Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Lai pensionētos priekšlaikus

Saskaņā ar pērn veiktajiem grozījumiem likumā Par valsts pensijām priekšlaicīgās pensionēšanās iespēja ir pagarināta līdz šī gada 31. decembrim.

Labklājības ministrjas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Dace Trušinska norāda, ka priekšlaicīgās pensijas pieprasīšanas iespēja ir vērsta uz to, lai sociāli aizsargātu personas, kuras, būdamas pirmspensijas vecumā gan objektīvu, gan subjektīvu apstākļu dēļ nespēj iekļauties darba tirgū.

Pensijas apmērs ir lielāks, ja to pieprasa vēlākā vecumā, jo viens no pensijas apmēra ietekmējošiem rādītājiem ir laika posms (gados), par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa. Tiem, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, ir tiesības vecuma pensiju pieprasīt divus gadus agrāk par pašlaik valstī noteikto pensijas vecumu - 62 gadiem.

Kā pieteikties?

Pensijas piešķiršanas pieprasījumu var iesniegt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) teritoriālajā nodaļā (mājaslapā www.vsaa.lv, sadaļā «kontakti»).

Lai noteiktu pensijas apmēru, VSAA nepieciešama informācija par personas apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim. Līdz ar to jāiesniedz VSAA apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti. Dati par periodu no 1996. gada 1. janvāra ir pieejami VSAA datu bāzē.

VSAA nodaļa izskata pensijas pieprasījumu, tam pievienotos dokumentus, kā arī VSAA datu bāzē uzkrātos datus par pensijas pieprasītāja veikto sociālās apdrošināšanas periodu un iemaksu apjomu. Pamatojoties uz šo informāciju, tiek veikts pensijas aprēķins un pieņemts lēmums par administratīvā akta par pensijas piešķiršanu izdošanu.

Saņemt informāciju par veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām, apdrošināšanas periodiem, par reģistrēto darba stāžu, kā arī uzzināt prognozējamo vecuma pensijas apmēru persona var vienotajā valsts un pašvaldību e-pakalpojumu portālā www.latvija.lv (sadaļā «e-pakalpojumi»). Piekļūšana minētajai informācijai ir iespējama, izmantojot savas internetbankas paroli, lietotāja numuru, kodu.

Cik ilgi formē dokumentus?

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 64. pantu, ja administratīvā lieta ierosināta uz iesnieguma pamata, iestāde pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas, ja likumā nav noteikts cits termiņš vai citā normatīvajā aktā - īsāks termiņš.

Ja objektīvu iemeslu dēļ minēto termiņu nav iespējams ievērot, iestāde to var pagarināt uz laiku ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesnieguma saņemšanas dienas, par to paziņojot iesniedzējam.

Ja nepieciešama ilgstoša faktu konstatācija, termiņu ar motivētu lēmumu var pagarināt līdz gadam. Tā kā vecuma pensijas piešķiršana ir sarežģīts process, jo pensijas aprēķinā tiek ņemts vērā viss personas darba mūža ieguldījums, tad, iesniedzot pensijas pieprasījumu, VSAA informē personu, ja lēmums tiks pieņemts četru mēnešu laikā. Parasti to pieņem 1-1,5 mēnešu laikā.

Vai priekšlaikus aizejot pensijā, bet turpinot aktīvās darba gaitas, pensija tiks izmaksāta pilnā apmērā?

Līdz vispārējā vecuma sasniegšanai priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija tiek izmaksāta 50% apmērā. Sasniedzot 62 gadu vecumu, pensiju sāks izmaksāt 100% apmērā. Priekšlaikus pensionējoties un turpinot strādāt, vecuma pensija netiek izmaksāta līdz vispārējā vecuma sasniegšanai.

Informācija par tiesībām uz pensiju, tās pieprasīšanu, aprēķināšanu un izmaksu, kā arī pieņemtajām pensiju izmaiņām, ir pieejama gan Labklājības ministrijas, gan VSAA mājaslapā (www.lm.gov.lv, www.vsaa.lv)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?