sausums»

Krievijas degvielas mazumtirgotāju pārstāvji apgalvo, ka tuvākajās dienās daudzu pilsētu degvielas uzpildes stacijas (DUS) var būt «sausas». Vissliktākā situācija esot Altaja novadā Sibīrijā, kur nedēļas nogalē aptuveni 300 privātās DUS pārtrauca darbu, bet darbojošās palielināja degvielas cenu par 20%, vēsta laikraksts Kommersant. Savukārt valsts lielo naftas gigantu - Rosņeft un Gazpromņeft - piederošajās DUS vienā automašīnā ļāva iepildīt tikai 20 litru.

Līdzīga situācija draud arī netālu esošajā Tomskas pilsētā, kur šonedēļ dienas laikā degvielas cena pieauga par 16%. Kāda privātā DUS tīkla īpašnieks trešdien sacījis, ka degvielas rezervju pietiek trīs četrām dienām.

Krievijas Pretmonopola dienests uzskata, ka par cenu paaugstināšanu vienojušās Rosņeft un Gazpromņeft, bet prokuratūra vairākos reģionos sākusi izmeklēšanu pret to meitasuzņēmumiem.

Krievijas oficiālās statistikas pārvaldes Rosstat dati liecina, ka no 19. līdz 25. aprīlim degvielas cena Krievijā palielinājusies par 0,8%. Turklāt cenu kāpums novērots ceturto nedēļu pēc kārtas. Kopš gada sākuma degvielas cenas Krievijā palielinājušās par 3%.

Vainīga valdība

Naftas pārstrādes uzņēmuma Lukoil šefs Vagits Aļekperovs uzskata, ka degvielas deficīts un cenu pieaugums saistīts ar straujo naftas cenu pieaugumu pasaules tirgū un paaugstināto akcīzes nodokli, kas stājās spēkā 1. janvārī. Viņš prognozē, ka degvielas cenas var pieaugt par 5-7%, jo ar pašreizējām cenām, ko nosaka un kontrolē Krievijas valdība, naftas kompānijas nevar segt augstās ražošanas izmaksas. «Pašreizējās degvielas cenas Krievijas tirgū neatspoguļo izmaksas, ko nes benzīna un dīzeļdegvielas ražošana un to piegādes patērētājiem,» apgalvo Lukoil vadītājs.

Viņš arī atgādina, ka degvielas cenas Krievijā joprojām ir krietni zemākas nekā kaimiņvalstīs. «Protams, mēs saprotam sabiedrību, kura ir tiesīga pieprasīt no mums taisnīgu cenu. Tomēr jautājums ir par to, kas ir šī taisnīgā cena, jo pašlaik pie mums degviela ir par gandrīz 30-40% lētāka nekā Baltkrievijā, Ukrainā, par Baltijas valstīm nerunājot,» V. Aļekperovu citē NEWSru.

Savukārt Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins degvielas deficītu saista nevis ar paaugstināto akcīzes nodokli, bet ar degvielas ražotāju nespēju adekvāti reaģēt uz pieprasījuma izmaiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?