Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Latvijas pašvaldību Princis

Princis jaunībā izgājis cauri visiem elles lokiem. Pie Latvijas Pašvaldību mācību centra (LPMC) Rīgā Biķernieku ielā viņš pieklīda ar traumētu muguru, lauztu kāju, nonīcis, izkāvies ar citiem runčiem, blusains. Vārdu sakot, nekāds. Taču ēst gribējās, un viņš nāca atkal un atkal un ar savu bēdīgo izskatu pamazām iežēlināja gan projektu koordinatoru Donatu Šiliausku, gan izglītības darba metodiķi Gunitu Rakēviču.

Taču, kā zināms, cilvēki nesaprot kaķu valodu. Kā lai pieklīdušais runcis viņiem iestāsta, ka šim apnicis nīkuļot uz ielas un lūgties žēlastības dāvanas? Melnais izšķīrās par ārkārtēju rīcību - kādā dienā viņš ielavījās darba kabinetā un nozaga centra darbinieces pusdienmaizi ar biezu karbonādes šķēli. Sašutusi par notikušo, LPMC direktore Gunta Liepa strikti teica - vai nu mēs to dzīvnieku ņemam savā paspārnē un par viņu rūpējamies kā nākas, vai arī trencam projām! Kopš tā laika jau aizritējuši desmit gadi.

Guļ kā torte zem lampas

Latvijas Pašvaldību mācību centrā direktore Gunta Liepa sarunājas ar apmeklētājiem, bet viņas krēslā pie darba galda saldā miegā guļ Princis. Kad Gunta atgriežas darba vietā, viņa pabīda krēslu ar snaudošo runci un pati apsēžas vienkāršā sēdeklī. Darbinieki stāsta - kad iestājas aukstā un tumšā ziema, Princis kā torte guļ zem Guntas darba lampas. Gulošu Princi nedrīkst traucēt. Darba diena runcim sadalīta stundās. Viņš, piemēram, centra mācību klasē tikko noklausījies saistošu lekciju. Nodarbību laikā viņam patīk iekārtoties uz galda līdzās pasniedzēja piezīmēm. Mācību materiālu kaķis apgūst miegā, laiku pa laikam paverot vienu vai otru dzelteno aci. Princis desmit gadu laikā noklausījies daudzus lekciju ciklus, un tā vien šķiet, drīz pats varētu sākt piepelnīties kā pasniedzējs. Pusdienu pārtraukumā Princis aprunājas ar semināra dalībniekiem par jaunumiem Latvijas novados, taktiski pieglaužoties pie kājām, izsaka savu viedokli. Kad Gunta viņu paēdinājusi, runcis dodas pastaigāties pa zaļo mauriņu centra pagalmā. Tur viņš pārrunā jaunākās ziņas ar savu draudzenīti no blakus mājas pagalma. Kaķenīte allaž ir izsalkusi, un Princis aicina mīļumiņu ciemos savā mazajā puspagraba miteklītī. Te runcis pavada laiku, kad centrs nestrādā. Savai draudzenei viņš allaž piekodina - jebkurā diennakts laikā esi laipni lūgta manos apartamentos! Nelielajā telpā pie siltā radiatora melnajam iekārtota ar spilveniem un segām izklāta kartona mājiņa, bet uz grīdas - tikai putna piena trūkst! Blakus istabiņai ir īsta trenažieru zāle ar caurulēm, nišām un veciem darba galdiem. Aukstā laikā te pēc sirds patikas var izvingrināt locekļus un atkal doties snaust. Princis varētu dzīvot arī centra darba telpās, bet tās vakaros tiek pieslēgtas signalizācijai. Tad taču pat elpot nedrīkstētu! Turklāt no sava dzīvoklīša Princis var jebkurā laikā iziet pastaigāties. Kas viņam nekait - pats sev kungs un pavēlnieks! Apkārtējo māju runču bandas Princi neinteresē - pēc nelielas operācijas viņa sirdī iestājies liels miers.

Apgrozāmais līdzeklis

Kad melnais runcis tika paņemts centra štatā, bija skaidrs, ka ar naudas samešanu viņa vajadzībām nebūs līdzēts. Ja dzīvnieks pieņemts, nopietni jāgādā par viņa veselību, un tā Princim bija galīgi čābiska. Faktiski veselības nebija, un tās atgriešana bija ilga un dārga. Mugura jādziedē, kāja jāoperē un jāliek ģipsī, vēl jāpieskaita visas vakcīnas, ikgadējā pote pret trakumsērgu un pretblusu līdzekļi, arī ārsta vizītes un uzturs maksāja naudu. Radās doma par Prinča oficiālu atzīšanu.

Lai nebūtu liekas runāšanas, centra grāmatvede izvelk biezu dokumentu mapi un rāda bilances atskaiti. Melnais runcis oficiāli iegrāmatots LPMC pamatlīdzekļos: «Princis iekļauts bilances aktīva 2. pozīcijā ar 3. numuru kā darba dzīvnieks ar vērtību desmit lati. Revidenti sākumā brīnījās par šādu «apgrozāmo līdzekli», bet galu galā nosprieda - ja peles ķer, tad taču darba dzīvnieks.»

Nu, parādiet man runci, kurš, ēzdams viskvalitatīvāko profesionālo barību, ķertu peles! Gunta smaida: «Ķertu gan, bet tad jau mums tās peles te speciāli vajadzētu ielaist.» Viņa stāsta, ka Latvijas pašvaldību valdes sēdēs vienmēr tiek ziņots arī par Princi, turklāt - viņam pašam klātesot. Klausītājiem paskaidro, ko šis peļu junkurs iztērējis, un vienprātīgi atbalsta LPMC «apgrozāmā līdzekļa» uzturēšanai nepieciešamos līdzekļus. Princis ir zināms visā Latvijā, jo LPMC ierodas Latvijas pašvaldību darbinieki, vadītāji un deputāti, skolotāji, veselības aprūpes un veco ļaužu aprūpes centru darbinieki, valsts pārvaldes darbinieki un politiķi, lai veicinātu savu profesionālo izaugsmi. Zvanot uz centru, katrs vispirms pajautā - kā dzīvo Princis? Gunta Liepa atzīst, ka, gadiem ejot, cilvēki kļūst labsirdīgāki, vairāk palīdz dzīvniekiem, daudzi izvēlas nevis šķirnes suņus vai kaķus, bet likteņa pabērnus. Tādus kā Princis.

Melnā runča domas šajā jautājumā noskaidrot neizdevās. Uzrunāts viņš tikai slinki pavēra acis un no krēsla lēni pārslīdēja uz savu mīksto gultiņu pie loga. Gunta Liepa aizveda mani pie ledusskapja, kur saliktas Hills barības kārbiņas un Cibas kafijas krējums mazajos iesaiņojumos, jo tikai šajā pienā neesot laktozes, ko Princis nepanesot. Nelielajā virtuvītē atrodas arī grafiks - kad Princim jādod zāles, kad viņš jāvakcinē, kurš brīvdienā nāks pārbaudīt, kā melnais runcis ar balto lāsumiņu uz krūtīm atpūšas. Ja Prinča dzīves labumu varētu pārdalīt uz galviņām visiem grūtdienīšiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?