Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ksjušas realitātes šovs

Ir 4. marta pievakare, ārā putina. Maskavas upes krastā blakus arhitektūras un dizaina institūtam Strelka vairāki naktsklubi. Greznākajā no tiem Upē - Krievijas prezidenta vēlēšanu nakts drudzis. Kandidāta Mihaila Prohorova štābs. Stingri ierobežots, ieeja tikai ar īpašām atļaujām. Klubā ir karsts.

Simtiem cilvēku, kameru, prožektoru. Prohorova atbalstītāji saka kvēlas runas, taču brīdī, kad telpā parādās trausla meitene baltā krekliņā, visi pievēršas viņai. Tā nav glamūrīgā Ksenija Sobčaka, tērpusies zīdā un zeltainā atlasā, perfektām cirtām un rūpīgu grimu, kādu viņu atceramies no neskaitāmiem šoviem un Jaunā viļņa skatuves (Sobčakai Jūrmalā pieder arī dzīvoklis). Mati saņemti nevīžīgā astītē, ap kaklu koka krellītes, uz acīm raga brilles, ap roku krāsainas lentītes. Ar viņu runāt grib visi, pati Ksjuša, kā viņu dēvē maskavieši, savu vēlību izrāda tikai dažiem. Latviešu žurnālisti nav mērķauditorija, tiekam pastumti malā. Ap Sobčaku rosās apsardze, viņai ir sava preses pārstāvju komanda. Ksenija visiem stāsta par savu žurnālistisko izmeklēšanu, kuras laikā atklājusi vēlēšanu rezultātu falsifikāciju. Vakara gaitā šo stāstu viņa deklamē desmitiem reižu, nemainās pat intonācijas un izvēlētie vārdi. Lai arī ir jau ap pusnakti, sejā noguruma pēdas nav redzamas. Ballīšu lauvenes rūdījums noder.

Tēva faktors

Šodien trīsdesmitgadīgā Sobčaka Krievijā ir viena no pretrunīgāk vērtētajām personībām - agrākā krievu Parisa Hiltone pievērsusies politikai un nostājusies opozīcijā pašas nelaiķa tēva agrākajam tuvajam draugam Vladimiram Vladimirovičam Putinam. Pati gan saka, ka esot pret sistēmu, ne personībām. Sistēma ir arī vērsusies pret viņu - pirmdien, vēl pirms ieplānotā Miljonu marša, Sobčakas dzīvoklī Krievijas Izmeklēšanas komiteja atradusi skaidru naudu gandrīz miljona latu vērtībā, sākta pārbaude, lai noskaidrotu, vai par šiem finanšu līdzekļiem nomaksāti nodokļi. Ksjuša saka - Forbes sarakstā starp visvairāk pelnošajām šovbiznesa zvaigznēm esmu ceturtā, vai man tiešām jātaisnojas, kāpēc man mājās ir nauda? Vai tad es esmu kāds nestrādājošs bomzis? Tomēr viennozīmīgi Sobčakas lomu vērtēt nevar, Rietumu mediji vairākkārt starp rindām norādījuši - nevar izslēgt iespējamību, ka Sobčaka ir «Kremļa projekts», norādot uz viņas ģimenes ciešajām saitēm ar Krievijas XXI gadsimta caru.

