Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ļaunuma pietura

Lasot vai klausoties aculiecinieku stāstus par Aušvicu, grūti iztēloties tur aprakstītās cilvēku mokas. Tie vairāk izklausās pēc apokaliptiskas zinātniskās fantastikas, nevis vēstures. Un tomēr elle virs zemes tiešām pastāvējusi - Osvencimas ciemā, kuru Hitlera armija iznīcināja, lai uzceltu koncentrācijas nometni. Mācoties vai lasot par Aušvicu, tomēr ir zināma emocionāla distance. Bet kā ir tad, ja pašu Aušvicu redz savām acīm? Vai tad vieglāk izprast upuru ikdienu, SS sargu nežēlību un Hitlera režīma izcili efektīvo propagandu pret ebrejiem?

Aušvica I celta 1940. gadā, un tās sākotnējā funkcija bija karagūstekņu un režīma pretinieku cietums. (Lai gan tas ir stiepts jēdziens - cilvēki tika arestēti par radio klausīšanos vai par palīdzēšanu ebrejiem.) Visbrutālākie slepkavas un izvarotāji tika paaugstināti par kapo - cietumnieku uzraugiem, kam tika tas gods pārlūkot, lai Aušvicas ieslodzītajiem nepaliktu ne kripatiņas goda. Tas labi redzams reģistrēto cietumnieku fotogrāfijās, kas izvietotas gar sienu vienā no baraku koridoriem. Starp retajiem izdzīvojušiem bija arī kāds mākslinieks, kurš redzēto iemūžinājis gleznās, kas izvietotas vairākās nometnes vietās. Tās ir neatsverams informācijas avots. Protams, fotogrāfiju ar visnežēlīgākajiem soda veidiem nav, bet uz moku kambaru sienām joprojām redzami izmisīgi nagu skrāpējumi.

Tomēr, manuprāt, visspilgtākā ekspozīcija ir gara istaba ar vairāk nekā 40 000 kurpju pāru, kurai cauri ejam vienā rindā klusējot. Acis atduras pret atsevišķiem pāriem - delikātām sieviešu kurpītēm ar papēdi, melnām vīriešu ādas kurpēm un mazām, kruzuļainām bērnu čībiņām. Vieglāk ir no tām novērsties un atkal mēģināt aptvert lielo apjomu, jo tajā nogrimst individualitāte, cilvēciskums; atkal var uzsliet emocionālu distanci.

Aušvicā I neskarta joprojām apskatāma pirmā gāzes kamera. Tomēr tā nav salīdzināma ar rūpnieciskajām nāves mašīnām Aušvicā - Birkenavā, kur dodamies pēc pārtraukuma. Minam tos pašus soļus, ko pirms 70 gadiem vairāk nekā miljons cilvēku, nezinādami, ka dodas uz gāzes kamerām. Līdz pat pēdējam brīdim upuriem tika stāstīts, ka viņi dodas uz dušu, reizēm pa ceļam pat saņemot ziepes un dvieļus. Pašas kameras, no kurām palikušas vienīgi drupas, arī izskatījušās kā dušas telpas. Gāzes metode bija efektīva - tikai 15-20 minūšu, līdz darbs bija galā.

Tomēr pat esot ļaunuma galapunktā, prāts atsakās aptvert tik lielu cilvēces nežēlību. Bet tā patiešām rīkojās. Ik pa laikam uzplaiksnī debates par to, vai Aušvica, par spīti tās traģiskajai vēsturei, kļuvusi par banālu tūrisma apskates objektu. Lai gan redzējām dažus cilvēkus pozējam savām kamerām uz baraku fona, tomēr vairums izturējās ar attiecīgu cieņu. Nevienam nepatīk atzīt savas kļūdas, tomēr, aizmirstot pagātni un nezinot, tieši cik briesmīgi ir tās noziegumi, cilvēce riskē ar pagātnes atkārtošanos. Tādēļ domāju, ka Aušvica un tās noziegumi ir jāredz katram savām acīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?