Tieši Pēterburgas pirmais mērs Anatolijs Sobčaks deviņdesmito gadu sākumā piedāvāja KGB veterānam Putinam darbu, abi strādāja plecu pie pleca un piedzīvoja Sobčaka zvaigžņu stundu. Kad Sobčaks zaudēja mēra krēslu atkārtotajās vēlēšanās, saslima un tika apvainots korupcijā, tieši draugs Putins palīdzēja viņam izkļūt no Krievijas. Krievijā Sobčaks atgriezās 1999. gadā, kad Putins jau bija varas augstumos, un gadu vēlāk mira no sirds mazspējas. Viņa meita tajā laikā spēra pirmos soļus sabiedrības dāmas statusā, tie kļuva arvien platāki, papēži augstāki un vēriens - neaptverams, liekot viņu visiem, kam nebija slinkums, nostādīt blakus amerikānietei Parisai Hiltonei, kuras galvenais talants vismaz sākotnēji bija ar izdomu tērēt ģimenes miljardus. Tiesa gan, ballītes nebija vienīgais, kam Ksenija veltīja īpašu uzmanību, - Maskavas Valsts sabiedrisko attiecību institūtā viņa ieguva maģistra grādu politikā un starptautiskajās attiecībās. Iegūtās zināšanas gan uz brīdi tika noliktas plauktiņā, tā vietā izvēloties kļūst par TV zvaigzni. «Man būtu pārāk sīki pēc institūta beigšanas sākt strādāt par sestā atašeja piekto palīgu vai arī braukt strādāt kaut kādas valsts vēstniecībā,» izvēli komentēja pati Ksenija. Realitātes šovi Dom-2 un Blondīne šokolādē kļuva par Sobčakas otrajām mājām, pie viena izpelnoties arī asu nosodījumu amoralitātē un citos grēkos. Neizpalika arī cita dullošanās, turklāt gana publiska, pilnībā demonstrējot savu privāto dzīvi, šopinga iemaņas un aso mēli. Pati Sobčaka gan taisnojās, ka tas ir pilnīgi likumsakarīgi meitenei, kuru «jau kopš desmit gadu vecuma pavadīja apsargi, nācās uzvesties, kā pieklājas, nevis - kā gribas, tagad es to visu kompensēju, bet domāju, ka tas ir īslaicīgs periods».

Buduārs pret politiku

Viņai izrādījās taisnība. Daudziem par pārsteigumu, lūpukrāsu un augsto papēžu pavēlniece, grāmatu Kā apprecēt miljonāru un Buduāra filozofija autore 2011. gada nogalē kāpa uz skatuves opozīcijas mītiņā pēc Valsts domes vēlēšanām, kas, kā apgalvoja valdošās varas pretinieki, bija negodīgas. Tiesa, sabiedriskās domas veidošanu Sobčaka jau bija mēģinājusi iespaidot 2006. gadā, izveidojot jaunatnes kustību Visi brīvi!/Vse svobodni!, taču tā arī īsti nevienam netapa skaidrs, ar kādu mērķi šī «Sobčakas pielūdzēju partija» tika izveidota, un klusiņām nozuda aizmirstībā. Taču pienāca pērnā gada 24. decembris. Kā Ksenija uzkāpa uz tribīnes, lai publiski uzstātos pret Vienotās Krievijas/Jedinaja Rossija negodīgi iegūto uzvaru vēlēšanās, no šīs tribīnes viņa vairs nenokāpa. Šovu muļķošanās tika nomainīta pret politiskajām diskusijām - pirmais mēģinājums ar MTV autorraidījumu Gosdep (saīsinājums no «valsts deputāts») nebija diez ko veiksmīgs, pēc pirmās pārraides tas tika atcelts, jo «MTV skatītājiem nav interesanta politika», kā norādīja MTV vadība. Sobčaka ar visu Gosdep pārcēlās uz oligarham Prohorovam piederošo mediju grupu Živi!, kur politiskās diskusijas guva otro elpu, izveidoja sarunu šovu Gruzijas telekanālā PIK. Par Gosdep-2 šī gada maijā Sobčaka saņēma žurnālistikas balvu 4. vara/Vlastj Nr. 4 nominācijā Labākais politisko mediju projekts. Tiesa, žūrijas lēmumu vienbalsīgi esot pieņēmis... pats Putins.

Lai arī Sobčaka jau ir piedzīvojusi savu pirmo aizturēšanu opozīcijas mītiņa laikā, pret viņu sākta tiesvedība par iespējamu nodokļu nemaksāšanu, joprojām viņa atturas tieši kritizēt Putinu, kas, kā mēļo, esot pat viņas krusttēvs. «Problēmas ir pašā sistēmā,» viņa izteikusies vairākkārt. Un uz jautājumu «Ja Putins prasītu, vai pamest prezidentūru?» atbildējusi, ka vispirms atkārtotās vēlēšanās jānomaina Valsts dome. Iespējams, Sobčaka šobrīd atrodas savas politiskās karjeras pašā sākumā. Kas būs tālāk - nav zināms, jo, kā saka pati Ksenija: «Es daru to, kas man pašai ir interesanti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?